Morwa biała – liście
Morwa biała (Morus alba) to drzewo pochodzące z Chin, gdzie jest niezwykle cenione i uprawiane od 4 tysięcy lat. Tradycyjna Medycyna Chińska wykorzystuje każdą część drzewa: owoce, liście, korę oraz korzenie. Do Europy morwa przybyła w XI w. Jej liście słyną ze swojego dobroczynnego wpływu na metabolizm węglowodanów i są szeroko stosowane w przemyśle farmaceutycznym. Posiadają jeszcze inną ważną rolę: są pokarmem dla larw motyli jedwabników, które produkują jedwab.
MORWA BIAŁA – DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne:
- Liście morwy białej bogate są w substancje czynne, które wspierają prawidłowy metabolizm węglowodanów. Wpływają one na działanie enzymów trawiących węglowodany w przewodzie pokarmowym człowieka i dzięki temu ograniczają wchłanianie węglowodanów po posiłku oraz pomagają zbilansować gospodarkę glukozy. Prawidłowy poziom glukozy we krwi sprzyja utrzymaniu zdrowej masy ciała i wspomaga odchudzanie.
- Do składników liści morwy należy szeroka gama flawonoidów, m.in. kwercetyna, rutyna i izokwercetyna, które są znane ze swojego działania przeciwutleniającego i chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Zapobiegają również utlenianiu cząsteczek cholesterolu LDL, dlatego mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia miażdżycy.
- Bioaktywne substancje zawarte w liściach morwy przyczyniają się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu całkowitego i LDL oraz triglicerydów we krwi. Dzieje się to głównie za sprawą wymienionych wyżej flawonoidów oraz alkaloidów i kwasu chlorogenowego, który obecny jest także w zielonej kawie i słynie jako doskonałe wsparcie dla odchudzających się.
- Składniki aktywne liści morwy pozytywnie wpływają na pracę mózgu i układu nerwowego. Pomagają chronić komórki mózgowe przed uszkodzeniami i stresem oksydacyjnym. Wykazują ponadto działanie sedatywne.
MORWA BIAŁA – ZASTOSOWANIE
Liście morwy białej przeznaczone są dla osób, które dbają o:
prawidłowy poziom cukru i cholesterolu we krwi oraz chcą utrzymać lub obniżyć swoją masę ciała. Mogą być również stosowane podczas długotrwałej i intensywnej pracy umysłowej oraz w stanach zwiększonego napięcia nerwowego.
SKŁAD
Morwa biała – liście 100%. Surowiec najwyższej jakości!
MORWA BIAŁA – DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Morwa – herbata (liść cięty):
1-2 łyżeczki liści zalać szklanką wrzącej wody i parzyć przez 15 minut pod przykryciem albo podgotować napar w garnku przez 5-10 minut. Pić 1-2 szklanki dziennie.
SYNERGIA
Hamowanie wchłaniania węglowodanów jest skuteczniejsze z dodatkiem hibiskusa, który zawiera substancje unieczynniające alfa-amylazę (enzym trawiący skrobię).
Połączenie z piracetamem może wywołać korzystny wpływ na pracę mózgu.
PRZECIWWSKAZANIA
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na morwę.
U osób stosujących terapię insulinową lub doustne leki hipoglikemizujące stosować po konsultacji z lekarzem.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Morwa biała jest drzewem liściastym pochodzącym z Azji. Należy do rodziny morwowatych. Uprawiana jest obecnie w wielu krajach świata i można spotkać ją dziko rosnącą także w Europie, Afryce, Ameryce Północnej i Południowej oraz na wyspach Pacyfiku. Drzewo osiąga około 15 m wysokości. Posiada zielonkawą korę poprzecinaną jasnymi, rdzawymi pęknięciami. Kwiaty są obupłciowe i pojawiają się na tym samym drzewie. Liście są duże lecz cienkie i miękkie oraz bardzo zróżnicowane pod względem kształtu. Owoce morwy mogą być białe, czarne lub czerwone. Ich smak jest delikatnie słodki.
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Morwa biała liść dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
- Certyfikat analizy
- Specyfikację jakościową
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail
BIBLIOGRAFIA
1. https://examine.com
2. Morus alba L. nature’s functional tonic. http://www.sciencedirect.com
3. http://naturalniezdrowy.com.pl
4. Adaptogenic effect of Morus alba on chronic footshock-induced stress in rats. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
5. https://pl.wikipedia.org