Olej z pestki dyni Olvita zimnotłoczony 250ml

Olej z pestek dyni, dzięki dużej zawartości chlorofili i karotenoidów, wyróżnia się ciemnozielonym kolorem, ma także lekko orzechowy smak i zapach. Słynie ze swoich właściwości prozdrowotnych – pomaga zadbać o wzrok, utrzymuje prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, poprawia koncentrację i chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Dobrze sprawdzi się także jako element pielęgnacji każdego rodzaju skóry, a szczególnie u osób z cerą problematyczną, trądzikową oraz skłonną do przebarwień i pękających naczynek. Nie powoduje zatykania porów.

Olej z pestek dyni powstaje w wyniku tłoczenia na zimno surowych pestek dyni (Cucurbita pepo). Składa się głównie z nienasyconych kwasów tłuszczowych, m.in. kwasu linolowego (ok. 46 %), kwasu oleinowego (ok. 33 %). Jest też bogaty w fitosterole, karotenoidy, żelazo, miedź i cynk. Zawiera kwasy fenolowe, witaminę A i E, a także skwalen.

Działanie wewnętrzne:

  • Kwas oleinowy zawarty w oleju z pestek dyni obniża cholesterol LDL, podnosi frakcję HDL i redukuje ilość cholesterolu całkowitego.
  • Kwas linolowy pomaga obniżyć ciśnienie krwi, a także wspiera pracę wątroby i nerek.
  • Dzięki zawartości skwalenu, olej z pestek dyni ma silne właściwości antyoksydacyjne, zwiększa syntezę witaminy D i hormonów steroidowych, a także podnosi odporność.
  • Chroni serce.
  • Fitosterole zawarte w oleju z pestek dyni pomagają mężczyznom zadbać o zdrowie prostaty, również w przypadku jej przerostu. Ułatwiają oddawanie moczu.

Działanie zewnętrzne:

  • Intensywnie regeneruje skórę – wspomaga gojenie się ran i blizn, wpływa rozjaśniająco na przebarwienia.
  • Opóźnia procesy starzenia się skóry, dzięki zdolności do neutralizowania wolnych rodników.
  • Pobudza włosy do wzrostu i wzmacnia ich cebulki.
  • Zawarty w oleju z pestek dyni skwalen reguluje wydzielanie sebum, dzięki czemu pomaga walczyć z trądzikiem.
  • Olej z pestek dyni działa nawilżająco, ujędrniająco i wygładzająco na skórę.

Zastosowanie:

W pielęgnacji cery: jako ostatni produkt nałożony na twarz – tuż po zastosowaniu kosmetyku tonizującego, serum i kremu nawilżającego. Może być stosowany samodzielnie lub połączony w proporcjach 1:5 z innym olejem dostosowanym do naszego rodzaju skóry. Należy go stosować codziennie wieczorem. Uwaga – produkt może brudzić ubrania i pościel.

W kuchni: wspaniale będzie się komponował z zupami krem, sprawdzi się jako składnik sosów do sałatek ze świeżych warzyw, ale wspaniale też będzie smakował w połączeniu ze świeżym chlebem na zakwasie.

Należy pamiętać, że olej z pestek dyni nie nadaje się do podgrzewania, gdyż może nie tylko stracić swoje dobroczynne właściwości, ale nawet stać się szkodliwy dla zdrowia.

Nie powinien być spożywany przez kobiety w ciąży.


ŹRÓDŁA


1. „Olej z nasion dyni jako źródło cennych składników w diecie człowieka.” Agata Antoniewska, Agata Adamska, Jarosława Rutkowska, Monika Zielińska
2. „Analiza profilu kwasów tłuszczowych wybranych olejów „nietypowych”. Jarosława Rutkowska, Agata Antoniewska, Damian Baranowski, Ewa Rasińska
3. „Charakterystyka wybranych olejów tłoczonych na zimno.” Małgorzata Wroniak, Monika Kwiatkowska, Krzysztof Krygier
4. Olej z pestek dyni. https://dietetycy.org.pl/olej-z-pestek-dyni/
5. Pumpkin Seed Oil: An Alternative Medicine. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34924730/



Kraj pochodzenia: Polska
Zdrowie: Prawidłowa odporność, Wsparcie prostaty, Drogi moczowe, Sprawne krążenie
Zastosowanie: rany i otarcia, trądzik
Alergeny: gluten, orzechy, soja, sezam

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Kacper G., W dniu: 09.07.2020

    Świetny smak oleju! Uwielbiam. Bardzo dobra jakość, czuć było, że świeżutki. 5!

  • Ocena: (5/5)

    Maria S., W dniu: 27.03.2020

    Zgodny z oczekiwaniami.

  • Ocena: (5/5)

    Maria S., W dniu: 01.07.2019

    Świeży, pyszny. Borrze zapakowany.

Polecane dla Ciebie

    Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

      OK