Nanga

Kolendra nasiona

Polygonatum odoratumTo przyprawa uwielbiana w krajach arabskich i azjatyckich. Jej słodkawa ziemistość dodaje potrawom niepowtarzalnej głębi.
6,72 zł
  • Cena za 100g:6,72 zł
Wybierz opcję
Kolendra nasiona
Kolendra nasiona
Kolendra nasiona
Kolendra nasiona
Kolendra nasiona
Kolendra nasiona
Kolendra nasiona
Kolendra nasiona

Opis produktu

Kolendra suszona (całe nasiona)

Nasiona kolendry siewnej (Coriandrum sativum) są znaną od wieków przyprawą, używaną także w celach prozdrowotnych. Kolendra pochodzi prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu i Południowej Europy, ale od tysiącleci rozpowszechniona jest także w Azji. Kojarzona jest przede wszystkim z kuchnią arabską i indyjską, ale także z kuchnią hiszpańską, meksykańską i marokańską. Wchodzi w skład najbardziej znanej, azjatyckiej mieszanki przyprawowej – curry. Posiada bardzo charakterystyczny aromat, który szybko ulatnia się, gdy skruszymy nasiona. Z tego względu zalecane jest mielenie kolendry tuż przed użyciem.

Świeże nasiona kolendry wydzielają nieprzyjemny i mdły zapach, który staje się atrakcyjny dopiero po ich wysuszeniu. Zapach wysuszonych nasion jest wyrazisty, ostry i ziemisty, jednocześnie podkreślony nutą skórki pomarańczowej i mentolu. Smak nasion kolendry jest intensywny, dosyć gorzki i równie ziemisty, co zapach.


DZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne:

Nasiona kolendry wspomagają trawienie, pobudzają apetyt i działają rozkurczowo na żołądek i jelita, łagodząc poposiłkowe dolegliwości. Ponadto działają antyseptycznie, a w większych ilościach pomagają zwiększyć laktację u matek karmiących.


KOLENDRAZASTOSOWANIE KULINARNE


Nasiona kolendry nadają potrawom głębi i wyrazistości. Są doskonałą przyprawą do rosołu, sosów i marynat. Wzbogacają smak i aromat mięsa, ryb, sałatek i kiszonek. Idealnie komponują się z wieprzowiną i szynką, szczególnie, gdy do potrawy dodana jest pomarańcza. W krajach arabskich są nieodzownym dodatkiem do potraw z jagnięciny i mięsa koźlego, a także wszelakich farszów. Pasują ponadto do rozmaitych potraw z ryżem oraz do zup i gulaszy. Warto wypróbować je także w nieco bardziej nietypowej roli i dodać jako składnik aromatyzujący do alkoholu, pieczywa lub ciasta.

Nasiona kolendry używane są przy produkcji hinduskich mieszanek przyprawowych: curry, tandoori i garam masala. Są także dopełnieniem mieszanek z chilli, np. północnoafrykańskiej harrisy – bardzo pikantnej pasty z ostrą papryką.


SKŁAD


Nasiona kolendry (Coriandrum sativum) całe 100%. Najwyższa jakość i świeżość!


PRZECIWWSKAZANIA


Nadwrażliwość na kolendrę.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Kolendra siewna (Coriandrum sativum) to pochodząca z rejonów Morza Śródziemnego jednoroczna roślina, którą zaliczamy do rodziny selerowatych. Łodyga kolendry jest wzniesiona i rozgałęziona, osiąga 70 centymetrów wysokości. Dolne liście są pojedyncze i długoogonkowe, natomiast górne przypominają koper. Surowcem zielarskim są owoce kolendry, z których można wyprodukować przyprawę i olejek eteryczny. Kolendra preferuje ciepłą i suchą glebę, nie lubi stałej wilgotności lub zbyt dużej ilości azotu. Zaobserwowano, że kolendra rośnie najlepiej, gdy po chłodnej, wilgotnej wiośnie następuje gorące i suche lato.


BADANIA LABORATORYJNE


Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.

Do produktu Kolendra owoc dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy
  • Specyfikację jakościową

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail


BIBLIOGRAFIA


1. Kolendra. http://www.przyprawowy.pl/kolendra.html
2. Coriander. https://www.webmd.com
3. Kolendra siewna. https://pl.wikipedia.org



Właściwości

Opinie (8)

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.

Wprowadzając i zatwierdzając swoje dane, wyrażasz zgodę na otrzymywanie newslettera na zasadach określonych w Regulaminie

O nas
Uwielbiamy zioła i chcemy dzielić się nimi z Wami! Współpracując z producentami z Polski oraz z różnych zakątków świata, stale rozwijamy naszą unikalną, bardzo bogatą ofertę. Dodatkowo współdziałamy z lokalnymi zielarzami, którzy pozyskują dla nas dzikie, rodzime zioła szanując zasady zrównoważonego zbioru. Zajmujemy się również uprawą wybranych roślin na naszym ekologicznym polu w Wiśniewce. Obecnie nie tylko sprowadzamy, uprawiamy, zbieramy i sprzedajemy zioła, ale także dzielimy się wiedzą na ich temat. Zajrzyj na nasz Magiczny Blogród, aby dowiedzieć się więcej!
Kontakt

Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00

Obserwuj nas

© MagicznyOgród 2025. All Right Reserved.
e-commerce platform by

Metody dostawy
InPost
GLS
DPD
Poczta Polska
Metody płatności
Visa
MasterCard
Przelewy24
BLIK
PayPal
more