Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Cookies.

  OK
  • Olej z kiełków pszenicy zimnotłoczony Olvita
    rotator-prawo
    rotator-lewo

Olej z kiełków pszenicy zimnotłoczony Olvita

  • W magazynie: 0 sztuk
    24,75
    W magazynie: 0 sztuk
    24,75
    W magazynie: 2 sztuk
    51,82
  • Koszt przesyłki już od 9 zł
  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Olej z kiełków pszenicy jest stosowany jako naturalny kosmetyk na zmarszczki, głęboko nawilża, idealny do masażu, jak również do sałatek i sosów. Otrzymywany jest z zarodków ziaren pszenicy, które zawierają do 17% oleju o wysokiej zawartości NNKT (kwas linolowy 52-60%, kwas oleinowy 24 – 28%). Olej z kiełków pszenicy jest jednym z najzasobniejszych olejów pod względem zawartości witaminy E (150mg/100g produktu).


DZIAŁANIE

Witamina E odgrywa istotną rolę w naszym organizmie, dlatego powinniśmy dbać o to, aby systematycznie dostarczać ją w naturalnej postaci. Warto zauważyć iż witamina E syntetyczna jest dwa razy mniej skuteczna od naturalnej. Naturalna witamina E potocznie nazywana jest witaminą młodości i płodności. Wykazuje pozytywne oddziaływanie na skórę, opóźnia procesy starzenia. Jako witamina rozpuszczalna w tłuszczach odpowiada za ochronę błon biologicznych. Jej niedobór w znacznym stopniu osłabia funkcję fibroblastów, co skutkuje zwiększonym rozkładem kolagenu i elastyny, które wpływają na elastyczność i wytrzymałość tkanki łącznej. Ponadto witamina E przyspiesza gojenie się ran, poprawia ukrwienie skóry oraz odbudowę uszkodzonej skóry.

Witamina E bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek. Wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych oraz chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem. Stosowanie witaminy E może ograniczyć, a nawet cofnąć tworzenie blaszek miażdżycowych powstałych w wyniku długotrwałego niedoboru witaminy E. Ponadto mówi się o jej wpływie skutkującym obniżeniem poziomu trójglicerydów i “złego” cholesterolu. Także będąc silnym antyoksydantem zapobiega zawałom serca i udarom mózgu. Mając właściwości antyutleniające wychwytuje wolne rodniki. Za ich sprawą utlenione płytki krwi uwalniają tromboksan, co z kolei powoduje powstawanie nieprawidłowego zakrzepu krwi. Miażdżycowe blaszki krwi powodują niedrożność tętnic.

Olej z zarodków pszenicy oprócz tak dobroczynnie działającej witaminie E zawierają NNKT, i dużą zawartość fitosteroli. Zwiększone spożycie fitosteroli powoduje obniżenie cholesterolu we krwi i zmniejsza jego wchłanianie z pokarmów i absorpcję z żółci. Przyczynia się tym samym do zmniejszenia zachorowań na chorobę niedokrwienną serca, choroby zakrzepowe żył.

NNKT są niezbędne w naszym organizmie do prawidłowego funkcjonowania. Należy pamiętać iż do zachowania zdrowia potrzebne są nam optymalne proporcje kwasów Omega-3 i Omega-6, dlatego planując swoje menu pamiętajmy o dostarczeniu odpowiedniej ilości Omega-3, którego bogatym źródłem jest olej lniany do diety dr Budwig.


ZASTOSOWANIE

  • Olej z zarodków pszennych bardzo dobrze komponuje się z surówkami, sałatkami i sosami
  • Olej ten jest z powodzeniem wykorzystywany przez kobiety jako naturalny kosmetyk najczęściej na twarz, szyję i dekolt, wszędzie gdzie narażeni jesteśmy na powstawanie zmarszczek. Może być stosowany na całe ciało do masażu. Po wchłonięciu się pozostawia skórę delikatną i nawilżoną


SPOSÓB UŻYCIA

Należy spożywać tylko na zimno jako dodatek do potraw.

Informacja o alergenach

Może zawierać gluten, sezam, soję, orzechy: ziemne, laskowe, włoskie, makadamia, migdały.

Masz pytanie? Napisz do nas