• Kolendra nasiona
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Kolendra nasiona
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Kolendra nasiona
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Coriandrum sativum

Kolendra nasiona

To przyprawa uwielbiana w krajach arabskich i azjatyckich. Jej słodkawa ziemistość dodaje potrawom niepowtarzalnej głębi.

    • ; 1
    • ; 1
  • W magazynie: 28 sztuk
    5,69
    W magazynie: 28 sztuk
    5,69
    W magazynie: 17 sztuk
    11,38
    Dodaj
    do ulubionych
  • Koszt przesyłki już od 10,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta, Inpost, GLS).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Kolendra suszona (całe nasiona)

Nasiona kolendry siewnej (Coriandrum sativum) są znaną od wieków przyprawą, używaną także w celach prozdrowotnych. Kolendra pochodzi prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu i Południowej Europy, ale od tysiącleci rozpowszechniona jest także w Azji. Kojarzona jest przede wszystkim z kuchnią arabską i indyjską, ale także z kuchnią hiszpańską, meksykańską i marokańską. Wchodzi w skład najbardziej znanej, azjatyckiej mieszanki przyprawowej – curry. Posiada bardzo charakterystyczny aromat, który szybko ulatnia się, gdy skruszymy nasiona. Z tego względu zalecane jest mielenie kolendry tuż przed użyciem.

Świeże nasiona kolendry wydzielają nieprzyjemny i mdły zapach, który staje się atrakcyjny dopiero po ich wysuszeniu. Zapach wysuszonych nasion jest wyrazisty, ostry i ziemisty, jednocześnie podkreślony nutą skórki pomarańczowej i mentolu. Smak nasion kolendry jest intensywny, dosyć gorzki i równie ziemisty, co zapach.


DZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne:

Nasiona kolendry wspomagają trawienie, pobudzają apetyt i działają rozkurczowo na żołądek i jelita, łagodząc poposiłkowe dolegliwości. Ponadto działają antyseptycznie, a w większych ilościach pomagają zwiększyć laktację u matek karmiących.


KOLENDRAZASTOSOWANIE KULINARNE


Nasiona kolendry nadają potrawom głębi i wyrazistości. Są doskonałą przyprawą do rosołu, sosów i marynat. Wzbogacają smak i aromat mięsa, ryb, sałatek i kiszonek. Idealnie komponują się z wieprzowiną i szynką, szczególnie, gdy do potrawy dodana jest pomarańcza. W krajach arabskich są nieodzownym dodatkiem do potraw z jagnięciny i mięsa koźlego, a także wszelakich farszów. Pasują ponadto do rozmaitych potraw z ryżem oraz do zup i gulaszy. Warto wypróbować je także w nieco bardziej nietypowej roli i dodać jako składnik aromatyzujący do alkoholu, pieczywa lub ciasta.

Nasiona kolendry używane są przy produkcji hinduskich mieszanek przyprawowych: curry, tandoori i garam masala. Są także dopełnieniem mieszanek z chilli, np. północnoafrykańskiej harrisy – bardzo pikantnej pasty z ostrą papryką.


SKŁAD


Nasiona kolendry (Coriandrum sativum) całe 100%. Najwyższa jakość i świeżość!


PRZECIWWSKAZANIA


Nadwrażliwość na kolendrę.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Kolendra siewna (Coriandrum sativum) to pochodząca z rejonów Morza Śródziemnego jednoroczna roślina, którą zaliczamy do rodziny selerowatych. Łodyga kolendry jest wzniesiona i rozgałęziona, osiąga 70 centymetrów wysokości. Dolne liście są pojedyncze i długoogonkowe, natomiast górne przypominają koper. Surowcem zielarskim są owoce kolendry, z których można wyprodukować przyprawę i olejek eteryczny. Kolendra preferuje ciepłą i suchą glebę, nie lubi stałej wilgotności lub zbyt dużej ilości azotu. Zaobserwowano, że kolendra rośnie najlepiej, gdy po chłodnej, wilgotnej wiośnie następuje gorące i suche lato.


BADANIA LABORATORYJNE


Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.

Do produktu Kolendra owoc dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy
  • Specyfikację jakościową

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail.


BIBLIOGRAFIA


1. Kolendra. http://www.przyprawowy.pl/kolendra.html
2. Coriander. https://www.webmd.com
3. Kolendra siewna. https://pl.wikipedia.org



Część rośliny: owoc
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Ayurveda
Kraj pochodzenia: Ukraina
Zdrowie: Pobudzanie laktacji, Trawienie, Higiena jamy ustnej
Zastosowanie: przyspieszanie metabolizmu, przyprawa
Ostrzeżenia: nie stosować w ciąży, nie stosować podczas laktacji, nie stosować u małych dzieci, olejek fotouczulający

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Grazyna R., W dniu: 15.04.2021

    Świetny towar. Szybka dostawa.

  • Ocena: (5/5)

    Łukasz L., W dniu: 08.10.2020

    Przepis na miksturę oczyszczającą jelita: zmielić 3 łyżki kolendry i zaparzyć w słoiku na pół litra wrzątku. Do tego kilka kropel płynu lugola(6-10). 1g spirulina + 1g chlorella popić miksturą. Pić rano na czczo max. 2tygodnie.

  • Ocena: (5/5)

    Magdalena P., W dniu: 15.05.2020

    Nie zawiodłam się na żadnej przyprawie tej firmy. Super jakość, nieziemski zapach, konkretna ilość za bardzo dobrą cenę! Wszystko zgodne z opisem.

  • Ocena: (5/5)

    Justyna S., W dniu: 10.01.2020

    Bardzo dobre nasiona

  • Ocena: (5/5)

    Adam S., W dniu: 08.04.2019

    Chyba jedna z fajniejszych kolendr jaką próbowałem

  • Ocena: (5/5)

    Olga D., W dniu: 12.02.2019

    Bardzo aromatyczne :)

  • Ocena: (5/5)

    Ewa L., W dniu: 21.04.2017

    Jedna z moich ulubionych przypraw. Bardzo aromatyczna (po zmieleniu oczywiście). Rozdrabnianie w moździerzu jest trochę pracochłonne, polecam młynek do kawy (rewelka!)

Polecane dla Ciebie

    Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

      OK