Olejek bergamotkowy sycylijski 100% Nanga

  • W magazynie: 46 sztuk
    9,36
    W magazynie: 46 sztuk
    9,36
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Olejek bergamotka sycylijska 100% Nanga

Olejek ten pozyskiwany jest ze skórek owoców bergamotki (Citrus bergamium) – drzewka cytrusowego wywodzącego się z Azji, uprawianego dziś powszechnie we Włoszech.

Olejek bergamotkowy posiada lekki, orzeźwiający, słodko-cytrusowo-kwiatowy zapach. Niesamowicie przyjemny i nieprzytłaczający, pozbawiony gorzkawej nuty, typowej dla olejków cytrusowych. Zapach olejku momentalnie podnosi nastrój i koi napięcie nerwowe.

Nasz olejek bergamotkowy został wytłoczony na zimno. Z tego powodu nie wolno go podgrzewać, aby nie stracił cennych właściwości. Powstał na Sycylii, gdzie do dziś olejki wyciska się w sposób tradycyjny na drodze procesu zwanego sfumaturą, który został wynaleziony w wieku XVIII. Jest to technika bardzo rzadka, gdyż wymaga więcej pracy i czasu, ale pozyskane w ten sposób olejki wyróżniają się najwyższą jakością. Według znawców, olejki produkowane w sposób nowoczesny nigdy im nie dorównają [1].

Olejek bergamotkowy może być Wam znany, jeśli pijecie herbatę Earl Grey, której jest niezbędnym składnikiem. Pojawia się także jako aromat w produktach żywnościowych i kosmetykach oraz oczywiście w perfumach, gdzie stanowi nutę głowy oraz element harmonizujący i podkreślający całą kompozycję.

Olejek ten wykorzystywany był dawniej we włoskiej medycynie ludowej, nie tylko zewnętrznie, ale też wewnętrznie. Wewnętrznie stosowano go w leczeniu gorączki, przeziębienia i chorób pasożytniczych. Wspomagano się nim we wszelkich infekcjach – układu oddechowego, gardła, jamy ustnej, skóry, dróg moczowych i przewodu pokarmowego. Zewnętrznie stosowano go głównie w pielęgnacji drobnych ran, a także dodawano go do domowych środków myjących, aby wzmocnić ich działanie antybakteryjne. Inhalacje z dodatkiem olejku miały pomagać w infekcjach górnych dróg oddechowych [2].


WŁAŚCIWOŚCI

  • Olejek bergamotkowy to fantastyczny element aromaterapii. Jego zapach przywołuje radość, podnosi na duchu i ułatwia puszczenie negatywnych emocji. Sprzyja odprężeniu ciała i umysłu, łagodzi niepokój i napięcie. Co ciekawe, właściwość ta została potwierdzona badaniem z udziałem ludzi. Uczestnicy badania zostali poddani ekspozycji na olejek bergamotkowy na 15 minut. Tyle wystarczyło, żeby wprawić ich w pozytywny nastrój [3].
  • Olejek bergamotkowy niszczy bakterie, wirusy i grzyby, a także odstrasza owady i robaki. Sprawdza się jako naturalny antyseptyk i repelent oraz jako dodatek do środków czyszczących i do prania [4].


ZASTOSOWANIE

  • W aromaterapii, szczególnie przy obniżonym nastroju, w momentach smutku, strachu, zrezygnowania, zniechęcenia, apatii
  • Do wcierania w skórę dotkniętą infekcją lub grzybicą
  • Jako aromatyczny i antyseptyczny dodatek do kosmetyków
  • Jako dodatek do prania i sprzątania


SPOSÓB UŻYCIA

UWAGA

Olejek działa fotouczulająco, co oznacza, że jeśli zaaplikujemy go na skórę, a potem wystawimy się na słońce lub pójdziemy do solarium, na naszej skórze pojawią się nieestetyczne przebarwienia.

Kominek aromaterapeutyczny

Nie zaleca się podgrzewania olejków cytrusowych, gdyż tracą wtedy swoje walory aromatyczne i prozdrowotne. Najlepiej umieszczać je w dyfuzorze. Jeśli nie masz dyfuzora, skrop olejkiem chusteczkę, tkaninę, ręcznik, koc. To wystarczy, żeby w pomieszczeniu „rozeszły się” związki lotne i piękny zapach.

Inhalacja na zimno

Nanieś kilka kropli olejku na chusteczkę i inhaluj się nią kilka razy dziennie.

Kąpiel

3 – 15 kropli olejku dodaj do wanny z ciepłą, ale nie gorącą wodą i dobrze wymieszaj. Zanurz się w wodzie na co najmniej 20 minut. Nie używaj środków myjących (najlepiej wziąć prysznic przed kąpielą z olejkami).

Masaż

15 – 30 kropel olejku dodaj do 50 ml oleju bazowego (np. z pestek winogron) i wymieszaj.


SKŁAD

Olejek eteryczny bergamotkowy 100%. Bez dodatków. Najwyższa jakość!


DOBRZE ŁĄCZY SIĘ Z

Czarny pieprz, szałwia, cyprys, frankincense, bodziszek, jaśmin, mandarynka, gałka muszkatołowa, pomarańcza, rozmaryn, drzewo sandałowego, wetiwer, ylang ylang, eukaliptus, sosna, świerk, lawenda, cytrynowy, cynamonowy, paczulowy.


OSTRZEŻENIA

Nie stosować bez rozcieńczenia. Chronić oczy.
Nie dla kobiet w ciąży oraz karmiących.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Pomarańcza bergamota (Citrus bergamium) należy do rodziny rutowatych (Rutaceae). Przypuszcza się, że powstała w wyniku skrzyżowania się cytryny (Citrus limon) z pomarańczą gorzką (Citrus aurantium). Pochodzi prawdopodobnie z Indii, ale dziś najobficiej występuje we Włoszech, gdzie jest popularnym drzewkiem uprawnym. Może dorastać do 12 m wysokości, ale w uprawie osiąga wysokość około 5 m. Wykształca szeroką na 5 m koronę. Na jej gałązkach widać nieliczne kolce. Liście mają kształt jajowaty i ząbkowane brzegi. Kwiaty 5-krotne, białe, pachnące, zebrane w baldachy. Owoce bergamotki zaliczane są do jagód. Przypominają wyglądem limonkę, z tym że są nieco większe, a ich skórka jest mocno pomarszczona.


INFORMACJE TECHNICZNE

  • Kraj pochodzenia Włochy
  • Metoda pozyskiwania tłoczenie na zimno
  • Użyta część rośliny skórka z owocu
  • Kolor zielonożółty
  • Intensywność zapachu owocowy, kwiatowy
  • Główne składniki citral 0,7%, limonen 35%, linalol 10%
  • Konsystencja lekka


BADANIA LABORATORYJNE

Jakość oferowanych przez nas olejków jest dla nas bardzo ważna.

Do produktu olejek bergamotkowy dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy
  • Kartę charakterystyki (SDS)

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail


BIBLIOGRAFIA


1. https://en.wikipedia.org
2. Citrus bergamia essential oil: from basic research to clinical application. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
3. Bergamot (Citrus bergamia) Essential Oil Inhalation Improves Positive Feelings in the Waiting Room of a Mental Health Treatment Center: A Pilot Study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
4. Aromaterapia i inne terapie naturalne. Wyd. Rea. 2006
5. https://pl.wikipedia.org
6. https://en.wikipedia.org
7. http://tropical.theferns.info

***

Kraj pochodzenia: Włochy
Aromat: kwiatowy, owocowy
Zastosowanie: Do kominków, Do środków czystości, Cellulit, Pielęgnacja ciała, Odprężenie i nastrój, Blizny i przebarwienia
Ostrzeżenia: Do użytku zewnętrznego, Stosować rozcieńczony, Unikać kontaktu z oczami

Masz pytanie? Napisz do nas

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK