h2. Olej Sacha Inchi
*To jeden z najcenniejszych olejów świata o zastosowaniu spożywczo-kosmetycznym*. Powstaje z nasion rośliny _Plukenetia volubilis_, znanej również jako _sacha inchi_, _sacha peanut_ lub _Inca peanut_. Roślina ta pochodzi z lasów deszczowych Ameryki Południowej, głównie z Peru i Ekwadoru, ale dziś spotkamy ją także w Azji Południowo-Wschodniej, gdzie chętnie jest uprawiana.
*_Sacha inchi_* *to nazwa pochodząca z języka _Quechua_, oznaczająca _mountain peanut_*, czyli „górskie orzeszki ziemne”. Nasiona tej rośliny powszechnie spożywane są w formie prażonej i solonej, podobnie jak fistaszki, a także dodawane do różnych potraw lub mielone na mąkę.
*Olej sacha inchi wyciskany był z plukenetii już ponad 3000 lat temu*. Rdzenni mieszkańcy Peru do dziś używają go jako naturalnego kosmetyku *do pielęgnacji skóry* o właściwościach rewitalizujących i odżywczych. Wcierają go także *w zmęczone mięśnie i stawy*. W celach prozdrowotnych stosują ten olej również spożywczo, ponieważ jego skład pozytywnie oddziałuje na *poziom cholesterolu we krwi i kondycję serca*.
*Olej sacha inchi jest bardzo atrakcyjny pod kątem wartości odżywczej*. Wyróżnia się wysoką zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, wśród których większość stanowi *kwas alfa-linolenowy z grupy n-3 (ALA)*, a także korzystną proporcją kwasów *n-3 do n-6 (około 1:1)*. Składem przypomina zatem olej lniany. Z kwasu ALA powstają pozostałe kwasy z tej grupy, czyli *EPA i DHA*, niezbędne do *prawidłowego funkcjonowania mózgu*.
*Olej sacha inchi obfituje nie tylko w korzystne lipidy, ale także w związki aktywne z grupy fenoli o wysokiej aktywności antyoksydacyjnej*. One również przyczyniają się do właściwości prozdrowotnych tego oleju.
[1, 2]
!
*+Wewnętrznie:+*
* Olej sacha inchi *pozytywnie wpływa na układ sercowo naczyniowy* – pomaga utrzymać zdrowy poziom cholesterolu we krwi oraz wartość ciśnienia tętniczego.
* *Korzystnie wpływa na pracę mózgu*. Pomaga zachować dobry nastrój i wzmacnia zdolności poznawcze.
*+Zewnętrznie:+*
* Odżywia, regeneruje i ujędrnia *skórę*.
* Delikatnie pielęgnuje skórę problematyczną. Wspiera zdrowie skóry skłonnej do łuszczycy, egzemy, trądziku czy AZS.
* Nawilża i wygładza *włosy*. Utrzymuje *skórę głowy* w dobrej kondycji.
[1, 2]
!
* do spożywania w celach prozdrowotnych
* do pielęgnacji skóry i włosów
* jako dodatek do kosmetyków
!
*Olej sacha inchi z Peru 100%*. Najwyższa jakość!
Olej spożywczy + surowiec kosmetyczny.
!
*+Wewnętrznie:+*
Zaleca się spożywać 1-2 łyżki oleju dziennie. Możesz go np. jeść w sałatkach lub z pieczywem i dodawać do różnych potraw, byle niegorących!
*+Zewnętrznie:+*
Olej nanoś bezpośrednio na twarz, ciało, włosy i skórę głowy. Możesz go też dodawać do kosmetyków lub wykorzystać do masażu.
!
Nadwrażliwość na produkt.
!
*Sacha inchi* (_Pluketia volubilis_) to tropikalna roślina pnąca rodem z amazońskiej dżungli. Wytwarza żywo zielone liście o kształcie sercowatym, trójkątnym lub owalnym, z nerwami przebiegającymi wzdłuż blaszki. Rodzi drobniutki, zielono-żółte kwiaty zebrane w grona. Z tych małych kwiatków powstają pokaźne owoce! Mają zielony kolor i kształt 4-ramiennych gwiazdek 3D. We wnętrzu każdego z nich znajdują się 4 nasiona.
!
1. Sacha Inchi (Plukenetia volubilis L.) Is an Underutilized Crop with a Great Potential. https://www.mdpi.com/2073-4395/11/6/1066/htm
2. Biological Activity of Sacha Inchi (Plukenetia volubilis Linneo) and Potential Uses in Human Health: A Review. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8542186/
3. Plukenetia volubilis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8542186/