• Olejek estragonowy 100% eteryczny Nanga
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Olejek estragonowy 100% eteryczny Nanga
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Artemisia dracunculus

Olejek estragonowy 100% eteryczny Nanga

Świeży, ziołowy aromat o wyraźnie anyżowych nutach. Wspomaga układ pokarmowy podczas problemów z trawieniem; przynosi ukojenie obolałym mięśniom.

    • ; 1
  • W magazynie: 42 sztuk
    20,09
    W magazynie: 42 sztuk
    20,09
    Dodaj
    do ulubionych
  • Koszt przesyłki już od 10,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta, Inpost, GLS).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Olejek estragonowy 100% eteryczny Nanga

Estragonowy olejek eteryczny pozyskiwany jest z liści bylicy draganek (Artemisia dracunculus), zwanej również estragonem zwyczajnym. Estragon to ziele od dawna stosowane w tradycyjnej medycynie azjatyckiej (m.in. w Iranie, Pakistanie i Indiach), głównie w celu terapii problemów układu pokarmowego, jako środek przeciwzapalny, przeciwbólowy, a także łagodzący ataki epilepsji. W Europie estragon znany jest przede wszystkim jako roślina przyprawowa wzmagająca apetyt i poprawiająca trawienie.

Najważniejszym komponentem z surowca zielarskiego (całego ziela lub samych liści) jest olejek eteryczny. Profil chemiczny olejku jest bardzo zmienny; zawartość estragolu (głównego związku aktywnego) w zależności od czynników zewnętrznych, takich jak rodzaj gleby, czy nasłonecznienie terenu, potrafi wahać się od 40% do 85%. Olejek eteryczny, który posiadamy w swej ofercie, pochodzi z Turcji, a zawartość estragolu wynosi ok. 55%. To właśnie estragol, inaczej: metylochawikol, nadaje temu olejkowi charakterystyczny, słodko-korzenny i delikatnie chłodzący aromat. Innym olejkiem, o bardzo wysokiej zawartości tego związku jest olejek bazyliowy o typie metylochawikolowym, zwany także egzotycznym olejkiem bazyliowym.

Olejek estragonowy działa przeciwdrobnoustrojowo. Wykazuje aktywność antybakteryjną m.in przeciw gatunkom: Escherichia coli, Shigella flexneri, Klebsiella pneumoniae oraz Salmonella sp. Część z tych bakterii faktycznie wywołuje problemy żołądkowo-jelitowe; tradycyjne zastosowanie rośliny pokrywa się więc z jej rzeczywistymi właściwościami.

Delikatny masaż w okolicy brzucha z dodatkiem olejku estragonowego przynosi efekt rozkurczowy i wspomaga trawienie, zaś wmasowanie go w obolałe mięśnie lub dotknięte reumatyzmem stawy, działa przeciwzapalnie, koi bóle, a także pomaga pozbyć się obrzęków.

Ze względu na swoje antyseptyczne i oczyszczające właściwości jest przydatny w pielęgnacji cery trądzikowej. Warto stosować go punktowo na zmiany skórne lub dodawać do kosmetyków naturalnych.


WŁAŚCIWOŚCI:

  • antybakteryjny
  • przeciwgrzybiczy
  • przeciwzapalny
  • przeciwskurczowy
  • poprawiający trawienie
  • wzmagający apetyt
  • wiatropędny
  • tonizujący


ZASTOSOWANIE:

  • Masaż w okolicy brzucha z dodatkiem olejku ma efekt rozkurczowy, wiatropędny i wspomagający trawienie. Taki zabieg sprawdzi się podczas niestrawności, zaparć, wzdęć, skurczu jelit i innych problemów żołądkowo-jelitowych.
  • Wdychanie olejku oraz stosowanie miejscowe wzmaga apetyt, poleca się go osobom mającym problemy z łaknieniem.
  • Olejek estragonowy przynosi ulgę przemęczonym mięśniom i bolącym stawom. Warto stosować go w ciepłym kompresie.
  • Sprawdza się jako składnik domowych kosmetyków, w tym naturalnego dezodorantu – ma właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze oraz oczyszcza skórę.
  • Do pielęgnacji cery tłustej i problematycznej. Pomaga oczyścić skórę i działa przeciwutleniająco.


SPOSÓB UŻYCIA

  • Aromatyzacja powietrza – dodaj kilka kropli olejku do wody w dyfuzorze ultradźwiękowym. Rozpylony w powietrzu dezynfekuje je oraz nadaje mu świeży, ziołowo-anyżkowy zapach.
  • Masaż kojący bóle mięśni i stawów – 15 kropli dodaj do 30 ml oleju bazowego (np. ze słodkich migdałów) i wymieszaj. Tak przygotowany olej do masażu przechowuj w ciemnym szkle, starczy na kilka zabiegów. Działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo.
  • Kąpiel – 4 – 5 kropli rozpuść w łyżce stołowej oleju bazowego, a następnie dodaj do napełnionej wodą wanny. Zanurz się w wodzie na co najmniej 20 minut. Nie używaj środków myjących (najlepiej wziąć prysznic przed kąpielą z olejkami).
  • Kąpiel stóp (działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo) – 3 – 4 krople olejku rozpuść w łyżce stołowej oleju bazowego (np. kokosowego, z pestek winogron), a następnie dodaj do miski z ciepłą wodą. Zanurz stopy w wodzie na co najmniej 15 minut. Dla wzmocnienia efektu antygrzybicznego, dodaj olejek lawendowy lub z drzewa herbacianego.
  • Dodatek do kosmetyków – dodaj 1 kroplę olejku do jednorazowej porcji kosmetyku do pielęgnacji skóry tłustej oraz trądzikowej.
  • Gorący kompres – do miski z gorącą wodą dodaj 3 – 5 kropli olejku, całość wymieszaj, a następnie zwilż ręcznik lub bawełnianą ścierkę w wodzie, a następnie przyłóż do obolałych stawów i mięśni.


SKŁAD


Olejek eteryczny estragonowy 100%. Bez dodatków. Najwyższa jakość!


CIEKAWOSTKI


Drugi człon nazwy łacińskiej estragonu, dracunculus, oznacza dosłownie “małego smoka”; nie znalazłam jednoznacznej odpowiedzi skąd wzięła się ta niecodzienna terminologia. Jedni upatrują się w liściach estragonu podobieństwa do smoczych języków, inni zaś łączą tę nazwę z tradycyjnym zastosowaniem rośliny w czasach starożytnych, kiedy to używano jej jako antidotum na ukąszenia jadowitych stworzeń i wściekłych psów.


DOBRZE ŁĄCZYĆ Z


olejkiem kminkowym, kardamonowym, cyprysowym, lawendowym, mandarynkowym, rozmarynowym, niouli, wetiwerowym.


OSTRZEŻENIA


Stosować wyłącznie rozcieńczony. Unikać kontaktu z oczami, uchem wewnętrznym oraz wrażliwymi okolicami. Nie powinien być używany przez kobiety karmiące, w ciąży, dzieci, osoby spożywające leki przeciwzakrzepowe oraz chore na hemofilię. Tylko do użytku zewnętrznego.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Bylica draganek (Artemisia dracunculus), inaczej estragon zwyczajny, to znane ziele przyprawowe, należące do rodziny astrowatych (Asteraceae). Jest rośliną wieloletnią, dorastającą do ok. 1,5 metra wysokości. Posiada gładkie, wąskie lancetowate liście i prostą, na wpół zdrewniałą łodygę. Kwiaty są drobne, o barwie żółtej lub zielono-żółtej w formie koszyczków zebranych w luźne wiechy.


INFORMACJE TECHNICZNE

  • Kraj pochodzenia Turcja
  • Metoda pozyskiwania destylacja z parą wodną
  • Użyta część rośliny liście
  • Kolor od przezroczystego do jasnożółtego
  • Zapach ziołowy, anyżowy
  • Główne składniki estragol ≤ 55%, trans-anetol 20-30%, linalol ≤ 15%, 2-5% alfa-pinen
  • Konsystencja rzadka
  • Temperatura zapłonu >80°C
  • Gęstość względna 0,946 g/ml
  • Alergeny cytral 0,7%, eugenol 0,07%, linalol ≤ 15%, limonen 3%


BIBLIOGRAFIA


1. V. A. Worwood, The complete book of essential oils and aromatherapy, New World Library, 2016

2. R. Tisserand, R. Young, Essential Oil Safety: A Guide for Health Care Proffesionals, 2nd edition, 2014

3. H. Ekiert, J. Świątkowska, E. Knut i inni, Artemisia dracunculus (Tarragon): A Review of Its Traditional Uses, Phytochemistry and Pharmacology, Medical University of Białystok, Frontiers in Pharmacology, April 2021

4. https://www.penny-price.com/blogs/news/tarragon-essential-oil

5. https://pl.wikipedia.org/wiki/Bylica_draganek



Kraj pochodzenia: Turcja
Aromat: ziołowy, świeży, anyżowy
Zastosowanie: aromatyzacja pomieszczeń, jako środek dezodorujący, masaże i kąpiele przeciwbólowe, jako środek wspomagający trawienie
Ostrzeżenia: do użytku zewnętrznego, stosować rozcieńczony, unikać kontaktu z oczami i uchem wewnętrznym

Masz pytanie? Napisz do nas

Polecane dla Ciebie

    Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

      OK