Opinie klientów
-
Ocena: (5/5)
robert c., W dniu: 28.08.2020
Działa.
Kwas sorbinowy (kwas sorbowy, kwas trans-heksa-2,4-dienowy) - organiczny związek chemiczny z grupy nienasyconych kwasów karboksylowych, stosowany jako konserwant, głównie w margarynie i serach. Na listach składu pożywienia, zgodnie z listą E jest kodowany jako E-200. Może być również stosowany w postaci soli potasowej (E-202) lub wapniowej (E-203). Po raz pierwszy został otrzymany poprzez ekstrakcję z owoców jarzębiny (Sorbus aucuparia) skąd pochodzi jego nazwa. Chemicznie kwas sorbowy jest bardzo zbliżony do kwasów znajdujących się w żywności. Jest podobnie do nich metabolizowany przez organizm. W środowisku jest w pełni biodegradowalny.
Kwas sorbowy i jego sole hamują rozwój pleśni i drożdży w pH 3-6, natomiast wykazują ograniczone działanie w stosunku do bakterii, szczególnie bakterii kwasu mlekowego, co sprawia, że kwas sorbowy jest bardzo użyteczny przy produkcji serów. Właściwości konserwujące wzrastają w obecności soli kuchennej, cukru, kwasu propionowego, nizyny i fosforanów. Mechanizm działania polega na hamowaniu aktywności enzymów, głównie dehydrogenaz, ale także katalazy, peroksydazy i niektórych enzymów zawierających grupy -SH.
Kwas sorbowy oraz jego sól, sorbinian potasu uznawane są za bezpieczne i zupełnie nie szkodliwe w ilościach znajdujących się jedzeniu. Maksymalna dopuszczalna dawka kwasu sorbowego to 25 mg/ kg masy ciała. Oznacza to, że osoba o wadze 60 kg może dziennie bezpiecznie spożyć 1,5 g kwasu sorbowego.
Uwaga! Kwas sorbowy należy do grupy tzw. alergenów kontaktowych. Oznacza to, że może dojść do wystąpienia podrażnień w przypadku stosowania kosmetyków zawierających ten związek.
Sporadycznie może dochodzić do alergii pokarmowej, objawiającej się m.in. wysypką, bólem brzucha.
1. https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov [dostęp: 2017-11-08]
2. http://naturalnezdrowie.cba.pl [dostęp: 2017-11-08]
3. http://journals.sagepub.com [dostęp: 2017-11-08]
4. http://sci-hub.cc [dostęp: 2017-11-08]
Kraj pochodzenia: | Chiny |
---|---|
Ostrzeżenia: | potencjalnie drażniący, rzadko alergizujący |
Krótki opis produktu: | Stosowany jest w przemyśle spożywczym i kosmetycznym jako konserwant (E-200). Jest nieszkodliwy dla organizmu i biodegradowalny. |
Ocena: (5/5)
Działa.