Nasiona chia - szałwia hiszpańska
- Cena za 100g:6,21 zł
:fill(white)/0b88f61460c5296ba3cc79fbede20687.png)
:fill(white)/0b88f61460c5296ba3cc79fbede20687.png)
Nasiona chia wykorzystywane są przede wszystkim jako znakomite źródło błonnika. Pochodzą z rośliny Salvia hispanica, która rośnie w Meksyku i południowej Gwatemali i, co ciekawe, zaliczana jest do zbóż. Nasiona chia (wym. czija) wykazują zdolność do żelowania i wchłaniania dużych ilości wody, a tym samym powiększają swoją objętość.

WŁAŚCIWOŚCI
- Nasiona chia zawierają bogactwo błonnika nierozpuszczalnego, który stymuluje pracę przewodu pokarmowego i niweluje zaparcia.
- Ze względu na wysoką zawartość błonnika, który pęcznieje i pochłania duże ilości wody, nasiona chia mogą sprzyjać zmniejszeniu apetytu.
- Nasiona chia obfitują w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które pozytywnie oddziałują na układ krążenia i pomagają regulować poziom cholesterolu we krwi.
- W nasionach chia znajdują się antyoksydanty: kemferol, kwercetyna i mirycetyna, zaliczane do bioflawonoidów.
W przeszłości nasiona chia stanowiły podstawę pożywienia dla Indian z obszaru dzisiejszego Meksyku. Podobno mogli oni maszerować przez 24h bez przerwy po spożyciu zaledwie 1 łyżeczki nasion.
Aztekowie spożywali nasiona chia, aby utrzymać dobrą kondycję fizyczną i psychiczną, a także zwiększyć koncentrację i bystrość umysłu. Nasiona chia stanowiły dla nich jeden z pięciu najważniejszych pokarmów.

SPOSÓB UŻYCIA
Jedna porcja 25 g nasion (ok. 2 łyżki stołowe) zapewnia około 7-9 g błonnika nierozpuszczalnego, co stanowi około 37% zalecanej dziennej dawki błonnika.
Nasiona chia posiadają interesującą cechę, jaką jest zdolność do żelowania i wchłaniania dużych ilości wody. Dzięki temu nasiona stanowią popularną bazę do szybkich śniadań i prostych, efektownych deserów. Nasiona mogą być również spożywane na surowo lub uprażone i dodane do sałatek lub koktajli. Zmielone nasiona wykorzystuje się do pieczenia jako zamiennik jajek lub tłuszczu (1 łyżka zmielonych nasion chia wymieszanych z 3 łyżkami wody zastępuje 1 jajko).
Przykładowe przepisy z chia
Przepis podstawowy na pudding chia http://wegannerd.blogspot.com
Mango lassi chia pudding http://cookeat.pl
Chleb bananowy z nasionami chia zamiast jajek https://chilitonka.com
Domowe batony z chia http://www.przegryzam.pl

SKŁAD nasion chia:
| _.Składnik Zawartość procentowa | _. |
|---|---|
| Węglowodany 26 41% | |
| Tłuszcze 30 33% | |
| kwas alfa linoleowy (Omega 3) 60% | |
| kwas linolowy (Omega 6) 20% | |
| Błonnik 30% | |
| Białko 19 23% | |
| Wapń 631mg | |
| Żelazo 7,7mg | |
| Magnez 335mg | |
| Potas 407mg |
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką wagę do jakości oferowanych przez nas produktów, dlatego testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium MagLab.
Poniżej znajduje się certyfikat analizy dla Nasiona chia, sporządzony przez dział jakości naszego MagLabu:


BIBLIOGRAFIA
1. https://examine.com
2. https://ndb.nal.usda.gov