Wysyłka wt. 21 paź.
Maitake (Grifola frondosa), w Polsce znany jako żagwica listkowata, to wzmacniający odporność grzyb jadalny. Ma długą historię wykorzystania w praktykach zielarskich i kuchni, szczególnie w Chinach i Japonii.
Japońska nazwa maitake (舞茸) oznacza „tańczący grzyb”. Według legendy, znalazcy dziko rosnących owocników tańczyli z radości. Prawdopodobnie dlatego, że warte były tyle srebra, ile same ważyły.
Nic dziwnego! Grzyb wykazuje szereg właściwości zdrowotnych. Szczególne znaczenie mają polisacharydy, w tym β-glukany. Z owocników i grzybni wyizolowano aż 47 różnych frakcji bioaktywnych polisacharydów. Jedną z najważniejszych wydaje się być frakcja D i jej oczyszczony wariant, frakcja MD. Frakcja D jest szeroko badana i stosowana w komercyjnych preparatach zdrowotnych, oficjalnie uznawanych m.in. za wspierające odporność.
Poza tym z maitake wyizolowano także inne polisacharydy, takie jak frakcja X czy frakcja MZ (o podobnej strukturze do frakcji MD), która jest również badana pod kątem właściwości immunomodulujących.
Dziś lepiej znamy skład żagwicy i wiemy, które związki odpowiadają za jej właściwości. Wiedza o jej wpływie na zdrowie sięga jednak setek lat wstecz.
Maitake zyskał uznanie w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej już w czasach dynastii Han. Był stosowany jako środek wzmacniający organizm, poprawiający witalność i krążenie energii życiowej qi.
Obok znaczenia w praktykach zielarskich, maitake ceniony był także w kuchni – zarówno za swoje wartości odżywcze, jak i złożony smak.
Za jego aromat odpowiadają m.in. trehaloza (słodycz), kwas glutaminowy (umami) i asparaginowy (umami) oraz 5-nukletotydy (wzmacniają smak umami). Suszony i sproszkowany maitake jest często wykorzystywany jako przyprawa, gdyż nadaje potrawom głębię i pełnię smaku charakterystyczną dla mięsa.
[1]
Jedna kapsułka zawiera 500 mg ekstraktu z owocników maitake (Grifola frondosa) standaryzowanego na 40% polisacharydów (β-glukanów).
Kapsułka celulozowa.
Bez dodatku wypełniaczy, barwników i konserwantów!
Zalecana dzienna porcja do spożycia: 1 kapsułka dwa razy dziennie. Stosuj przed posiłkiem. Nie przekraczaj zalecanej dziennej porcji.
Zawartość w dziennej porcji (2 kapsułki): 1000 mg ekstraktu z maitake.
Dla optymalnych rezultatów kurację stosuj przez kilka tygodni.
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety oraz nie zastąpią zdrowego trybu życia.
Przechowuj w zamkniętym opakowaniu, w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Chroń przed światłem i wilgocią.
Maitake dobrze komponuje się z innymi grzybami funkcjonalnymi, jak:
• reishi (lakownica)
• soplówka jeżowata suplement
• cordyceps
• shiitake
Ich równoległe stosowanie potęguje efekt modulacji układu odpornościowego i podnosi ogólną witalność.
Adaptogeny roślinne uzupełniają działanie maitake, wspomagając organizm w radzeniu sobie ze stresem:
• ashwagandha
• cytryniec chiński
• żeń-szeń
• różeniec górski
Ciąża, karmienie piersią, uczulenie na grzyby, wystąpienie nadwrażliwości.
Osoby z chorobami autoimmunologicznymi powinny zachować ostrożność – silne pobudzenie układu odpornościowego przez maitake może wpływać na przebieg choroby autoimmunologicznej.
Maitake może nasilać działanie leków obniżających poziom glukozy we krwi (np. insuliny, doustnych leków przeciwcukrzycowych) oraz preparatów stymulujących odporność – w przypadku ich stosowania skonsultuj suplementację z lekarzem.
Przy niskim ciśnieniu tętniczym (hipotonii) zachowaj ostrożność, gdyż maitake może dodatkowo wpływać na ten parametr. Monitoruj wartości ciśnienia i w razie wystąpienia objawów niedociśnienia przerwij suplementację.
Żagwica listkowata (Grifola frondosa) to nadrzewny grzyb pasożytniczy z rzędu żagwiowców (Polyporales). Rośnie u podstawy pni i na martwych drzewach, głównie dębach. Owocniki rozwijają się w sierpniu i wrześniu, tworząc duże, rozgałęzione struktury o średnicy 20–60 cm, złożone z licznych kapeluszy wyrastających ze wspólnego pnia. Pojedyncze kapelusze są półokrągłe, płaskie, o średnicy od 4 do 10 cm, cienkie, kruche, o brązowej barwie, z nierównymi brzegami. Miąższ jest biały, mięsisty, o przyjemnym grzybowym zapachu i łagodnym smaku. W Polsce żagwica listkowata jest gatunkiem rzadkim i zagrożonym wyginięciem, znajdującym się na „Czerwonej liście roślin i grzybów Polski” [7].
1. Bioactive Ingredients and Medicinal Values of Grifola frondosa (Maitake). https://www.mdpi.com/2304-8158/10/1/95?utm_campaign=HI_avis-sur-les-nootropiques-troomy
2. Effect of Maitake (Grifola frondosa) D-Fraction on the Activation of NK Cells in Cancer Patients. https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/109662003772519949
3. Hypoglycemic effects of Grifola frondosa (Maitake) polysaccharides F2 and F3 through improvement of insulin resistance in diabetic rats. https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2015/fo/c5fo00497g/unauth
4. Anti-obesity effects of Grifola frondosa through the modulation of lipid metabolism via ceramide in mice fed a high-fat diet. https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2021/fo/d1fo00666e/unauth
5. Maitake Mushroom Extracts Ameliorate Progressive Hypertension and Other Chronic Metabolic Perturbations in Aging Female Rats. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC2887057/
6. Positive modulation of a new reconstructed human gut microbiota by Maitake extract helpfully boosts the intestinal environment in vitro. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0301822
7. Żagwica listkowata. https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBagwica_listkowata#cite_note-if-1
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Waszej dyspozycji w dni robocze w godzinach:
7:00-11:00 oraz 11:30-16:00
Obserwuj nas