Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK
Curcuma longa

Olejek Kurkumowy 100% Nanga

  • W magazynie: 42 sztuk
    9,02
    W magazynie: 42 sztuk
    9,02
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Olejek Kurkumowy 100% Nanga

Naturalny olejek kurkumowy pozyskiwany jest z bulwiastych kłączy ostryżu długiego (Curcuma longa L.) z rodziny imbirowatych. Ostryż długi pochodzi z Indii, a jego wykorzystanie jako rośliny przyprawowej, leczniczej i barwierskiej sięga aż 4 tysięcy lat. W tradycyjnym systemie ajurwedyjskim, kurkuma długa, stosowana jest jako środek na wszelkie stany zapalne, oczyszczający skórę i narządy wewnętrzne, chroniący wątrobę, a także regulujący ciśnienie krwi. Najnowsze badania naukowe potwierdzają działanie lecznicze tej rośliny, wskazując nawet na działanie przeciwnowotworowe.

Olejek kurkumowy ma właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne, dlatego doskonale nadaje się do pielęgnacji skóry całego ciała – oczyszczania i odmładzania jej. Wmasowany w skalp przyspieszy wzrost włosów i wspomoże leczenie łupieżu pochodzenia grzybiczego. Masaże z dodatkiem tego olejku przyniosą ulgę cierpiącym na bóle stawów oraz mięśni, kąpiele zaś wprowadzą nas w głęboki relaks.


WŁAŚCIWOŚCI

  • Antyseptyczny
  • Przeciwzapalny
  • Antyoksydacyjny (zwalcza nadmiar wolnych rodników)
  • Antynocyceptywny (działa przeciwbólowo)
  • Stymulujący porost włosów
  • Wspomagający trawienie
  • Przynoszący ukojenie cierpiącym na ból mięśni, zapalenie i inne choroby stawów
  • Relaksujący
  • Odmładzający skórę


ZASTOSOWANIE

  • Składnik kosmetyków do włosów, skóry
  • Masaże, kąpiele
  • Parownik aromaterapeutyczny
  • Środek na bóle stawów i mięśni


SPOSÓB UŻYCIA

  • Masaż / wcieranie – 2-3 krople olejku rozpuścić w roślinnym oleju bazowym (np. kokosowym), wmasować w dotknięte bólem miejsce (bóle mięśni, stawów, reumatyzm, artretyzm)
  • Relaksująca i odprężająca kąpiel – 4–5 kropli dodać do wypełnionej wodą wanny
  • Dodatek do szamponu – dodać jedną kroplę olejku dodać do regularnej porcji szamponu przed użyciem, wmasować w skórę głowy, spłukać
  • Dodatek do kremu – 1 kroplę olejku dodać do regularnej porcji kosmetyku, wmasować w skórę (dla bezpieczeństwa najpierw wykonać prosty test alergiczny: nanieść na niewielką powierzchnię skóry)
  • Parownik aromaterapeutyczny – do wody w parowniku dodać 2 – 3 krople olejku


DOBRZE ŁĄCZYĆ Z

Z każdymi ostrymi zapachami, imbirem, cynamonem, Ylang Ylangiem i szałwią.


CIEKAWOSTKI

W Ajurwedzie, Kurkuma znana jest pod nazwą ‘Kanchani’, co w sanskrycie oznacza ‘Złota Bogini’. Olejek tradycyjnie stosowany był do usuwania nadmiernego owłosienia twarzy u kobiet.


OSTRZEŻENIA

Kobiety w ciąży oraz karmiące, przed użyciem olejku kurkumowego, powinny skonsultować się z lekarzem. Olejek powinien być przechowywany poza zasięgiem dzieci.


INFORMACJE TECHNICZNE

  • Kraj pochodzenia Indie
  • Metoda pozyskiwania destylacja parą wodną
  • Użyta część rośliny bulwiaste kłącza
  • Kolor bladożółty do pomarańczowo żółtego
  • Intensywność zapachu drzewny, ziemisty zapach
  • Główne składniki turmerony łącznie 10 – 40%
  • Konsystencja rzadki


BADANIA LABORATORYJNE

Jakość oferowanych przez nas olejków jest dla nas bardzo ważna.

Do produktu olejek kurkumowy dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Specyfikację jakościową
  • Certyfikat analizy
  • Listę alergenów
  • IFRA
  • Kartę charakterystyki (MSDS)

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail


BIBLIOGRAFIA


1. Vijayastelter B. Liju, Kottarapat Jeena, and Ramadasan Kuttan, An evaluation of antioxidant, anti-inflammatory, and antinociceptive activities of essential oil from Curcuma longa. L, +Indian J Pharmacol. 2011 Sep-Oct; 43(5): 526–531.
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
3. S. Naz, Z. Parveen, S. Ilyas, S. Javad, Chemical Analysis of Essential Oils from Turmeric (Curcuma longa) Rhizome Through GC-MS, Asian Journal of Chemistry 22(4):3153-3158 April 2010 
4. B. Hlava, F. Starý, Rośliny kosmetyczne, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1984

***

Kraj pochodzenia: Indie
Aromat: pikantny, drzewny, świeży
Nuta zapachowa: Nuta bazy
Choroba: Łupież
Zastosowanie: Masaż, Do kąpieli, Do kremów, balsamów, Do kominków, Pielęgnacja włosów, Pielęgnacja ciała, Odprężenie i nastrój
Ostrzeżenia: Nie stosować w ciąży, Nie stosować u małych dzieci, Potencjalnie drażniący, Stosować rozcieńczony, Unikać kontaktu z oczami

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Amelia, W dniu: 14.02.2019

    Świetny olejek,dobrze współgra z innymi olejkami.

  • Ocena: (5/5)

    Joanna N., W dniu: 16.12.2018

    Sprawdza się jako dodatek do oleju arganowego do wrażliwej cery