Citrus aurantium spp. amara

Olejek neroli 5% w jojobie Nanga

Szlachetny i specyficzny. Olejek o wyjątkowym, kwiatowym aromacie. Poprawia nastrój, łagodzi napięcia nerwowe, upiększa skórę.

    • ; 1
  • W magazynie: 115 sztuk
    23,57
    W magazynie: 115 sztuk
    23,57
  • Koszt przesyłki już od 10,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta, Inpost, GLS).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Olejek neroli 5% w jojobie Nanga

Olejek neroli otrzymywany jest ze świeżych kwiatów gorzkiej pomarańczy (Citrus aurantium spp. amara) podczas destylacji z parą wodną. Co ciekawe, z jednego gatunku drzewa powstają aż trzy rodzaje olejków eterycznych: wspomniany olejek neroli z kwiatów, olejek petitgrain z listków i gałązek oraz olejek ze skórki pomarańczy gorzkiej. Każdy z nich ma odmienny skład chemiczny, a wraz z nim inne właściwości oraz zapach. Najcenniejszy jest olejek neroli; zarówno ze względu na niesamowity, perfumeryjny aromat, jak i właściwości terapeutyczne.

Gorzka pomarańcza zajmuje ważne miejsce w tradycyjnej medycynie Iranu; stosuje się ją jako roślinny lek łagodzący m.in. bezsenność, stany lękowe i depresyjne, czy też napady padaczki. Mimo, że roślina pochodzi z Azji Południowej, znajduje zastosowanie również w brazylijskim lecznictwie ludowym; znana jest tam ze swoich właściwości przeciwdrgawkowych, uspokajających i ułatwiających zasypianie.

Olejek neroli doceniany jest w przemyśle perfumeryjnym ze względu na swój szlachetny, jedyny w rodzaju zapach. Jest składnikiem prawdziwych wód kolońskich oraz luksusowych perfum np. zapachu Chanel N°22. W tańszych kompozycjach zapachowych używa się jego syntetycznych zamienników.

To drogocenny olejek, dlatego zdecydowaliśmy się go wprowadzić do sklepu w formie rozcieńczonej, podobnie jak 5% olejek z róży damasceńskiej. Chcemy by nasi klienci mieli możliwość poznania również tych bardziej ekskluzywnych olejków. Z jednego kilograma kwiatów gorzkiej pomarańczy otrzymuje się 0,5 – 1 g olejku neroli. Produkowany jest głównie w północnej Afryce, we Włoszech, Hiszpanii i Francji; nasz olejek powstaje w Egipcie.


WŁAŚCIWOŚCI


DZIAŁANIE USPOKAJAJĄCE

W standaryzowanych warunkach zbadano wpływ inhalacji tym olejkiem na zachowanie myszy wystawionych na kontakt z nowym środowiskiem (nowa klatka). Myszy, które wdychały olejek były wyraźnie uspokojone; nie wykazywały swojego standardowego zachowania w takich warunkach. Czynności takie jak: pielęgnacja, wąchanie innych zwierząt, eksploracja otoczenia i normalna motoryka wyraźnie uległy zmniejszeniu. Ruchliwość myszy znacznie zmalała (do 34,73%) w porównaniu z grupą kontrolną (100%). [1]

Olejek neroli wykazuje działanie uspokajające. Szczególnie polecany jest do łagodzenia wszelkich napięć nerwowych, bezsenności spowodowanej nerwami oraz stresem. Warto wdychać go podczas wymagających psychicznie sytuacji, aby się wyciszyć.

MENOPAUZA

Zbadano wpływ inhalacji olejkiem neroli na samopoczucie kobiet po menopauzie. 63 zdrowe kobiety losowo przydzielono do: inhalacji 0,1%, 0,5% olejku neroli oraz samego oleju migdałowego (grupa kontrolna) dwa razy dziennie po 5 minut przez 5 dni.

Obie grupy inhalujące neroli wykazały poprawę odczuwanego pożądania seksualnego, a także wyników domeny fizycznej w skali MENQOL (ang. The Menopause-Specific Quality of Life Questionnaire) oraz znacznie niższe rozkurczowe ciśnienie krwi w porównaniu do grupy kontrolnej. Grupa inhalująca 0,5% olejek wykazała istotnie niższe skurczowe ciśnienie krwi w porównaniu do obu pozostałych grup. [2]

Wspomniane badania wykazały, że inhalacja olejkiem neroli może znacznie poprawić jakość życia kobiet po menopauzie i złagodzić objawy takie jak obniżone libido, czy uderzenia gorąca.

NIEPOKÓJ, STANY LĘKOWE, BEZSENNOŚĆ

Olejek neroli szczególnie polecany jest w terapii stanów lękowych, niepokoju oraz bezsenności.

Zbadano wpływ inhalacji olejkiem neroli na poziom odczuwanego lęku i bólu u 88 kobiet w trakcie porodu. Kobiety podzielono na dwie równe grupy: interwencyjną (która wdychała olejek) oraz kontrolną. Niepokój i odczuwany ból w trakcie trzech faz porodu oceniono za pomocą wizualnej skali analogowej. W obu grupach, zarówno lęk, jak i ból narastały stopniowo wraz przebiegiem porodu, jednak w grupie eksperymentalnej (wdychającej olejek) wzrost ten był łagodniejszy. [3]

I innym doświadczeniu, badano wpływ aromaterapii na jakość snu, poziom odczuwanego niepokoju oraz ciśnienie krwi u pacjentów oddziału intensywnej terapii, poddawanych przezskórnym interwencjom wieńcowym. Do badania wykorzystano mieszankę olejku lawendowego, olejku z rumianku rzymskiego oraz neroli w odpowiedniej proporcji 6 : 2 : 0,5. Uczestnicy grupy eksperymentalnej wdychali (10 głębokich wdechów) po 2 krople mieszanki przed i po zabiegu; grupa kontrolna otrzymała standardową opiekę pielęgniarską. Inhalacja olejkami obniżyła poziom odczuwanego niepokoju (ang. anxiety), wydłużyła czas snu i ustabilizowała ciśnienie krwi. [4]

DZIAŁANIE PRZECIWDRGAWKOWE

Kwiaty gorzkiej pomarańczy w tradycyjnej medycynie Iranu znajdują zastosowanie m.in. jako naturalny lek łagodzący napady padaczki. Przeprowadzone badania na myszach potwierdzają ich etnobotaniczne zastosowanie; wyniki sugerują iż olejek neroli zawiera biologicznie czynne składniki o działaniu przeciwdrgawkowym. [5]


ZASTOSOWANIE

  • Wdychanie olejku neroli łagodzi uczucie niepokoju, stany lękowe oraz obniża poziom stresu. Ułatwia zasypianie i polepsza jakość snu, szczególnie w przypadku gdy problemy ze snem mają podłoże nerwowe.
  • Olejek neroli słynie ze swych afrodyzyjnych właściwości. Prawdopodobnie wynika to z jego uspokajającego działania; wiele problemów seksualnych wynika z nadmiernie stresującego trybu życia, braku wiary w siebie i innych przeszkód na tle psychicznym. Warto dodać olejek neroli do wspólnej kąpieli, czy masażu z partnerem/partnerką.
  • Masaż z dodatkiem tego olejku obniża ciśnienie, uspokaja i relaksuje.
  • Neroli to wspaniały dodatek do kosmetyków naturalnych; odmładza skórę i cudownie pachnie.
  • Olejek neroli to przyjaciel kobiet w trakcie i po menopauzie; łagodzi uderzenia gorąca, ułatwia zasypianie, uspokaja, a także poprawia libido.
  • Warto wdychać olejek neroli przed praktyką jogi, czy medytacji. Taka inhalacja wycisza i wprowadza w stan relaksu.


SPOSÓB UŻYCIA

  • Masaż relaksacyjny – 1 ml 5% olejku różanego połącz z 9 ml ulubionego oleju bazowego (np. ze słodkich migdałów, jojoba) i wymieszaj. W ten sposób uzyskasz 0,5% olej do masażu – bezpieczny do użytku na większym obszarze skóry. Wmasuj w ciało i rozkoszuj się cudownym aromatem i odprężającym działaniem olejku.
  • Wieczorna kąpiel – dodaj max. kilkanaście kropel 5% olejku do napełnionej wodą wanny. Zanurz się w wodzie na co najmniej 20 minut. Nie używaj środków myjących (najlepiej wziąć prysznic przed kąpielą z olejkami).
  • Dodatek do kosmetyków – dodaj 1-2 krople 5% olejku do jednorazowej porcji kosmetyku lub kilka kropli do maseczki pielęgnacyjnej np. na bazie oleju jojoba i glinki.


SKŁAD


Olejek eteryczny neroli rozcieńczony w oleju jojoba (roztwór 5%).

INCI: Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Citrus Aurantium Flower Oil, Citral*, Geraniol*, Farnesol*, Limonene*, Linalool*

*naturalny składnik olejku eterycznego


CIEKAWOSTKI


Olejek z kwiatów gorzkiej pomarańczy, neroli, wziął swą nazwę od XVII-wiecznej księżniczki Anne-Marie de la Trémoille, znanej również jako “księżniczka Nerola”. Należał do jej ukochanych zapachów; używała go do perfumowania rękawiczek oraz do aromatycznych kąpieli.


DOBRZE ŁĄCZYĆ Z


olejkiem z róży damasceńskiej, bergamotkowym, kardamonowym, geraniowym, lawendowym, cytrynowym, pomarańczowym, petitgrain, olibanum, z czarnego pieprzu, z szałwii muszkatołowej.


OSTRZEŻENIA


Unikać kontaktu z oczami, uchem wewnętrznym oraz wrażliwymi okolicami. Kobiety karmiące oraz w ciąży przed użyciem powinny skonsultować się z lekarzem prowadzącym. Tylko do użytku zewnętrznego.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Gorzka pomarańcza (Citrus aurantium) to krzew lub małe drzewko dorastające do ok. 10 metrów wysokości. Pochodzi z Azji Południowej; w Europie uprawiane jest od X wieku, kiedy to arabscy kupcy sprowadzili je do Hiszpanii. Owoce są kwaśne i gorzkie, o grubej skórce; są jadalne, choć rzadko na świeżo – częściej w postaci konfitury. Białe lub żółtawobiałe kwiaty to źródło cennego olejku eterycznego; do jego produkcji służy najczęściej odmiana Citrus aurantium spp amara.


INFORMACJE TECHNICZNE


Kraj pochodzenia Egipt

Metoda pozyskiwania destylacja z parą wodną

Użyta część rośliny świeże kwiaty

Kolor żółty, bursztynowy

Zapach specyficzny, intensywny, kwiatowy

Główne składniki linalol 40,89%, octan linalilu 12,5%, limonen 9,48%, α-terpineol 5,21%, β-pinen 4,83%, trans-β-ocymen 3,65%, geraniol 3,11%, octan geranylu 2,59%


BIBLIOGRAFIA


1. W. Jager i in., Evidence of the Sedative Effect of Neroli Oil, Citronellal and Phenylethyl Acetate on Mice, Journal of Essential Oil Research, 4, 387-394 (Jul/Aug 1992)
2. S. Y. Choi i in., Effects of Inhalation of Essential Oil of Citrus aurantium L. var. amara on Menopausal Symptoms, Stress, and Estrogen in Postmenopausal Women: A Randomized Controlled Trial, Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, Volume 2014
3. C. Scandura i in., The Effectiveness of Neroli Essential Oil in Relieving Anxiety and Perceived Pain in Women during Labor: A Randomized Controlled Trial, Healthcare 2022, 10, 366
4. Mi-Yeon Cho i in., Effects of Aromatherapy on Anxiety, Vital Signs, and Sleep Quality of Percutaneous Coronary Intervention Patients in Intensive Care Units, Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, Volume 2013
5. T. Azanchi i in., Anticonvulsant Activity of Citrus aurantium Blossom Essential Oil (Neroli): Involvment of the GABAergic System, Natural Product Communications, Vol. 9 (11) 2014
6. R. Tisserand, R. Young, Essential Oil Safety: A Guide for Health Care Professionals, 2nd edition, 2014
7. V. A. Worwood, The complete book of essential oils and aromatherapy, New World Library, 2016
8. J. Góra, A. Lis, Najcenniejsze olejki eteryczne, Część I, Monografie Politechniki Łódzkiej, Łódź 2019



Kraj pochodzenia: Egipt
Aromat: kwiatowy, szlachetny, specyficzny
Zastosowanie: pielęgnacja cery dojrzałej , naturalny afrodyzjak, środek łagodzący objawy menopauzy i ułatwiający zasypianie, do kąpieli oraz masaży uspokajających i odmładzających skórę
Ostrzeżenia: do użytku zewnętrznego, unikać kontaktu z oczami i uchem wewnętrznym

Masz pytanie? Napisz do nas

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK