• Lucuma w proszku Bio
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Lucuma w proszku Bio
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Pouteria lucuma

Lucuma w proszku Bio

Kremowy owoc lucumy w postaci proszku. Naturalnie słodki i aksamitny. Uzależnia!

    • ; 1
  • W magazynie: 0 sztuk
    40,89
    W magazynie: 0 sztuk
    40,89
    Dodaj
    do ulubionych
  • Najniższa cena produktu w ostatnich 30 dniach:

  • Produkt chwilowo niedostępny.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Lucuma w proszku 100% bez dodatków!

Lucuma to słodki, żółty owoc, popularny w Peru, Ekwadorze i Kolumbii, zaliczany do tamtejszych superfoods. Pochodzi z drzewa Pouteria lucuma. Mieszkańcy Ameryki Południowej uwielbiają lucumę za niepowtarzalny smak, opisywany jako połączenie słodkich ziemniaków i syropu klonowego lub karmelu. Spożywają ją na wiele sposobów – najczęściej na surowo, ale też jako dodatek do koktajli, lodów i wypieków. Naturalna, wyrazista słodycz lucumy pozwala użyć mniej cukru w deserach i słodyczach. Doskonałym przykładem jest czekolada z dodatkiem lucumy bez cukru, dostępna w naszym sklepie :)

Lucumę nazywa się też lacumą lub lacmą, a po angielsku – eggfruit. Potoczna nazwa angielska wzięła się stąd, że wnętrze świeżego, dojrzałego owoc lucumy przypomina w strukturze żółtko ugotowanego jaja. Nazwą eggfruit określa się także owoc pokrewnego gatunku – Pouteria campechiana.

Świeżej lucumy nie spotkamy niestety w europejskich sklepach. Jej struktura jest zbyt delikatna, aby móc ją eksportować, dlatego poza Ameryką Południową lucumę sprzedaje się w formie sproszkowanej. Oferowana przez nas lucuma w proszku to 100% peruwiańskiej lucumy! Bez dodatków, barwników i wypełniaczy.

Lucuma w proszku jest dobrym źródłem błonnika, beta-karotenu i potasu. Zawiera też nieco wapnia i witamin z grupy B. Jej ogromną zaletą jest niski indeks glikemiczny = 25, co jest dobrą wiadomością dla cukrzyków i osoby z insulinoopornością.

100 g proszku z lucumy to około 420 kcal.


LUCUMA W PROSZKUZASTOSOWANIE


Lucuma w proszku to fantastyczny, słodki dodatek do potraw, który może zastąpić cukier. Można ją dodawać do lodów, koktajli, owsianek, jogurtów, słodkich sosów, ciast i ciasteczek. Przykładowe przepisy poniżej!


SKŁAD


Lucuma – proszek z upraw ekologicznych 100%. Najwyższa jakość!


SPOSÓB UŻYCIA


W Ameryce Południowej lucumę stosuje się jako dodatek do różnych deserów, szczególnie do lodów i smoothie. Podobno lody o smaku lucumy należą do ulubionych lodów Latynosów.

Z lucumą możesz śmiało eksperymentować!

  • Spróbuj dodać 1 łyżkę lucumy do owsianki albo zmiksuj ją z owocami w ulubionym smoothie.
  • Wymieszaj 1 łyżeczkę lucumy z jogurtem naturalnym w ramach deseru albo wkomponuj ją w swoją odżywkę białkową po treningu.
  • Dodaj lucumę do ciasta naleśnikowego albo użyj jej zamiast cukru pudru.
  • Posyp lucumą sałatkę owocową albo pancakes.
  • Zastąp lucumą część mąki przeznaczonej do wypieku ciasta lub chleba.

Przepis na kremowe smoothie:
- 1 łyżka lucumy
- 1 dojrzały banan, pokrojony na plasterki i zamrożony
- 1 daktyl medjool albo kilka mniejszych
- pół łyżeczki cynamonu
- pół szklanki mleka kokosowego lub z orzechów/nasion
- pół szklanki kostek lodu
- opcjonalnie nieco naturalnej wanilii

Zmiksuj wszystkie składniki w dobrym blenderze. Smacznego!


PRZECIWWSKAZANIA


Nadwrażliwość na produkt.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Pouteria lucuma to drzewo należące do rodziny sączyńcowatych (Ericales). Występuje naturalnie w zachodniej części Ameryki Południowej – jego zasięg rozciąga się od północnego Chile, poprzez Peru i Ekwador, po Kolumbię. Uprawiane jest w niemal całej Ameryce Południowej i Środkowej, a także na subtropikalnych i podzwrotnikowych obszarach Azji i Ameryki Północnej. Lucuma osiąga do 20 m wysokości. Pokryta jest cienką, szaro-brązową korą. Jej liście są duże i długie, mają lśniącą powierzchnię i wyraźne, jasne unerwienie. Kwiaty lucumy są malutkie i rosną w pęczkach. Mają kremową barwę i 6 płatków. Przekształcają się w owoce o wielkości dłoni, które mogą być kuliste lub przypominać kształtem awokado. Pokryte są zielono-żółtą skórką, pod którą znajduje się kremowy, włóknisty, kanarkowo-żółty miąższ o słodkim smaku i wysokiej wartości odżywczej. W środku znajduje się połyskująca, ciemnobrązowa pestka.


BIBLIOGRAFIA


1. https://pl.wikipedia.org
2. https://en.wikipedia.org
3. http://tropical.theferns.info
4. https://www.thehealthyhomeeconomist.com



Część rośliny: owoc
Kraj pochodzenia: Peru
Smak: słodki
Zdrowie: Prawidłowy cukier
Zastosowanie: po treningu, przyprawa

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (4.75/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Danuta B., W dniu: 10.07.2023

    Mogę to jeść prosto z opakowania non stop :)

  • Ocena: (5/5)

    Zofia D., W dniu: 14.12.2020

    Dobra jako dodatek do sernika, nadaje mu ładny kolor oraz lekko karmelowy smak :) W innej postaci nie mój smak. Nie jest bardzo słodka, jak ktoś lubi może być dodatkiem do jogurtu

  • Ocena: (5/5)

    Jolanta B., W dniu: 24.08.2019

    Na razie testuję

  • Ocena: (4/5)

    Ewa R., W dniu: 06.05.2019

    Bardzo oryginalny, przyjemny smak. Świetnie nadaje się do słodzenia deserów. Jednak jest dla mnie za droga.

Polecane dla Ciebie

    Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

      OK