• Kwas mlekowy 80%
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Kwas mlekowy 80%
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Kwas mlekowy 80%
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Kwas mlekowy 80%
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Lactic acid

Kwas mlekowy 80%

  • W magazynie: 101 sztuk
    9,40
    W magazynie: 101 sztuk
    9,40
    W magazynie: 9 sztuk
    29,90
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Kwas mlekowy to naturalny prebiotyk oraz środek odżywczy dla skóry, cery z problemami i włosów. Wykazuje właściwości złuszczające, przeciwzmarszczkowe i nawilżające. Pobudza porost mocnych włosów. Pozytywnie wpływa na pracę jelit. Występuje naturalnie w kwaśnym mleku, jogurtach, żurach i kiszonkach. Powstaje na drodze procesu biotechnologicznego, czyli w wyniku fermentacji cukru przez bakterie kwasu mlekowego. Jego symbol w przemyśle spożywczym to E270.

Kwas mlekowy posiada dwie formy optyczne: L i D, z których tylko forma L jest biologicznie czynna. Forma L kwasu mlekowego występuje w skórze i włosach pod postacią NMF – naturalnego czynnika nawilżającego, który utrzymuje wodę w skórze, zapewniając jej miękkość i sprężystość.

Kwas mlekowy w kosmetykach działa na dwa sposoby w zależności od rozcieńczenia. Stężenia 1-10% stosowane są w celach nawilżających, stężenia 30-50% – w celach złuszczających. Ponadto w każdym rozcieńczeniu kwas mlekowy wykazuje szereg pozytywnych działań, o których mowa we „właściwościach”.


WŁAŚCIWOŚCI

  • Zmiękcza i wygładza skórę
  • Reguluje odnowę komórkową skóry poprzez usunięcie zbędnych, zrogowaciałych komórek
  • Poprawia się strukturę i koloryt skóry
  • Zwiększa skuteczność działania preparatów kosmetycznych – skóra przemyta kwasem mlekowym lepiej absorbuje składniki aktywne zawarte w kremach
  • Stymuluje produkcję ceramidów (związki lipidowe obecne w warstwie rogowej naskórka), wpływając na uszczelnienie bariery lipidowej naskórka
  • Zmniejsza utratę wody ze skóry, obniżając TEWL – przeznaskórkową utratę wody
  • Pobudza produkcję kolagenu w skórze właściwej, który ją wzmacnia i uelastycznia
  • Podnosi poziom glikozaminoglikanów – związków, które chłoną wodę i zapewniają odpowiednie nawilżenie skóry aż po najgłębsze jej warstwy
  • Spłyca drobne zmarszczki powierzchniowe i poprawia jędrność skóry
  • Redukuje przebarwienia i niewielkie blizny potrądzikowe
  • Odblokowuje pory skóry i działa antybakteryjnie
  • Zapobiega powstawaniu ognisk zapalnych, czyli wszelkiego rodzaju wyprysków i zaskórników
  • Łagodzi zmiany trądzikowe
  • Konserwuje żywność i reguluje jej pH


ZASTOSOWANIE

  • Zewnętrznie
  • Pielęgnacja i nawilżanie skóry przesuszonej, zrogowaciałej, łuszczącej się
  • Pielęgnacja włosów suchych i zniszczonych
  • W celu zredukowania trądziku, zmarszczek, wyprysków, zmian zapalnych, blizn
  • Jako składnik peelingów
  • Spożywczo
  • Jako naturalny prebiotyk
  • Jako naturalny konserwant do żywności
  • Jako regulator pH, czyli środek zakwaszający


SKŁAD

80% roztwór kwasu L-mlekowego. Produkt najwyższej jakości!
Nadaje się do spożycia.


SPOSÓB UŻYCIA

  • Kwas mlekowy o stężeniu 80% należy przed użyciem odpowiednio rozcieńczyć, najlepiej w wodzie destylowanej (demineralizowanej), którą można kupić na każdej stacji benzynowej.
  • Roztwory o stężeniu 1-10% nadają się do stosowania jako codzienne toniki do twarzy o właściwościach nawilżających. Można je dodawać do płynów myjących, szamponów i kremów.
  • Roztwory o stężeniu 30-50% wykazują silne właściwości złuszczające i wykorzystywane są w peelingach.

Jak zrobić 100 ml roztworu kwasu mlekowego o odpowiednim stężeniu?

1% = 1 ml kwasu mlekowego i 99 ml wody
2% = 2 ml kwasu mlekowego i 98 ml wody
5% = 5 ml kwasu mlekowego i 95 ml wody
10% = 10 ml kwasu mlekowego i 90 ml wody
30% = 30 ml kwasu mlekowego i 70 ml wody 
40% = 40 ml kwasu mlekowego i 60 ml wody 
50% = 50 ml kwasu mlekowego i 50 ml wody 

Kwas mlekowy rozpuszcza się w wodzie, alkoholu i glikolu propylenowym.

Kwas mlekowy to także doskonały dodatek zakwaszający do żywności: zup, sosów, deserów, marynat, sałatek, galaret, dań głównych z ryb, przetworów owocowo-warzywnych, napojów chłodzących i herbaty (zamiast cytryny) oraz do domowego zakwaszania mleka i śmietany. W rozcieńczeniu z wodą w stosunku 1:4 (jedna część kwasu na 4 części wody) odpowiada zakwaszeniu octem 10%.

***

Kraj pochodzenia: Chiny
Zastosowanie: Pielęgnacja włosów, Pielęgnacja ciała, Pielęgnacja twarzy, Dla cery suchej i wrażliwej, Trądzik

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    alicja k., W dniu: 02.11.2018

    będę go używała jako probiotyk, choć mam przepis na dobry tonik. Jestem zadowolona z zakupu

  • Ocena: (5/5)

    Agnieszka P., W dniu: 31.12.2016

    super

  • Ocena: (5/5)

    Magiczny O., W dniu: 28.10.2015

    Tonik 10% tak co drugi dzień, bo jest bardzo mocny. 2% na co dzień z mocznikiem. ja używam wody demineralizowanej (stacja benzynowa 2zł) do toników dodaję 2% gliceryny(apteka) 2% kwasu hialuronowego (Komentarz przeniesiony ze starej wersji strony)

  • Ocena: (5/5)

    Magiczny O., W dniu: 27.10.2015

    Kwas mlekowy stosowany jak tonik daje naprawdę niezły efekt. Trzeba pamiętać jednak, aby oferowany 80% roztwór rozcieńczyć do przynajmniej 10%.(Komentarz przeniesiony ze starej wersji strony)

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK