• Olej krokoszowy zimnotłoczony Olvita 500ml
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Olej krokoszowy zimnotłoczony Olvita 500ml
    rotator-prawo
    rotator-lewo

Olej krokoszowy zimnotłoczony Olvita 500ml

  • 29,94
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Olej z krokosza barwierskiego wykorzystywany do celów spożywczych i kosmetycznych, o działaniu nawilżającym i odżywczym na skórę i włosy, jest bardzo bogatym źródłem NNKT (Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych).

To wartościowy olej pozyskiwany w wyniku mechanicznego wytłaczania z nasion krokosza barwierskiego. Gatunek tejże rośliny uprawiany był już w starożytności (Egipt, Indie) pod kątem pozyskiwania nasion i kwiatów.
Z nasion poprzez mechaniczne wyciskanie pozyskiwano olej, natomiast płatki kwiatów były źródłem silnego barwnika roślinnego (kartymina). Kwiaty Krokosza barwierskiego stosowano także jako afrodyzjak, jak i środek o działaniu wykrztuśnym, pobudzającym i przeczyszczającym.


DZIAŁANIE

  • Nawilżające, odżywcze (na włosy i skórę)
  • Stosowany w diecie ma podobne właściwości jak olej słonecznikowy


ZASTOSOWANIE

  • Stosowany w kosmetyce bezpośrednio na skórę i końcówki zniszczonych włosów działa, nawilżająco i odżywczo
  • Olej ten znany jest również jako naturalny depilator. Stosowany minimum przez 6 tygodni na nogi powinien przyczynić się do zredukowania owłosienia. Niestety efekt jest zależny od indywidualnych predyspozycji genetycznych co do stopnia owłosienia
  • W kuchni stosowany do: sałatek, sosów i wszelkich potraw podawanych na zimno


SKŁADNIKI

W swoim składzie zawiera około: 63-79% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, 14-24% kwasów jedno nienasyconych (Omega-9) i tylko 3-10% kwasów tłuszczowych nasyconych. Bogaty jest również w witaminę E (około 35 mg/100 g produktu) oraz fitosterole.


SPOSÓB UŻYCIA

Nie wymaga ścisłego dawkowania.

Informacja o alergenach

Może zawierać gluten, sezam, soję, orzechy: ziemne, laskowe, włoskie, makadamia, migdały.

Kraj pochodzenia: Polska
Zastosowanie: Masaż, Pielęgnacja włosów, Pielęgnacja ciała, Pielęgnacja twarzy
Alergeny: gluten, orzechy, soja, sezam

Masz pytanie? Napisz do nas

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK