Olejek paczulowy 100% eteryczny Nanga

  • W magazynie: 3 sztuk
    14,97
    W magazynie: 3 sztuk
    14,97
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Olejek paczulowy 100% eteryczny Nanga

Zapach olejku paczulowego jest bardzo bogaty i trudny do opisania. Niewątpliwie jest bardzo zmysłowy. Wydaje się być gęsty, wilgotny i ciężki, a nawet nieco zatęchły. Na pierwszym planie czuć upajającą słodycz kwiatów z tropikalnej dżungli, a w tle delikatną ziołowość. Konsystencja olejku jest równie gęsta, co jego zapach – olejek z trudem wydostaje się przez zakraplacz. Nic dziwnego, ponieważ jest to typowy olejek bazowy i uziemiający. Doskonale pachnie bez dodatków, ale dla niektórych może być zbyt ciężki. W takim wypadku warto go połączyć z olejkiem o zapachu cytrusowym (szczególnie polecam cytrynowy ze skórki), który doda mu lekkości i świeżości. Proporcje 3:1. Generalnie olejek paczulowy dobrze komponuje się z wieloma zapachami, ale tylko wtedy, gdy gra główną rolę. Zachęcam do eksperymentów.

Co ciekawe, zapach olejku z paczuli w miarę upływu czasu nie gaśnie, a wręcz dojrzewa i zyskuje na jakości!

Olejek paczulowy to popularny składnik perfum, zwłaszcza męskich. Jest ponadto szeroko stosowany w produkcji mydeł, kremów, szamponów, środków do sprzątania, odświeżaczy powietrza i odstraszaczy owadów. Ma także swoje miejsce w naturalnej medycynie Azji – stosowany jest na bóle głowy, dolegliwości trawienne oraz jako antyseptyk.


WŁAŚCIWOŚCI

  • Olejek paczulowy zastosowany w aromaterapii nadaje atmosferze zmysłowości i romantyczności. Nie bez powodu paczula uznawana jest za afrodyzjak.
  • W odniesieniu do emocji, olejek paczulowy uziemia, stabilizuje nastrój, uspokaja i przeciwdziała depresji.
  • Olejek paczulowy to doskonały surowiec do tworzenia perfum. Stanowi piękną nutę zapachową, a ponadto utrwala kompozycje.
  • Świetnie sprawdza się w pielęgnacji skóry – działa na nią łagodząco i kojąco, a do tego reguluje wydzielanie sebum. Niszczy bakterie i grzyby, pomaga w walce z trądzikiem i łupieżem.

[1, 2]


ZASTOSOWANIE

  • do aromaterapii przy obniżonym nastroju, apatii, nerwowości, irytacji, silnym pobudzeniu emocjonalnym
  • na randkę
  • do jogi i medytacji
  • do masażu
  • jako dodatek do kosmetyków
  • do odstraszania owadów


SPOSÓB UŻYCIA

  • Kominek aromaterapeutyczny – do kominka aromaterapeutycznego wlej do pełna wodę i dodaj 3 – 10 kropel olejku. Na dole rozpal świeczkę. Przebywaj blisko kominka, aby wdychać jak najwięcej związków lotnych.
  • Inhalacja na zimno – nanieść kilka kropli olejku na chusteczkę i inhaluj się nią kilka razy dziennie.
  • Kąpiel – 3 – 15 kropli olejku dodaj do wanny z gorącą wodą i dobrze wymieszaj. Zanurz się w wodzie na co najmniej 20 minut. Nie używaj środków myjących (najlepiej wziąć prysznic przed kąpielą z olejkami).
  • Masaż – 15 – 30 kropel olejku dodaj do 50 ml oleju bazowego (np. z migdałów) i wymieszaj. Olej możesz nieco podgrzać.
  • Inne:
  • kilka kropli olejku wetrzyj w nadgarstki i szyję zamiast perfum,
  • dodaj do kremu do twarzy i szamponu,
  • nanieś na pryszcze, pozostaw na jakiś czas, a następnie zmyj.


SKŁAD

Olejek eteryczny paczulowy 100%. Bez dodatków. Najwyższa jakość!


DOBRZE ŁĄCZY SIĘ Z

Drzewem sandałowym, bergamotką, drzewem cedrowym, różą, słodką pomarańczą, kasją, mirtem, opoponaxem i szałwią


OSTRZEŻENIA

Nie stosować bez rozcieńczenia. Chronić oczy.

Nie do użytku przez kobiety w ciąży oraz karmiące. Nadwrażliwość na olejek.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Polska nazwa botaniczna tej rośliny to brodziec paczulka. Paczula należy do rodziny jasnotowatych, jest zatem spokrewniona z miętą. Występuje naturalnie w Azji Południowo-Wschodniej, w Chinach, Indiach i na Sri Lance. Rośnie w klimacie tropikalnym. Ma pokrój rośliny zielnej lub krzewu i dorasta do 1 m wysokości. Jej liście są jajowate i owłosione, mają ząbkowane brzegi. Kwiaty są drobne, jasnofioletowe. Tworzą gęsto upakowane kwiatostany na szczytach łodyg.


INFORMACJE TECHNICZNE

  • Kraj pochodzenia Indonezja
  • Metoda pozyskiwania destylacja parą wodną
  • Użyta część rośliny liście
  • Kolor złotobrązowy
  • Intensywność zapachu ciepły, ziemisty, owocowy
  • Główne składniki paczulol, alfa-paczulen, beta-baczulen, alfa-bulnezen, alfa-gwajanen, kariofilen, norpaczulenol, seszelen, pogostol
  • Konsystencja średni do rzadki


BADANIA LABORATORYJNE

Jakość oferowanych przez nas olejków jest dla nas bardzo ważna.

Do produktu olejek paczulowy dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Kartę charakterystyki (SDS)
  • Listę alergenów
  • Certyfikat analizy
  • IFRA
  • Specyfikację jakościową

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail


BIBLIOGRAFIA


1. Aromaterapia i inne terapie naturalne. Wyd. Rea. 2006
2. https://en.wikipedia.org
3. https://pl.wikipedia.org
4. https://www.agaripizmo.pl

***

Kraj pochodzenia: Indonezja
Aromat: owocowy, ziemisty
Zastosowanie: Do kominków, Do środków czystości, Odprężenie i nastrój
Ostrzeżenia: Do użytku zewnętrznego, Stosować rozcieńczony, Unikać kontaktu z oczami

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Agnieszka D., W dniu: 19.07.2020

    Świetny stosunek jakości do ceny!

  • Ocena: (5/5)

    Kamila S., W dniu: 13.05.2020

    zapach ciężki, nie dla każdego

  • Ocena: (5/5)

    Dariusz G., W dniu: 25.04.2020

    Wybitny olejek

  • Ocena: (5/5)

    Dar, W dniu: 19.04.2020

    Wyborny. Jeden z moich ulubionych

  • Ocena: (5/5)

    Gabriela B., W dniu: 13.12.2019

    piękny zapach polecam

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK