• Olejek tatarakowy 100% eteryczny Nanga
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Olejek tatarakowy 100% eteryczny Nanga
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Acorus calamus

Olejek tatarakowy 100% eteryczny Nanga

Słodki, korzenny aromat o uspokajającym i rozkurczowym działaniu. Ułatwia trawienie i wzmaga apetyt.

    • ; 1
  • W magazynie: 156 sztuk
    49,85
    W magazynie: 156 sztuk
    49,85
    Dodaj
    do ulubionych
  • Najniższa cena produktu w ostatnich 30 dniach:

  • Koszt przesyłki już od 10,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta, Inpost, GLS).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Olejek tatarakowy 100% eteryczny Nanga

Naturalny olejek eteryczny tatarakowy pozyskuje się z kłącza tataraku zwyczajnego (Acorus calamus). Jest to roślina wieloletnia, bagienna, pochodząca z Azji. Prawdopodobnie została przywieziona do Europy przez Tatarów i stąd wywodzi się jej polska nazwa. W tradycyjnej medycynie indyjskiej, Ajurwedzie, tatarak znany jest od tysięcy lat. Olejek eteryczny wspaniale sprawdzi się jako dodatek do kąpieli, kojących nerwobóle, rwę kulszową czy skurcze. Dodatkowo, wspomoże leczenie problemów skórnych różnego pochodzenia, w tym chorób pasożytniczych skóry. W tym samym celu, olejek tatarakowy można stosować w rozcieńczeniu do masaży. Dodany do parownika aromaterapeutycznego uspokoi, poprawi krążenie krwi, a także pamięć i koncentrację.


WŁAŚCIWOŚCI

  • antybakteryjny
  • przeciwzapalny
  • przeciwpasożytniczy (pasożyty skórne)
  • przeciwświądowy
  • uspokajający i relaksujący
  • przeciwskurczowy
  • rozluźniający przewód pokarmowy
  • poprawiający pamięć i koncentrację
  • poprawiający krążenie krwi
  • przynoszący ukojenie cierpiącym na nerwice, ataki paniki, nerwobóle i rwę kulszową
  • wspomagający leczenie chorób skóry np. łupieżu, pasożytnicze choroby skóry


ZASTOSOWANIE

  • Kąpiele, jako skuteczny sposób na ukojenie nerwobóli, rwy kulszowej, skurczy, problemów przewodu pokarmowego, chorób skórnych różnego pochodzenia.
  • Terapia problemów skórnych, np. łupieżu, pasożytniczych chorób skóry.
  • Masaże relaksujące i łagodzące różnego rodzaju bóle, skurcze.
  • Inhalacje poprawiające pamięć i koncentrację oraz krążenie krwi.
  • Dodatek do kosmetyków np. szamponów (na łupież).


SPOSÓB UŻYCIA

  • Inhalacje – 4 – 5 kropli olejku dodać do miski z gorącą wodą, opary wdychać pod przykryciem z ręcznika.
  • Kąpiel – 10 – 15 kropli dodaj do wypełnionej ciepłą wodą wanny.
  • Masaż – do 15 kropel rozpuścić w minimum 50 ml oleju bazowego, wmasować.
  • Parownik aromaterapeutyczny – 5- 7 kropli dodać do wody w parowniku.
  • Dodatek do szamponu lub kremu – 3- 7 kropli dodać do 100 ml kosmetyku, zmieszać.
  • Antyseptyczny, przeciwzapalny płyn do płukania gardła – 3-4 krople dodać do szklanki z wodą, przepłukać gardło (nie połykać!).


DOBRZE ŁĄCZYĆ Z


Olejek tatarakowy tworzy ładną kompozycję zapachową, gdy zmieszamy go z aromatami: cynamonem, drzewem cedrowym, lawendą, szałwią, rozmarynem, paczulą, drzewem herbacianym oraz ylang-ylang.


CIEKAWOSTKI


Tatarak polecany jest przez joginów i specjalistów od Ajurwedy, jako idealne ziele do medytacji, poprawiające koncentrację i skupienie.
Znany jest w sanskrycie jako „Vacha” co dosłownie oznacza „mowę”, a starożytni mędrcy wschodu wierzyli, że tatarak ułatwia zwerbalizowanie, nazwanie ich wewnętrznej świadomości.


OSTRZEŻENIA


Olejek tatarakowy nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży. Przed użyciem zalecamy wykonać testy na skórze, może bowiem powodować podrażnienia skóry. Zalecamy niski współczynnik rozcieńczania przy przygotowaniu olejku do masażu (poniżej 2%).


INFORMACJE TECHNICZNE

  • Kraj pochodzenia Indie
  • Metoda pozyskiwania destylacja z parą wodną
  • Użyta część rośliny świeże lub suszone kłącze
  • Intensywność zapachu korzenny, głęboki i słodki
  • Główne składniki B-azaron

BIBLIOGRAFIA


1. http://rozanski.li
2. A. Thankamma, L. G. Radhika, C. Soudamini, Detection of Acorus Calmus in Ayurvedic preparations, Ancient Science of Life, Vol No. XIV 4 April 1995 Pages 276-280
3. Kour Gagan deep, Sharma AK, Dash Sanghamitra, Bal Nigamanand, Vacha (Acorus Calamus Linn.) a valuable medicinal plant, Int. J. Ayur. Pharma Research, 2014;2(8):1-11



Kraj pochodzenia: Indie
Aromat: słodki
Nuta zapachowa: Nuta bazy
Zastosowanie: masaż, do kąpieli, inhalacje, do kominków, pielęgnacja włosów, koncentracja, pamięć
Ostrzeżenia: nie stosować w ciąży, do użytku zewnętrznego, potencjalnie toksyczny, stosować rozcieńczony, unikać kontaktu z oczami

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Barbara K., W dniu: 23.02.2022

    Produkt bardzo dobrej jakości. Bardzo go polubiłam od pierwszego wąchania. Ma taką ciekawą nutę, którą określam jako "maślaną", bardzo podobną jak w eukaliptusie cytrynowym. Wiadomo, że wrażenia węchowe są bardzo subiektywne. Stosuję, póki co, do aromaterapii na uspokojenie i koncentrację, wraz z olejkiem z owoców jałowca i z rozmarynu. Bardzo lubię zapach tej mieszanki jak i działanie.

  • Ocena: (5/5)

    Grazyna R., W dniu: 26.05.2021

    Bardzo ciekawy zapach. Jak zawsze sprawna i szybka obsługa. Polecam

  • Ocena: (5/5)

    janina k., W dniu: 22.01.2021

    OK

  • Ocena: (5/5)

    Paweł K., W dniu: 16.11.2020

    Zapach dzieciństwa :)

Polecane dla Ciebie

    Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

      OK