Młody jęczmień (Hordeum vulgare) – to zielone, kiełkujące listki jęczmienia, które potem przekształcają się w zboże. Słyną z silnego działania antyoksydacyjnego, dodają energii i witalności, pozytywnie wpływają na nastrój.
Jęczmień jest jednym z pierwszych zbóż uprawianych przez ludzi w czasach powstawania pierwszych cywilizacji. Spożywano go już 7000 lat p.n.e. Hodowany był powszechnie w starożytności i w czasach biblijnych na obszarach Bliskiego Wschodu i Azji. Według historycznych doniesień, już wtedy spożywano nie tylko zboże, ale też młode liście jęczmienia.
Właściwości prozdrowotne:
Młody jęczmień zawiera bardzo wysokie stężenie antyoksydantów, głównie z grupy flawonoidów. Dotychczas przeprowadzone badania kliniczne z udziałem ludzi wykazały, że codzienne spożywanie 1 łyżki proszku z młodego jęczmienia (15 g) wpłynęło na obniżenie poziomu wolnych rodników we krwi badanych. Zjawisko to zaszło zarówno u pacjentów z cukrzycą typu 2 jak i u pacjentów z podwyższonym poziomem cholesterolu.
Młody jęczmień zawiera ponadto mnóstwo chlorofilu, któremu przypisuje się zdolność do wspierania mechanizmów obronnych organizmu przeciwko rozwojowi chorób.
Ze względu na zawartość beta-sitosterolu młody jęczmień pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Beta-sitosterol jest substancją, która konkuruje z cząsteczkami cholesterolu o miejsce wchłaniania w jelicie cienkim, tym samym obniżając jego absorpcję. Ponadto sprzyja konwersji cholesterolu do kwasów żółciowych. W badaniach zaobserwowano również, że beta-sitosterol pomaga zredukować poziom „złego” cholesterolu LDL i podnieść poziom „dobrego” cholesterolu HDL.
Młody jęczmień w proszku lub cięty 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Wartość energetyczna | 249 kcal / 100 g |
---|---|
Węglowodany | 3,4 g |
Tłuszcze | 5 g |
Białko | 29 g |
Błonnik | 39 g |
Magnez | 180 mg |
Potas | 4300 mg |
Cynk | 2,6 mg |
Żelazo | 10 µg |
Młody jęczmień mielony:
Wystarczy spożywać od 1 do 2 łyżeczek mielonego młodego jęczmienia dziennie. Młody jęczmień jest bezpieczny również w większych ilościach. Nie ma żadnych przeciwwskazań do jego stosowania.
Proszek należy wymieszać z wodą i spożyć natychmiast po przyrządzeniu. Można go również dodawać do posiłków.
Sproszkowany młody jęczmień bardzo dobrze komponuje się z sokami i koktajlami owocowymi i warzywnymi. Nie należy dodawać go do gorących napojów i potraw, gdyż spowoduje to straty witamin i składników mineralnych.
Młody jęczmień cięty:
Można z niego przyrządzić przepyszną herbatę. 1 lub 2 łyżeczki suszu zalej szklanką wrzącej wody, przykryj i odstaw do naciągnięcia na 5-10 minut. Napar z młodego jęczmienia możesz pić bez ograniczeń.
Jęczmień należy do rodziny wiechlinowatych, czyli inaczej do traw. Tworzy ponad 20 gatunków, z których najczęściej uprawia się jęczmień zwyczajny – Hordeum vulgare. Rośnie na półkuli północnej w klimacie umiarkowanym. Jego owocami są ziarniaki, czyli kłosy, z których pozyskuje się nasiona. Spomiędzy nasion wyrastają kilkucentymetrowe, proste i sztywne „włosy”.
1. https://www.drugs.com
2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov
3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov
4. http://gogreen.net.nz
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas