Ferulic acid

Kwas ferulowy

Wysoko ceniony składnik kosmetyków o działaniu odmładzającym, ujędrniającym i rozjaśniającym. Dodatkowo wspiera procesy gojenia się.

    • ; 1
  • W magazynie: 157 sztuk
    21,33
    W magazynie: 157 sztuk
    21,33
    Dodaj
    do ulubionych
  • Najniższa cena produktu w ostatnich 30 dniach:

  • Koszt przesyłki już od 13 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta, Inpost, GLS).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Kwas ferulowy (ferulic acid)

Kwas ferulowy to związek naturalny, występujący w ścianach komórkowych wielu roślin – głównie w ich liściach, owocach, nasionach i korze. Obfituje w niego pszenica, ryż, owies, żyto, kapusta, wierzba i szpinak.

Kwas ferulowy należy do grupy kwasów fenolowych, które służą roślinom do wzrostu, przemian życiowych i obrony przed szkodnikami. Wszystkie kwasy z tej grupy są znakomitymi antyoksydantami.

Jakie korzyści niesie kwas ferulowy dla człowieka?

Kwas ferulowy jest szeroko wykorzystywany w kosmetologii. Dodaje się go do licznych kosmetyków, takich jak kremy do twarzy, balsamy, mleczka, sera i olejki. Jego zaletą jest to, że pozytywnie wpływa na każdy rodzaj skóry.

Warto mieć na uwadze, że kwas ferulowy słabo rozpuszcza się w wodzie, za to lepiej w rozpuszczalnikach typu etanol lub DMSO.


KWAS FERULOWYWŁAŚCIWOŚCI

  • Jako skuteczny antyoksydant, kwas ferulowy działa na skórę odmładzająco, poprawia jej elastyczność i jędrność.
  • Pobudza produkcję kolagenu i elastyny w skórze.
  • Znany jest z tego, że pomaga rozjaśnić i wyrównać koloryt cery, a także redukuje przebarwienia.
  • Działa na skórę przeciwzapalnie.
  • Przyspiesza gojenie się tkanek.
  • Chroni skórę przed rakotwórczym działaniem promieni UV! Dodatkowo potęguje działanie kremów z filtrem UV.
  • Hamuje fotostarzenie się skóry.
  • Dobrze się wchłania w skórę, niezależnie od pH, i dociera do jej najgłębszych warstw.
  • Dodany do kremu razem z innymi antyoksydantami, takimi jak witamina C lub E, wzmacnia ich działanie odmładzające i przeciwutleniające.


KWAS FERULOWYZASTOSOWANIE


Jako dodatek do kosmetyków. Odpowiedni dla każdego rodzaju skóry, ze szczególnym uwzględnieniem skóry wrażliwej, kapryśnej, zwiotczałej, narażonej na niekorzystne czynniki środowiska i dojrzałej.


SKŁAD


Kwas ferulowy 99,3%. Bez dodatków. Najwyższa jakość!


KWAS FERULOWYSPOSÓB UŻYCIA


Zalecane stężenie w kosmetykach na dzień: 0,5 – 1%

Zalecane stężenie w kosmetykach na noc: około 5%

Wyższe stężenia stosowane są specjalistycznie i powinny być nadzorowane przez kosmetologa lub dermatologa.

Kwas ferulowy nie rozpuszcza się w wodzie. Należy go rozpuszczać w etanolu, propanediolu, DMSO, DMF.

Z czym łączyć kwas ferulowy?

  • z kwasem askorbinowym (wit. C)
  • z witaminą E
  • z witaminą A (retinolem)
  • z kwasem hialuronowym
  • z resweratrolem


PRZECIWWSKAZANIA


Wystąpienie reakcji alergicznej lub podrażnienia. Przetestuj kosmetyk z kwasem ferulowym na małej powierzchni skóry zanim zaczniesz go używać.


ŹRÓDŁA


1. How to use ferulic acid in skincare. https://professionalbeauty.co.uk/site/newsdetails/how-to-use-ferulic-acid-in-skincare
2. Ferulic acid. https://en.wikipedia.org/wiki/Ferulic_acid
3. Kwas ferulowy. https://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_ferulowy



Zastosowanie: działanie przeciwzapalne, do kremów, balsamów, pielęgnacja ciała, pielęgnacja twarzy, longevity (długowieczność)

Masz pytanie? Napisz do nas

Polecane dla Ciebie

    Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

      OK