Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK
  • Lucuma w proszku  250g
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Pouteria lucuma

Lucuma w proszku 250g

  • 27,90
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Lucuma to słodki, żółty owoc, popularny w Peru, Ekwadorze i Kolumbii, zaliczany do tamtejszych superfoods. Pochodzi z drzewa Pouteria lucuma. Mieszkańcy Ameryki Południowej uwielbiają lucumę za niepowtarzalny smak, opisywany jako połączenie słodkich ziemniaków i syropu klonowego lub karmelu. Spożywają ją na wiele sposobów – najczęściej na surowo, ale też jako dodatek do koktajli, lodów i wypieków. Naturalna, wyrazista słodycz lucumy pozwala użyć mniej cukru w deserach i słodyczach. Doskonałym przykładem jest czekolada z dodatkiem lucumy bez cukru, dostępna w naszym sklepie :)

Lucumę nazywa się też lacumą lub lacmą, a po angielsku – eggfruit. Potoczna nazwa angielska wzięła się stąd, że wnętrze świeżego, dojrzałego owoc lucumy przypomina w strukturze żółtko ugotowanego jaja. Nazwą eggfruit określa się także owoc pokrewnego gatunku – Pouteria campechiana.

Świeżej lucumy nie spotkamy niestety w europejskich sklepach. Jej struktura jest zbyt delikatna, aby móc ją eksportować, dlatego poza Ameryką Południową lucumę sprzedaje się w formie sproszkowanej. Oferowana przez nas lucuma w proszku to 100% peruwiańskiej lucumy! Bez dodatków, barwników i wypełniaczy.

Lucuma w proszku jest dobrym źródłem błonnika, beta-karotenu i potasu. Zawiera też nieco wapnia i witamin z grupy B. Jej ogromną zaletą jest niski indeks glikemiczny = 25, co jest dobrą wiadomością dla cukrzyków i osoby z insulinoopornością.

100 g proszku z lucumy to około 420 kcal.


ZASTOSOWANIE

Lucuma w proszku to fantastyczny, słodki dodatek do potraw, który może zastąpić cukier. Można ją dodawać do lodów, koktajli, owsianek, jogurtów, słodkich sosów, ciast i ciasteczek. Przykładowe przepisy poniżej!


SKŁAD

Lucuma – proszek 100%. Najwyższa jakość!


SPOSÓB UŻYCIA

W Ameryce Południowej lucumę stosuje się jako dodatek do różnych deserów, szczególnie do lodów i smoothie. Podobno lody o smaku lucumy należą do ulubionych lodów Latynosów.

Z lucumą możesz śmiało eksperymentować!

  • Spróbuj dodać 1 łyżkę lucumy do owsianki albo zmiksuj ją z owocami w ulubionym smoothie.
  • Wymieszaj 1 łyżeczkę lucumy z jogurtem naturalnym w ramach deseru albo wkomponuj ją w swoją odżywkę białkową po treningu.
  • Dodaj lucumę do ciasta naleśnikowego albo użyj jej zamiast cukru pudru.
  • Posyp lucumą sałatkę owocową albo pancakes.
  • Zastąp lucumą część mąki przeznaczonej do wypieku ciasta lub chleba.

Przepis na kremowe smoothie:
- 1 łyżka lucumy
- 1 dojrzały banan, pokrojony na plasterki i zamrożony
- 1 daktyl medjool albo kilka mniejszych
- pół łyżeczki cynamonu
- pół szklanki mleka kokosowego lub z orzechów/nasion
- pół szklanki kostek lodu
- opcjonalnie nieco naturalnej wanilii

Zmiksuj wszystkie składniki w dobrym blenderze. Smacznego!


PRZECIWWSKAZANIA

Nadwrażliwość na produkt.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY

Pouteria lucuma to drzewo należące do rodziny sączyńcowatych (Ericales). Występuje naturalnie w zachodniej części Ameryki Południowej – jego zasięg rozciąga się od północnego Chile, poprzez Peru i Ekwador, po Kolumbię. Uprawiane jest w niemal całej Ameryce Południowej i Środkowej, a także na subtropikalnych i podzwrotnikowych obszarach Azji i Ameryki Północnej. Lucuma osiąga do 20 m wysokości. Pokryta jest cienką, szaro-brązową korą. Jej liście są duże i długie, mają lśniącą powierzchnię i wyraźne, jasne unerwienie. Kwiaty lucumy są malutkie i rosną w pęczkach. Mają kremową barwę i 6 płatków. Przekształcają się w owoce o wielkości dłoni, które mogą być kuliste lub przypominać kształtem awokado. Pokryte są zielono-żółtą skórką, pod którą znajduje się kremowy, włóknisty, kanarkowo-żółty miąższ o słodkim smaku i wysokiej wartości odżywczej. W środku znajduje się połyskująca, ciemnobrązowa pestka.


BIBLIOGRAFIA


1. https://pl.wikipedia.org
2. https://en.wikipedia.org
3. http://tropical.theferns.info
4. https://www.thehealthyhomeeconomist.com

***

Część rośliny: owoc
Kraj pochodzenia: Peru
Zdrowie: Prawidłowy cukier
Zastosowanie: Przyprawa

Masz pytanie? Napisz do nas