Lucuma w proszku 100% bez dodatków!
Lucuma to słodki, żółty owoc, popularny w Peru, Ekwadorze i Kolumbii, zaliczany do tamtejszych superfoods. Pochodzi z drzewa Pouteria lucuma. Mieszkańcy Ameryki Południowej uwielbiają lucumę za niepowtarzalny smak, opisywany jako połączenie słodkich ziemniaków i syropu klonowego lub karmelu. Spożywają ją na wiele sposobów – najczęściej na surowo, ale też jako dodatek do koktajli, lodów i wypieków. Naturalna, wyrazista słodycz lucumy pozwala użyć mniej cukru w deserach i słodyczach.
Lucumę nazywa się też lacumą lub lacmą, a po angielsku – eggfruit. Potoczna nazwa angielska wzięła się stąd, że wnętrze świeżego, dojrzałego owoc lucumy przypomina w strukturze żółtko ugotowanego jaja. Nazwą eggfruit określa się także owoc pokrewnego gatunku – Pouteria campechiana.
Świeżej lucumy nie spotkamy niestety w europejskich sklepach. Jej struktura jest zbyt delikatna, aby móc ją eksportować, dlatego poza Ameryką Południową lucumę sprzedaje się w formie sproszkowanej. Oferowana przez nas lucuma w proszku to 100% peruwiańskiej lucumy! Bez dodatków, barwników i wypełniaczy.
Lucuma w proszku jest dobrym źródłem błonnika, beta-karotenu i potasu. Zawiera też nieco wapnia i witamin z grupy B. Jej ogromną zaletą jest niski indeks glikemiczny = 25, co jest dobrą wiadomością dla cukrzyków i osoby z insulinoopornością.
100 g proszku z lucumy to około 420 kcal.
LUCUMA W PROSZKU – ZASTOSOWANIE
Lucuma w proszku to fantastyczny, słodki dodatek do potraw, który może zastąpić cukier. Można ją dodawać do lodów, koktajli, owsianek, jogurtów, słodkich sosów, ciast i ciasteczek. Przykładowe przepisy poniżej!
SKŁAD
Lucuma – proszek z upraw ekologicznych 100%. Najwyższa jakość!
SPOSÓB UŻYCIA
W Ameryce Południowej lucumę stosuje się jako dodatek do różnych deserów, szczególnie do lodów i smoothie. Podobno lody o smaku lucumy należą do ulubionych lodów Latynosów.
Z lucumą możesz śmiało eksperymentować!
- Spróbuj dodać 1 łyżkę lucumy do owsianki albo zmiksuj ją z owocami w ulubionym smoothie.
- Wymieszaj 1 łyżeczkę lucumy z jogurtem naturalnym w ramach deseru albo wkomponuj ją w swoją odżywkę białkową po treningu.
- Dodaj lucumę do ciasta naleśnikowego albo użyj jej zamiast cukru pudru.
- Posyp lucumą sałatkę owocową albo pancakes.
- Zastąp lucumą część mąki przeznaczonej do wypieku ciasta lub chleba.
Przepis na kremowe smoothie:
- 1 łyżka lucumy
- 1 dojrzały banan, pokrojony na plasterki i zamrożony
- 1 daktyl medjool albo kilka mniejszych
- pół łyżeczki cynamonu
- pół szklanki mleka kokosowego lub z orzechów/nasion
- pół szklanki kostek lodu
- opcjonalnie nieco naturalnej wanilii
Zmiksuj wszystkie składniki w dobrym blenderze. Smacznego!
PRZECIWWSKAZANIA
Nadwrażliwość na produkt.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Pouteria lucuma to drzewo należące do rodziny sączyńcowatych (Ericales). Występuje naturalnie w zachodniej części Ameryki Południowej – jego zasięg rozciąga się od północnego Chile, poprzez Peru i Ekwador, po Kolumbię. Uprawiane jest w niemal całej Ameryce Południowej i Środkowej, a także na subtropikalnych i podzwrotnikowych obszarach Azji i Ameryki Północnej. Lucuma osiąga do 20 m wysokości. Pokryta jest cienką, szaro-brązową korą. Jej liście są duże i długie, mają lśniącą powierzchnię i wyraźne, jasne unerwienie. Kwiaty lucumy są malutkie i rosną w pęczkach. Mają kremową barwę i 6 płatków. Przekształcają się w owoce o wielkości dłoni, które mogą być kuliste lub przypominać kształtem awokado. Pokryte są zielono-żółtą skórką, pod którą znajduje się kremowy, włóknisty, kanarkowo-żółty miąższ o słodkim smaku i wysokiej wartości odżywczej. W środku znajduje się połyskująca, ciemnobrązowa pestka.
BIBLIOGRAFIA
1. https://pl.wikipedia.org
2. https://en.wikipedia.org
3. http://tropical.theferns.info
4. https://www.thehealthyhomeeconomist.com