• Olejek z grejpfruta różowego 100% eteryczny Nanga 10 ml
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Olejek z grejpfruta różowego 100% eteryczny Nanga 10 ml
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Citrus paradisi

Olejek z grejpfruta różowego 100% eteryczny Nanga 10 ml

Soczysty i orzeźwiający aromat, wprawiający w dobry nastrój i niwelujący uczucie zmęczenia. Wspiera organizm podczas przeziębień oraz infekcji.

    • ; 1
  • W magazynie: 194 sztuk
    10,33
    W magazynie: 194 sztuk
    10,33
  • Koszt przesyłki już od 10,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta, Inpost, GLS).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Olejek z grejpfruta różowego 100% eteryczny Nanga 10 ml

Olejek z grejpfruta różowego to kolejny z serii cytrusowych, które posiadamy w ofercie. Wytwarza się go metodą tłoczenia na zimno: obróbce poddawana jest skórka jagody. Jego zapach, jak przystało na cytrusa, jest świeży, owocowy, a jednocześnie charakterystycznie cierpki, niezaprzeczalnie grejpfrutowy! :) W perfumiarstwie to przedstawiciel nuty górnej, aromat pierwszego wrażenia, najbardziej ulotny. W aromaterapii pełni rolę rozweselacza, podobnie jak inne olejki cytrusowe. Warto o tym pamiętać, szczególnie w porze jesienno-zimowej; czasem wystarczy kilka wdechów o zapachu słońca (moje skojarzenie ze słoneczną Italią, skąd rzeczony olejek pochodzi) i świat staje się piękniejszy!

Za typowy, cytrusowy aromat odpowiedzialny jest jego główny składnik: d-limonen; w naszym olejku z grejpfruta różowego jest go około 80%. Jest to jeden z najczęściej pojawiających się terpenów w przyrodzie: znajdziemy go nie tylko w cytrusach, ale też np. w olejku kminkowym. To również szeroko stosowany składnik w produktach kosmetycznych, a także w żywności. Wysokie stężenie d-limonenu w olejku grejpfrutowym nadaje mu przydatnych właściwości: wykazuje działanie przeciwzapalne, antybakteryjne, antyoksydacyjne, obniżające poziom stresu i uspokajające (w badaniach na szczurach). Limonen wykazał także działanie antywirusowe przeciwko wirusowi opryszczki zwykłej (w badaniach in vitro). Ponadto, może łagodzić objawy astmy.

Warto pamiętać, że podobnie jak inne olejki cytrusowe, olejek z grejpfruta różowego jest fotouczulający. Po nałożeniu go na skórę, nie należy wystawiać jej na promieniowanie słoneczne przez 12 godzin.


WŁAŚCIWOŚCI

  • antyseptyczny
  • antywirusowy
  • przeciwzapalny
  • przeciwutleniający
  • uspokajający
  • łagodzący objawy astmy
  • antycellulitowy
  • pobudzający krążenie
  • podnoszący na duchu


ZASTOSOWANIE

  • Wdychanie olejku z różowego grejpfruta poprawia nastrój, łagodzi napięcia nerwowe i lekko uspokaja.
  • Masaż całego ciała z dodatkiem tego olejku pomaga pozbyć się nadmiaru wody w organizmie, działa antycellulitowo i niweluje zmęczenie.
  • Sprawdza się jako składnik domowych kosmetyków, w tym naturalnych perfum.
  • Kąpiel z olejkiem grejpfrutowym działa relaksacyjnie i oczyszczająco na skórę.
  • Aromatyzacja pomieszczeń – dezynfekuje powietrze i nadaje mu wspaniałego, cytrusowego aromatu, który w okamgnieniu podnosi na duchu!
  • Warto dodawać go do ekologicznych środków czystości.


SPOSÓB UŻYCIA

  • Aromatyzacja powietrza – dodaj kilka kropel do wody w dyfuzorze aromaterapeutycznym i ciesz się zapachem olejku z grejpfruta różowego.
  • Masaż – 15 – 30 kropli dodaj do 30 ml oleju bazowego (np. ze słodkich migdałów) i wymieszaj. Tak przygotowany olej do masażu przechowuj w ciemnym szkle, starczy na kilka zabiegów.
  • Kąpiel – 5 – 7 kropli olejku rozpuść w łyżce stołowej oleju bazowego, a następnie dodaj do napełnionej wodą wanny. Zanurz się w wodzie na co najmniej 20 minut. Nie używaj środków myjących (najlepiej wziąć prysznic przed kąpielą z olejkami).


SKŁAD


Olejek eteryczny z grejpfruta różowego 100%. Bez dodatków. Najwyższa jakość!


DOBRZE ŁĄCZYĆ Z:


olejkiem lawendowym, imbirowym, goździkowym, cynamonowym, geraniowym, bazyliowym, frankincense oraz z innymi olejkami cytrusowymi.


OSTRZEŻENIA


Olejek fotouczulający. Stosować wyłącznie rozcieńczony. Unikać kontaktu z oczami, uchem wewnętrznym oraz wrażliwymi okolicami. Kobiety karmiące oraz w ciąży przed użyciem powinny skonsultować się z lekarzem prowadzącym. Tylko do użytku zewnętrznego.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Grejpfrut (Citrus paradisi) to wiecznie zielone drzewo z rodziny rutowatych. Przypuszcza się, że jest to hybryda pomarańczy olbrzymiej (Citrus maxima) z pomarańczą chińską (Citrus sinensis). Posiada duże, lśniące liście, a jego kwiaty są białe. Jagody grejpfruta to dobrze znany owoc; ich kolor różni się (od jasnożółtego, przez różowy do czerwonego) w zależności od odmiany.


INFORMACJE TECHNICZNE


Kraj pochodzenia Włochy

Metoda pozyskiwania tłoczony na zimno

Użyta część rośliny skórka owocu

Kolor pomarańczowy

Zapach świeży, cytrusowy, delikatnie cierpki

Główne składniki d-limonen (około 80%)

Konsystencji rzadka

Temperatura zapłonu 46 °C

Gęstość względna 0,848 g/ml

Alergeny limonen 80,3 %


BIBLIOGRAFIA


1. R. Tisserand, R. Young, Essential Oil Safety: A Guide for Health Care Proffesionals, 2nd edition, 2014
2. S. Price, L. Price, Aromatherapy for Health Professionals, 3rd edition, Churchill Livingstone, 2007
3. V. A. Worwood, The complete book of essential oils and aromatherapy, New World Library, 2016
4. M. Bacanli, A. A. Basaran, N. Basaran, Effects and Usage of a Citrus Compound, Limonene, Department of Pharmaceutical Toxicology, Faculty of Pharmacy, Hacettepe University, Ankara, Turkey
5. https://en.wikipedia.org/wiki/Grapefruit



Kraj pochodzenia: Włochy
Aromat: cytrusowy, świeży
Zastosowanie: aromatyzacja pomieszczeń, jako środek dezodorujący, masaże i kąpiele relaksacyjne, dodatek do środków czystości, działanie antycellulitowe
Ostrzeżenia: do użytku zewnętrznego, olejek fotouczulający, stosować rozcieńczony, unikać kontaktu z oczami i uchem wewnętrznym

Masz pytanie? Napisz do nas

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK