Opinie klientów
-
Ocena: (5/5)
Mirosław K., W dniu: 08.06.2024
Bardzo dobrej jakości produkt, na problemy z glukozą i sercem. Polecam
Kokoryczka wonna (Polygonatum odoratum) słynie ze swojego pozytywnego wpływu na serce, ciśnienie krwi i poziom glukozy.
Kokoryczka występuje powszechnie w Polsce, dlatego znana jest w naszym tradycyjnym ziołolecznictwie od dawna. Rośnie również w Azji i Ameryce Północnej, a zatem ma swoje miejsce w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej i medycynie Indian. Chińczycy nazywają ją Yu Zhu i stosują, by odżywić meridiany płuc i żołądka.
Dawniej kokoryczka pełniła przede wszystkim rolę naturalnego opatrunku na rany, stłuczenia, a nawet złamania oraz środka uśmierzającego bóle mięśni. Wykorzystywana była też w chorobach płuc jako środek wykrztuśny i kojący podrażnienia gardła powstające w wyniku kaszlu. Dziś najbardziej ceniony jest jej wpływ na serce i poziom glukozy we krwi.
Do celów zielarskich wykorzystuje się ziele i kłącze kokoryczki. Kłącze można zastosować również kulinarnie – po ugotowaniu smakuje (podobno) jak szparagi. Kokoryczka zawiera substancje trujące, dlatego gotowanie przeprowadza się dwa, trzy razy, używając zawsze świeżej wody. Kłącze wysuszone można bezpiecznie stosować wewnętrznie, ale należy trzymać się zalecanych porcji.
Właściwości prozdrowotne:
[1, 2]
Kokoryczka wonna – kłącze 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Kokoryczka – herbata:
1 łyżkę kokoryczki zalej szklanką wrzącej wody, przykryj, odstaw na 30 minut, przecedź. Wypijaj po 2-3 łyżki naparu 2-3 razy dziennie przez 1-2 miesiące. Powtarzaj raz na kwartał. Napar możesz wykorzystać zewnętrznie.
Nalewka:
Proporcje 1:5. Alkohol 40-60%. Maceruj 14 dni. Spożywaj po 5 ml raz dziennie przez 1-2 miesiące, stosuj raz na kwartał. Nalewkę możesz wykorzystać zewnętrznie.
Kokoryczka – kłącze mielone:
Pół płaskiej łyżeczki proszku zalej ciepłą wodą, wymieszaj i wypij. Stosuj 2-3 razy dziennie przed posiłkami. Po 2 miesiącach stosowania zrób 2 miesiące przerwy.
Poziom glukozy: naowocnia fasoli, morwa biała, gurmar, jiaogulan.
Serce i krążenie: kora arjuny, owoce głogu i kwiaty głogu.
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę.
Mogą pojawić się nudności. Kokoryczka w nadmiernych ilościach pobudza wymioty.
Kokoryczka wonna (Polygonatum odoratum), lub też kokoryczka lekarska, należy do rodziny szparagowatych – Asparagaceae. To mała, urokliwa roślinka o biało-zielonych, dzwonkowatych kwiatach zwisających pod liśćmi. Przypomina nieco konwalię, z tym że dzwonki jej kwiatów są dłuższe, a liście wyrastają na łodydze, a nie z korzeni. Owocem kokoryczki jest jagoda o barwie czarnej.
Kokoryczka występuje w całej Europie, a także na terenach Azji i Ameryki Północnej. W Polsce powszechnie rośnie na nizinach i niskich obszarach górskich. Można ją spotkać w lasach. Preferuje gleby zasadowe i stanowiska półcieniste.
1. Kokoryczka wonna – Polygonatum odoratum (Miller) Druce w praktycznej fitoterapii. https://rozanski.li
2. https://1stchineseherbs.com
3. https://pfaf.org
4. https://pl.wikipedia.org
Część rośliny: | kłącze |
---|---|
Tradycyjna medycyna: | Chińska |
Kraj pochodzenia: | Chiny |
Zdrowie: | Prawidłowy cukier, Zdrowe serce |
Zastosowanie: | pielęgnacja ciała, rany i otarcia, trądzik |
Ostrzeżenia: | nie stosować w ciąży, nie stosować podczas laktacji |
Krótki opis produktu: | Dba o prawidłowy poziom glukozy we krwi, a ponadto wzmacnia serce i sprzyja utrzymaniu prawidłowego ciśnienia tętniczego. |
Nazwa łacińska: | Polygonatum odoratum |
Ocena: (5/5)
Bardzo dobrej jakości produkt, na problemy z glukozą i sercem. Polecam