Olej tłoczony jest na zimno z nieprażonych pestek dyni (Cucurbita Pepo)
Charakterystyczną cechą oleju z pestek dyni jest jego ciemno zielona barwa i charakterystyczny orzechowy smak i zapach. Ze względu na specyficzny skład nienasyconych kwasów tłuszczowych jest olejem lekkostrawnym, natomiast zważając na wysoką zawartość tokoferoli olej jest bardzo odporny na utlenianie.

DZIAŁANIE/ZASTOSOWANIE
- W medycynie naturalnej olej z pestek dyni stosowany jest do wspomagania leczenia wczesnego stadium przerostu prostaty, miażdżycy, schorzenia pęcherza moczowego i dróg moczowych, regulacji przemian hormonalnych i metabolicznych oraz eliminowania pasożytów w organizmie.
- W kuchni używany wyłącznie na zimno, jako dodatek do chleba, warzyw, sera białego, ugotowanych jajek, a także sałatek, surówek oraz bezpośredniego spożycia. Dobrze komponuje się podany z lodami waniliowymi.
- dr Henryk Różański w swojej pracy (Naturalne substancje anaboliczne. Fitosterole) przedstawia fitosterole jako
- hamujące reakcje alergiczne
- stymulujące układ odpornościowy
- hamujące agregację płytek krwi
- działające przeciwzakrzepowo, przeciwzawałowo
- zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych i moczowych
- przeciwnowotworowe
- Olej z pestek dyni jest stosowany przede wszystkim przez mężczyzn ze względu na działanie fitosteroli w kierunku profilaktyki i wspomagania leczenia wczesnego stadium przerostu prostaty. Występujące w oleju z pestek dyni fitosterole są bardzo podobne do hormonów płciowych. Za prawidłowe funkcjonowanie prostaty odpowiada właściwy poziom dihydrotestosteronu (skrót DHT). Zadaniem tak podobnych fitosteroli jest zablokowanie DHT, co w konsekwencji przekłada się na obniżenie nieprzyjemnych dolegliwości związanych z przerostem gruczołu krokowego, czyli częstego oddawania moczu w małych ilościach. Upraszczając nieco można powiedzieć, że niektóre z fitosteroli są akceptowane przez enzym, który przekształca testosteron w DHT. W ten sposób część DHT jest blokowana, a zastępujące je fitosterole roślinne nie szkodzą prostacie.
- Antypasożytnicze działanie pestek dyni – efekt taki można osiągnąć stosując świeże pestki dyni, a odpowiedzialna za to jest substancja aktywna kukurbitin.
- Ze względu na znacząca zawartość cynku w pestkach dyni poleca się ich spożywanie osobom z problemami chorób skóry, trądzikiem, opryszczką, choroba wrzodową żołądka oraz trudno gojącymi się ranami.

SKŁADNIKI
Kwasy tłuszczowe nienasycone to ponad 80% z czego 60% to kwasy wielonienasycone (kwas linolowy). Olej zawiera witaminy E, witaminy grupy A, B i D. Zawiera także selen, cynk i potas. Olej z pestek dyni zawiera również takie substancje jak skwalen, fitosterole, citrulin, cucurbitin.
Przechowywany w lodówce może tężeć, co ustępuje niedługo po jego wyjęciu
Wartość energetyczna |
900kcal (3700kJ) / 100g
|
Węglowodany |
0g |
Tłuszcze |
100g |
– kwasy tłuszczowe nasycone |
19g |
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone |
31g |
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
48g |
Białko |
0g |
Błonnik |
0g |
Sól |
0g |
Informacja o alergenach
Może zawierać gluten, sezam, soję, orzechy: ziemne, laskowe, włoskie, makadamia, migdały.
***