• Olej słonecznikowy zimnotłoczony Olvita
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Olej słonecznikowy zimnotłoczony Olvita
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Olej słonecznikowy zimnotłoczony Olvita
    rotator-prawo
    rotator-lewo

Olej słonecznikowy zimnotłoczony Olvita

    • ; 1
    • ; 0 1;
  • W magazynie: 4 sztuk
    10,08
    W magazynie: 4 sztuk
    10,08
    W magazynie: 6 sztuk
    27,60
  • Koszt przesyłki już od 10,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta, Inpost, GLS).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Olej słonecznikowy zimnotłoczony Olvita

Słonecznik jest rośliną znaną człowiekowi od tysięcy lat. Uprawiały go plemiona Ameryki 3000 lat temu. Wykorzystywany był ówcześnie do łagodzenia ukąszeń węży oraz odżywienia organizmu. Dziś słonecznik jest ważną użytkową rośliną, znajdującą zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu – spożywczego, kosmetycznego, ogrodniczego. Z bogatych w tłuszcze nasion słonecznika (38%) tłoczony jest olej słonecznikowy. Ten, który jest nierafinowany, czyli tłoczony na zimno, ma przyjemny aromat i smak słonecznika oraz intensywnie żółty kolor. Można go dodawać do sałatek, sosów, zup, smoothies. Temperatura dymienia oleju słonecznikowego jest niska i wynosi 107° C, a zatem nie należy na nim smażyć.

Olej słonecznikowy jest także szeroko stosowany w pielęgnacji skóry i dodawany do kosmetyków.


DZIAŁANIE

  • Olej słonecznikowy, dzięki zawartości cennych kwasów tłuszczowych, usprawnia pracę układu nerwowego, wspomaga utrzymanie zdrowego poziomu cholesterolu i bierze udział w prawidłowej pracy serca.
  • Zimnotłoczony olej słonecznikowy, oprócz wartości spożywczej, posiada także wiele zalet kosmetycznych. Jest uniwersalny, nadaje się do większości typów skóry i nie wywołuje podrażnień. Pielęgnuje skórę suchą, dojrzałą, normalną, ale także tłustą i trądzikową. Co jest szczególnie ważne przy dwóch ostatnich typach – nie zatyka porów.
  • Olej słonecznikowy koi podrażnienia i łagodzi zaczerwienienia. Dobrze wpływa na skórę atopową. Dostarcza sporej dawki przeciwutleniaczy, w tym witamin A i E, które niwelują wolne rodniki, chroniąc włókna kolagenowe i zapobiegając przedwczesnemu starzeniu się skóry.
  • Działa wzmacniająco na barierę skórną. Pomaga zmniejszyć utratę wilgoci z wierzchnich warstw skóry, poprawiając nawilżenie i miękkość skóry. Pobudza regenerację komórek, np. przy bliznach i trądziku, a także wspomaga gojenie się ran.
  • Olej słonecznikowy dobrze się wchłania i raczej nie wywołuje reakcji alergicznych. Jest popularnym składnikiem kosmetyków – kremów, odżywek, szamponów.
  • Olej słonecznikowy wygładza i nabłyszcza włosy. Wspomaga ich wzrost i przeciwdziała wypadaniu. Łagodzi także łuszczenie się skóry głowy. Włosy, na które nałożono olej słonecznikowy są miękkie, nie plączą się, łatwo je czesać.


SKŁAD


Olej ze słonecznika – 100%. Najwyższa jakość!


SPOSÓB UŻYCIA


Kulinarnie:

Zimnotłoczony olej słonecznikowy dodawaj do potraw na zimno, aby wysoka temperatura nie zniszczyła jego cennych substancji odżywczych.

Pielęgnacja skóry i włosów:

Na skórę nałóż niewielką ilość oleju słonecznikowego i wmasuj do wchłonięcia. Dodatkowy masaż przyniesie więcej korzyści. Na włosy nakładaj olej na same końcówki lub całą długość włosów. Efekt będzie zależał od czasu pozostawienia (5-30 minut) i kondycji włosów. Przy bardzo suchych włosach, olej pozostaw na noc.

Olej słonecznikowy jest olejem nośnikowym – możesz dodawać do niego olejki eteryczne. Nadaje się także do łączenia z kosmetykami.


PRZECIWWSKAZANIA


Nadwrażliwość na roślinę.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Słonecznik zwyczajny (Helianthus annuus) należy do rodziny astrowatych (Asteraceae). Pochodzi z Ameryki Północnej, lecz dziś występuje w wielu rejonach świata. Ta wysoka, jednoroczna roślina osiąga 3 m wysokości. Imponujące kwiaty są zebrane w koszyczek, osiągający do 30 cm średnicy. Kwiaty języczkowe są duże i żółte, zaś kwiaty rurkowe niewielkie i brązowe. Te ostatnie przekształcają się w niełupki. Znosi przymrozki i dobrze radzi sobie w Polsce. Preferuje żyzne gleby i słoneczne stanowiska – w ciągu dnia zwraca swój kwiat w kierunku słońca. Jest bardzo lubiany przez ptaki.


ŹRÓDŁA


1. Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC5796020/
2. What’s Good About Sunflower Oil for Skin?.
https://www.healthline.com/health/sunflower-oil-for-skin
3. 7 Benefits of Sunflower Seed Oil for Your Skin.
https://bucklersremedy.com/blogs/the-dirty/7-benefits-of-sunflower-seed-oil-for-your-skin
4. Effect of olive and sunflower seed oil on the adult skin barrier: implications for neonatal skin care.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22995032/
5. A diet rich in high-oleic-acid sunflower oil favorably alters low-density lipoprotein cholesterol, triglycerides, and factor VII coagulant activity.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15983523/
6. Alternative, Complementary, and Forgotten Remedies for Atopic Dermatitis.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC4518179/
7. Food use and health effects of soybean and sunflower oils.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1955619/



Kraj pochodzenia: Polska
Zdrowie: Prawidłowa odporność, Prawidłowy cholesterol
Alergeny: gluten, orzechy, soja, sezam

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Tomasz P., W dniu: 22.05.2022

    Smaczny olej do sałatek na zimno tłoczony. polecam

  • Ocena: (5/5)

    Kamila B., W dniu: 11.05.2022

    Bardzo dobra jakość, polecam :)

  • Ocena: (5/5)

    Anna P., W dniu: 08.11.2019

    Świetna jakość

  • Ocena: (5/5)

    Jolanta B., W dniu: 24.08.2019

    Produkt dobrej jakości

  • Ocena: (5/5)

    Zdzisław S., W dniu: 15.05.2019

    Dobra jakość.

  • Ocena: (5/5)

    Jolanta B., W dniu: 04.07.2018

    ok

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK