• Olejek hyzopowy 100% Nanga
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Olejek hyzopowy 100% Nanga
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Hyssopus officinalis

Olejek hyzopowy 100% Nanga

  • W magazynie: 109 sztuk
    12,85
    W magazynie: 109 sztuk
    12,85
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Olejek Hyzopowy 100% Nanga

Olejek eteryczny hyzopowy pozyskiwany jest z ziela hyzopu lekarskiego (Hyssopus officinalis) na drodze destylacji parowej. Hyzop jest urokliwą rośliną zielną o drobnych listkach i niebiesko-fioletowych kwiatach. Posiada charakterystyczny aromat, który niegdyś wykorzystywano kulinarnie, dodając go do potraw.

Olejek hyzopowy docenią zwłaszcza astmatycy, alergicy cierpiący na katar i duszności oraz wszyscy kaszlący. Olejek ten fantastycznie udrożnia i oczyszcza drogi oddechowe, ułatwia oddychanie i działa rozkurczowo na oskrzela, przynosząc ulgę.

W medycynie ludowej ziele hyzopu było popularnym remedium na dolegliwości układu oddechowego. Stosowano go w formie ziołowej herbaty podczas kaszlu towarzyszącego przeziębieniom i wszelkim infekcjom, a także przy niestrawności i wzdęciach. Powąchanie roztartego, świeżego ziela pomagało oddychać w atakach astmy, a ponadto pobudzało umysł. Dziś roślina ta jest raczej zapomniana i rzadko stosowana w Polsce. Warto sobie o niej przypomnieć, gdyż pięknie wygląda i ciekawie pachnie. Można ją bez większego wysiłku uprawiać w przydomowym ogrodzie.

Olejek hyzopowy zawiera ketony, które w nadmiarze mogą być toksyczne, dlatego należy stosować go uważnie i oszczędnie. Nie powinno się przekraczać dawki 2-3 kropli na jeden zabieg aromaterapeutyczny.


WŁAŚCIWOŚCI

  • Olejek hyzopowy to niezawodny sojusznik dla układu oddechowego. Ułatwia oddychanie astmatykom i chorym na zapalenie płuc lub oskrzeli. Działa wykrztuśnie i pomaga pozbyć się zalegającej w płucach wydzieliny. Odblokowuje zatkany nos i zatoki.
  • Zastosowany w pielęgnacji skóry wspomaga gojenie się stłuczeń, siniaków, skórnych zmian alergicznych, wysypki, trądziku, drobnych ran. Działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i ściągająco.
  • Zastosowany w masażu łagodzi bóle mięśni i stawów. Wpływa kojąco na całe ciało.
  • Działa rozkurczowo i poprawia trawienie. Delikatny masaż okolic brzucha z jego dodatkiem pomaga złagodzić dolegliwości gastryczne.
  • Olejek hyzopowy wmasowany w podbrzusze może przyspieszyć miesiączkę, jako że jego działanie rozkurczowe obejmuje również macicę.
  • W aromaterapii jest komponentem, który pobudza i rozjaśnia umysł, jednocześnie redukując stres. W sferze duchowej działa oczyszczająco i sprzyja otwieraniu serca, przygotowując je na miłość bezwarunkową. Może być wykorzystany w pracy z akceptacją, tolerancją i zrozumieniem.


ZASTOSOWANIE

  • inhalacje w celu udrożnienia dróg oddechowych
  • kosmetycznie
  • do masażu
  • w aromaterapii
  • do medytacji
  • w perfumerii
  • do aromatyzowania alkoholi


SPOSÓB UŻYCIA

Uwaga – olejek hyzopowy jest wyjątkowo intensywny, dlatego należy używać go bardzo oszczędnie.

Kominek aromaterapeutyczny

Do kominka aromaterapeutycznego wlej do pełna wodę i dodaj 3 – 4 krople olejku. Na dole rozpal świeczkę. Przebywaj blisko kominka, aby wdychać jak najwięcej związków lotnych.

Inhalacja

2 – 3 krople olejku dodaj do gorącej wody, nakryj głowę ręcznikiem i wdychaj unoszącą się parę przez 5-10 minut. Uważaj, aby para nie dostawała się do oczu. Możesz także nanieść kroplę olejku na chusteczkę i inhalować się nią kilka razy dziennie.

Kąpiel

3 – 10 kropli olejku dodaj do wanny z gorącą wodą i dobrze wymieszaj. Zanurz się w wodzie na co najmniej 20 minut. Nie używaj środków myjących (najlepiej wziąć prysznic przed kąpielą z olejkami).

Masaż

15 kropel olejku dodaj do 50 ml oleju bazowego (np. z dzikiej róży) i wymieszaj. Olej możesz nieco podgrzać.


SKŁAD

Olejek eteryczny z hyzopu lekarskiego 100%. Bez dodatków. Najwyższa jakość!


DOBRZE SIĘ ŁĄCZY Z

Olejkiem eukaliptusowym, melisowym, mirrowym, cytrynowym, pomarańczowym, lawendowym, miętowym, melisowym, szałwiowym, rozmaryn.


OSTRZEŻENIA

Pod żadnym pozorem nie powinny tego olejku stosować osoby chore na epilepsję, ponieważ może on wywołać atak padaczki. Ze względu na swoją właściwość wywoływania miesiączki, nie może być stosowany przez kobiety w ciąży. Osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze również nie powinny go używać. Nie należy stosować olejku hyzopowego w dużych ilościach, ze względu na wysoką zawartość ketonów, które wykazują toksyczność.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY

Hyzop lekarski (Hyssopus officinalis) należy do rodziny jasnotowatych – Lamiaceae. Pochodzi z Afryki Północnej, Kaukazu i krajów śródziemnomorskich, natomiast obecnie występuje w całej Europie, Rosji oraz w Stanach Zjednoczonych. Gdy rośnie dziko, zasiedla stanowiska ruderalne i kamieniste, suche i skaliste wzniesienia, półki skalne. Osiąga średnio 30 cm wysokości. Jego listki są małe i wąskie, o kształcie lancetowatym. Kwiaty drobne w kolorze niebieskim, fioletowym, białym lub różowym. Owocem jest rozłupka.


INFORMACJE TECHNICZNE

  • Kraj pochodzenia Węgry
  • Metoda pozyskiwania destylacja parą wodną
  • Użyta część rośliny liście i kwiaty
  • Kolor bladożółty
  • Zapach ziołowy, lekko słodki
  • Główne składniki 1,8-cineol 52.40%
  • Konsystencja rzadka


BADANIA LABORATORYJNE

Jakość oferowanych przez nas olejków jest dla nas bardzo ważna.

Do produktu olejek hyzopowy dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Specyfikację jakościową
  • Certyfikat analizy
  • Listę alergenów
  • IFRA
  • Kartę charakterystyki (SDS)

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail


BIBLIOGRAFIA


1. Aromaterapia i inne terapie naturalne. Wyd. Rea. 2006
2. I. Konopacka-Brud, W.S. Brud, Aromaterapia dla każdego, Studio Astropsychologii 2002
3. P. Davis, Aromaterapia od A do Z czyli poradnik leczenia zapachami, Wydawnictwo OPUS, Łódź 1993
4. https://klaudynahebda.pl
5. https://www.aromaweb.com
6. https://pl.wikipedia.org

***

Kraj pochodzenia: Węgry
Aromat: słodki
Nuta zapachowa: Nuta głowy
Zastosowanie: Masaż, Do kominków, Odprężenie i nastrój
Ostrzeżenia: Nie stosować w ciąży, Nie stosować u małych dzieci, Silnie działający, Stosować rozcieńczony, Unikać kontaktu z oczami

Masz pytanie? Napisz do nas

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK