Kolendra suszona (całe nasiona)
Nasiona kolendry siewnej (Coriandrum sativum) są znaną od wieków przyprawą, używaną także w celach prozdrowotnych. Kolendra pochodzi prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu i Południowej Europy, ale od tysiącleci rozpowszechniona jest także w Azji. Kojarzona jest przede wszystkim z kuchnią arabską i indyjską, ale także z kuchnią hiszpańską, meksykańską i marokańską. Wchodzi w skład najbardziej znanej, azjatyckiej mieszanki przyprawowej – curry. Posiada bardzo charakterystyczny aromat, który szybko ulatnia się, gdy skruszymy nasiona. Z tego względu zalecane jest mielenie kolendry tuż przed użyciem.
Świeże nasiona kolendry wydzielają nieprzyjemny i mdły zapach, który staje się atrakcyjny dopiero po ich wysuszeniu. Zapach wysuszonych nasion jest wyrazisty, ostry i ziemisty, jednocześnie podkreślony nutą skórki pomarańczowej i mentolu. Smak nasion kolendry jest intensywny, dosyć gorzki i równie ziemisty, co zapach.
DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne:
Nasiona kolendry wspomagają trawienie, pobudzają apetyt i działają rozkurczowo na żołądek i jelita, łagodząc poposiłkowe dolegliwości. Ponadto działają antyseptycznie, a w większych ilościach pomagają zwiększyć laktację u matek karmiących.
KOLENDRA – ZASTOSOWANIE KULINARNE
Nasiona kolendry nadają potrawom głębi i wyrazistości. Są doskonałą przyprawą do rosołu, sosów i marynat. Wzbogacają smak i aromat mięsa, ryb, sałatek i kiszonek. Idealnie komponują się z wieprzowiną i szynką, szczególnie, gdy do potrawy dodana jest pomarańcza. W krajach arabskich są nieodzownym dodatkiem do potraw z jagnięciny i mięsa koźlego, a także wszelakich farszów. Pasują ponadto do rozmaitych potraw z ryżem oraz do zup i gulaszy. Warto wypróbować je także w nieco bardziej nietypowej roli i dodać jako składnik aromatyzujący do alkoholu, pieczywa lub ciasta.
Nasiona kolendry używane są przy produkcji hinduskich mieszanek przyprawowych: curry, tandoori i garam masala. Są także dopełnieniem mieszanek z chilli, np. północnoafrykańskiej harrisy – bardzo pikantnej pasty z ostrą papryką.
SKŁAD
Nasiona kolendry (Coriandrum sativum) całe 100%. Najwyższa jakość i świeżość!
PRZECIWWSKAZANIA
Nadwrażliwość na kolendrę.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Kolendra siewna (Coriandrum sativum) to pochodząca z rejonów Morza Śródziemnego jednoroczna roślina, którą zaliczamy do rodziny selerowatych. Łodyga kolendry jest wzniesiona i rozgałęziona, osiąga 70 centymetrów wysokości. Dolne liście są pojedyncze i długoogonkowe, natomiast górne przypominają koper. Surowcem zielarskim są owoce kolendry, z których można wyprodukować przyprawę i olejek eteryczny. Kolendra preferuje ciepłą i suchą glebę, nie lubi stałej wilgotności lub zbyt dużej ilości azotu. Zaobserwowano, że kolendra rośnie najlepiej, gdy po chłodnej, wilgotnej wiośnie następuje gorące i suche lato.
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Kolendra owoc dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
- Certyfikat analizy
- Specyfikację jakościową
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail
BIBLIOGRAFIA
1. Kolendra. http://www.przyprawowy.pl/kolendra.html
2. Coriander. https://www.webmd.com
3. Kolendra siewna. https://pl.wikipedia.org