Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK
  • Lawenda kwiat
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Lawenda kwiat
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Lavandula angustifolia

Lawenda kwiat

  • W magazynie: 82 sztuk
    9,75
    W magazynie: 82 sztuk
    9,75
    W magazynie: 5 sztuk
    69,90
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Lawenda kojarzy się ze snem i relaksem. Jej kwiaty wyróżniają się intensywnym zapachem o kojącym wpływie na układ nerwowy. Cenione są już od bardzo dawna – starożytni Rzymianie i Grecy stosowali je do produkcji perfum, do kąpieli i prania odzieży oraz w kuchni, a w średniowiecznej Anglii wsypywano suszone kwiaty do bawełnianych woreczków i umieszczano je pod poduszką, aby lepiej spać.

Lawendę do dziś wykorzystuje się na świecie do produkcji perfum, a także kosmetyków, olejków do aromaterapii, kadzideł i kompozycji zapachowych do szafy. Jej zapach nie tylko uspokaja, ale też odstrasza mole. Świeże i suszone kwiaty lawendy można stosować w kuchni jako ciekawe urozmaicenie wypieków i deserów.


DZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne

  • Kwiaty lawendy wąskolistnej zawierają olejek eteryczny, antocyjany, fitosterole, związki mineralne i taniny. Najbardziej wartościowy jest olejek lawendowy, który odpowiada za zapach i relaksujące właściwości tych kwiatów. Znajduje się w nim ponad 300 aktywnych związków.
  • Zapach lawendy uspokaja, a substancje czynne zawarte w kwiatach sprzyjają odprężeniu umysłu i ciała, ułatwiają zasypianie i pomagają zredukować stres. Łagodnie obniżają ciśnienie krwi, które wzrosło w wyniku napięcia nerwowego. Ten sedatywny wpływ na organizm przypisuje się składnikowi o nazwie linalol, który zawarty jest w olejku eterycznym.
  • Substancje bioaktywne lawendy uspokajają, lecz nie obniżają koncentracji, a nawet pomagają zniwelować zmęczenie psychiczne. Badania wykazały, że napary z kwiatów lawendy wspomagają procesy uczenia się i zapamiętywania.
  • Zawarte w kwiatach lawendy związki korzystnie wpływają na układ pokarmowy. Zwiększają produkcję żółci oraz jej wydzielanie do dwunastnicy, co jest pomocne w przypadku niestrawności, wzdęć oraz uczucia dyskomfortu po ciężkim posiłku. Ponadto związki lawendy działają rozkurczowo i pomagają złagodzić bóle pojawiające się w okolicach brzucha.
  • Substancje czynne lawendy wykazują działanie antyseptyczne i przeciwdrobnoustrojowe. Wspierają układ immunologiczny podczas infekcji bakteryjnych i wirusowych oraz zakażeń grzybiczych.
  • Napary z lawendy mogą być także stosowane zewnętrznie w celu złagodzenia dolegliwości skórnych, takich jak pieczenie, swędzenie, zaczerwienienie, siniaki i drobne rany.


ZASTOSOWANIE

  • Podwyższone napięcie nerwowe i stres
  • Irytacja, rozdrażnienie
  • Problemy ze snem
  • Zmęczenie psychiczne
  • Napięcie przedmiesiączkowe
  • Napięcie nerwowe związane z menopauzą
  • Choroba lokomocyjna
  • Zaburzenia trawienne, skurcze jelit i żołądka, wzdęcia
  • Podrażnienia skóry (zewnętrznie)


SKŁAD

Kwiat lawendy 100%. Surowiec najwyższej jakości.


SPOSÓB UŻYCIA

Napar z kwiatów lawendy

1-2 łyżeczki surowca zalać 1 szklanką wrzącej wody lub mleka, parzyć pod przykryciem 15-20 minut. Napar należy spożywać 2-3 razy dziennie jako środek uspokajający i na dolegliwości trawienne lub wypijać 1 szklankę na noc jako środek pomagający w zaśnięciu.

Suszone kwiaty lawendy można także dodawać do herbaty i przygotować z nich nalewkę oraz wykorzystać do wypieku ciast i ciasteczek, do serników, kremów, owsianki i wielu różnych deserów.


SYNERGIA

Połączenie z melisą zwiększy działanie uspokajające.


PRZECIWWSKAZANIA

Nadwrażliwość na kwiat lawendy, ciąża i laktacja.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY

Lawenda należy do rodziny jasnotowatych i tworzy ponad 50 gatunków. Jej ojczyzną są prawdopodobnie Francja, Hiszpania i Włochy, chociaż niektórzy twierdzą, że przywędrowała z Indii lub Persji. Uprawiana jest obecnie w wielu krajach świata w celach ozdobnych i zielarskich.

Lawenda wąskolistna (Lavandula angustifolia), nazywa też lawendą wonną, lawendą angielską i bławatką, wytrzymuje nieco chłodniejszy klimat niż gatunki popularne we Francji, dlatego można ją spotkać w Polsce. Roślina ta jest półkrzewem i osiąga wysokość od 50 do 90 cm. Tworzy wzniesione, wyprostowane pędy, na których rosną drobne, cienkie listki. Listki wraz z łodygą pokryte są srebrzystymi włoskami. Niewielkie kwiaty lawendy wyrastają na szczytach pędów tworząc kwiatostany. Kwitną od czerwca do września. Są koloru fioletowego, ale istnieją gatunki o kwiatach białych lub różowych.


BIBLIOGRAFIA


1. http://www.nazdrowie.pl
2. https://examine.com
3. http://www.botanical-online.com
4. http://www.hobbybezgranic.com
5. https://pl.wikipedia.org
6. http://www.ogrodowisko.pl

***

Część rośliny: kwiat
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Europejska
Kraj pochodzenia: Albania

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Maciej W., W dniu: 18.11.2016

    Przyjemny relaksujący zapach :-)

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Maciej W., W dniu: 18.11.2016

    Przyjemny relaksujący zapach :-)