Hibiskus (Hibiscus sabdariffa), zwany też ketmią lub malwą sudańską, rośnie w klimacie tropikalnym. Rodzi piękne, intensywnie czerwone kwiaty o charakterystycznym, kwaśnym smaku, które są wykorzystywane do przygotowywania orzeźwiających napojów, a także deserów, dżemów i wina. Są też składnikiem kompozycji ziołowych używanych w medycynie naturalnej. Kwiaty hibiskusa są szczególnie lubiane w Egipcie i innych krajach arabskich oraz w Indiach.
Napar z hibiskusa odgrywa ważną rolę w kulturze krajów muzułmańskich, gdzie nazywany jest karkade lub czerwonym złotem faraonów. Pija się go tam na ciepło lub na zimno. Muzułmanie nie mogą spożywać alkoholu, dlatego długo parzony, intensywny i bardzo słodki napar z hibiskusa zastępuje im wino i popijany jest z kieliszków podczas ważnych uroczystości.
Do bioaktywnych substancji zawartych w kwiatach hibiskusa należą kwasy organiczne, flawonoidy, antocyjany, kwas protokatechowy, polisacharydy i olejki eteryczne. Flawonoidy, antocyjany i kwas prokatechowy wykazują silne działanie antyoksydacyjne.
Hibiskus (Hibiscus sabdariffa) – kwiat suszony 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Hibiskus kwiat – herbata:
Szczyptę kwiatów hibiskusa zalej szklanką wrzącej wody, przykryj i odstaw na 5-15 minut. Wedle upodobań możesz dodać cukier, syrop, stewię, listki świeżej mięty, sok pomarańczowy, kardamon, imbir, cynamon, wanilię. Napar można również sporządzić na zimno.
Hibiskus w proszku:
Hibiskus w proszku bardzo szybko się ekstrahuje, dlatego warto go wykorzystać do przygotowania naparu dla większej liczby osób. 2-3 łyżki mielonych kwiatów wystarczą, żeby sporządzić napój w dużym dzbanku – na zimno lub na gorąco. Jeśli lubisz mocniejszy – wsyp więcej. Do tego oczywiście duża ilość cukru lub innego słodzidła – i mamy to!
Herbata egipska:
Aby przygotować napój karkade, zwany też egipską herbatą, należy zalać wrzącą wodą 1 część kwiatów i 1 część cukru i parzyć przez 5-15 minut. Im dłuższe parzenie, tym kwaśniejszy smak. Proporcje składników można zmieniać według własnych upodobań. Hibiskus pija się na ciepło lub na zimno po wystudzeniu, albo po zalaniu kwiatów zimną wodą. Można wykorzystać wodę gazowaną, kostki lodu, miód lub syrop cukrowy.
Na Bliskim Wschodzie do zimnej wersji napoju dodaje się wodę różaną lub pomarańczową, soki z cytrusów albo listki świeżej mięty. Zazwyczaj stosuje się tylko jeden z wymienionych dodatków, aby nie przyćmić smaku hibiskusa.
Kwiat hibiskusa jest bardzo kwaśny, dlatego należy nie parzyć go zbyt długo przy wrzodach żołądka i dwunastnicy, nadkwaśności i refluksie.
Hibiskus to rodzaj roślin należących do rodziny ślazowatych. Tworzy ponad 200 gatunków. Polska nazwa botaniczna gatunku Hibiscus sabdariffa to ketmia szczawiowa. Przypuszcza się, że roślina ta pochodzi z tropikalnych rejonów Afryki, lecz obecnie raczej nie spotyka się jej dziko. Jest uprawiana w krajach o gorącym klimacie, głównie w Sudanie, Egipcie, Meksyku, Chinach i Tajlandii.
Osiąga do 3 m wysokości i rodzi piękne, okazałe kwiaty, dlatego jest nie tylko rośliną zielarską lecz także ozdobną. Kwiat ketmii szczawiowej ma kształt pucharu i składa się z pięciu biało-purpurowych płatków. Inne odmiany hibiskusa mają kwiaty czerwone, różowe, fioletowe lub białe. Wewnątrz kielicha znajduje się duży gruczoł nektarowy. Surowcem zielarskim są kielichy i kieliszki kwiatów hibiskusa zbierane podczas dojrzewania owoców.
Przykładamy wielką wagę do jakości oferowanych przez nas produktów, dlatego testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium MagLab.
Poniżej znajduje się certyfikat analizy dla Hibiskus kwiat, sporządzony przez dział jakości naszego MagLabu:
1. http://www.czytelniamedyczna.pl
2. http://www.czajnikowy.com.pl
3. https://pl.wikipedia.org
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas