Olejek z krwawnika eteryczny 100% Nanga

Cenny olejek o niesamowitej, ciemnoniebieskiej barwie i świeżym, ziołowym zapachu. Poprawia krążenie, działa przeciwzapalnie, antyseptycznie, rozkurczowo i wykrztuśnie.

    • ; 0 1;
  • W magazynie: 27 sztuk
    86,95 69,54
    W magazynie: 27 sztuk
    86,95 69,54
  • Koszt przesyłki już od 10,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta, Inpost, GLS).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Olejek z krwawnika 100% eteryczny Nanga (Achillea millefolium)

Olejek eteryczny pozyskiwany jest z ziela krwawnika pospolitego (Achillea millefolium) podczas destylacji z parą wodną. Krwawnik to szeroko stosowana roślina lecznicza zarówno w medycynie ludowej, jak i akademickiej. Szczególnie doceniany jest w terapii dolegliwości żołądkowo-jelitowych (działa przeciwzapalnie, rozkurczowo, wiatropędnie i żółciopędnie).

Olejek eteryczny z krwawnika to ciemnoniebieski płyn o charakterystycznym, ziołowym i lekko owocowym aromacie. Ceniony jest nie tylko w aromaterapii, a także w farmacji – ze względu na obecność chamazulenu, związku o właściwościach przeciwzapalnych. Olejek działa przeciwskurczowo na mięśnie oraz jelita, wspomaga terapię przeziębień, infekcji dróg oddechowych oraz układu pokarmowego. Poprawia krążenie, koi bóle mięśni oraz stawów, przez co warto dodawać go do kąpieli oraz masażu. Stosowany na skórę przyspiesza gojenie się ran i minimalizuje ryzyko pojawienia się blizn (maksymalne stężenie olejku przy stosowaniu miejscowym powinno wynosić 8,6 %).

Skąd bierze się ciemnoniebieski kolor olejku z krwawnika pospolitego?
Jeden z głównych składników olejku, chamazulen, nadaje mu charakterystyczną niebieską barwę. Co ciekawe, związek ten nie występuje w roślinie naturalnie – powstaje w wyniku rozpadu związku macierzystego (prekursora), matrycyny, podczas destylacji z parą wodną olejku eterycznego. Właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze olejku krwawnikowego związane są właśnie z obecnością chamazulenu. Związek ten występuje również w innych olejkach eterycznych: z rumianku niemieckiego i bylicy piołun.


WŁAŚCIWOŚCI

  • przeciwzapalny
  • antyseptyczny
  • rozkurczowy
  • ściągający
  • wiatropędny
  • bakteriobójczy
  • zabliźniający
  • poprawiający krążenie
  • wykrztuśny
  • wzmacniający, pokrzepiający
  • przeciwbólowy
  • kojący nerwobóle
  • żółciopędny
  • moczopędny
  • mukolityczny (rozrzedzający śluz)


ZASTOSOWANIE

  • Masaż z dodatkiem olejku krwawnikowego koi nerwobóle, bóle artretyczne i reumatyczne, działa rozkurczowo na mięśnie, wzmacnia organizm i działa przeciwzapalnie. Podobne efekty przyniesie kąpiel wzbogacona tym olejkiem. Delikatny masaż w okolicach brzucha wspomoże procesy trawienne.
  • Sprawdza się jako składnik domowych kosmetyków, szczególnie do cery trądzikowej – działa antyseptycznie, przyspiesza gojenie się ran i zmniejsza prawdopodobieństwo powstawania blizn.
  • Do pielęgnacji włosów ze skłonnością do przetłuszczania się.
  • Stosowany w inhalacjach pomaga pozbyć się kataru i przeziębienia.
  • Ciepłe kompresy z jego dodatkiem koją bóle reumatyczne.
  • Do aromatyzacji pomieszczeń – dezynfekuje powietrze i nadaje mu świeży, ziołowy zapach.


SPOSÓB UŻYCIA

  • Aromatyzacja powietrza – dodaj kilka kropel olejku do wody w dyfuzorze ultradźwiękowym. Rozpylony w powietrzu dezynfekuje je oraz nadaje mu świeży, ziołowy zapach.
  • Masaż przeciwbólowy – 15 kropli dodaj do 30 ml oleju bazowego (np. ze słodkich migdałów) i wymieszaj. Tak przygotowany olej do masażu przechowuj w ciemnym szkle, starczy na kilka zabiegów. Działa przeciwbólowo i rozkurczowo.
  • Kąpiel – 4 – 5 kropli rozpuść w łyżce stołowej oleju bazowego, a następnie dodaj do napełnionej wodą wanny. Zanurz się w wodzie na co najmniej 20 minut. Nie używaj środków myjących (najlepiej wziąć prysznic przed kąpielą z olejkami).
  • Dodatek do kosmetyków – dodaj 1 kroplę olejku do jednorazowej porcji kosmetyku i wmasuj w skórę (szczególnie do pielęgnacji blizn lub cery trądzikowej).
  • Inhalacja parowa – 3 – 5 kropli olejku wkrop do miski z gorącą wodą; opary wdychaj z zamkniętymi oczami pod przykryciem z ręcznika.
  • Gorący kompres – do miski z gorącą wodą dodaj 3 – 5 kropli olejku, całość wymieszaj, a następnie zwilż ręcznik lub bawełnianą ścierkę w wodzie, a następnie przyłóż do brzucha lub obolałych stawów.


SKŁAD


Olejek eteryczny krwawnikowy 100%. Bez dodatków. Najwyższa jakość!


DOBRZE ŁĄCZY SIĘ Z


olejkiem lawendowym, cyprysowym, geraniowym, rozmarynowym, palmarozowym, jałowcowym, majerankowym, cedrowym, niaouli, z drzewa herbacianego i różanego oraz z olejkami cytrusowymi.


CIEKAWOSTKI


Pierwszy człon łacińskiej nazwy krwawnika, Achillea, pochodzi od starożytnego mitu greckiego o Achillesie, który będąc rannym, miał zostać opatrzony krwawnikiem przez samą boginię Afrodytę. Krwawnik rzeczywiście był stosowany do opatrywania ran podczas pierwszej wojny światowej – zapobiegał infekcjom oraz wstrzymywał krwawienie.


OSTRZEŻENIA


Stosować wyłącznie rozcieńczony. Przed użyciem należy wykonać próbę uczuleniową w zgięciu łokcia. Unikać kontaktu z oczami, uchem wewnętrznym oraz wrażliwymi okolicami. Nie powinien być używany przez kobiety karmiące, w ciąży oraz dzieci. Tylko do użytku zewnętrznego.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Krwawnik pospolity to pospolite ziele wieloletnie, należące do rodziny astrowatych. Występuje naturalnie na terenach Eurazji, Mongolii oraz Ameryki Północnej. Koszyczki kwiatowe zebrane są w baldachogrono, główki kwiatów mają kolor biały lub różowy. Dorasta maksymalnie do 80 cm wysokości, jest znaną rośliną leczniczą. Ziele krwawnika zawiera minimum 0,2 % olejku eterycznego.


INFORMACJE TECHNICZNE

  • Kraj pochodzenia Bułgaria
  • Metoda pozyskiwania destylacja z parą wodną
  • Użyta część rośliny ziele
  • Kolor ciemnoniebieski
  • Zapach świeży, ziołowy
  • Główne składniki sabinen 16,95%, beta-kubeben 15,86%, kariofilen 12,67%, beta-pinen 10,79%, chamazulen 9,79%
  • Konsystencja rzadka


BIBLIOGRAFIA


1. R. Tisserand, R. Young, Essential Oil Safety: A Guide for Health Care Proffesionals, 2nd edition, 2014
2. S. Price, L. Price, Aromatherapy for health professionals, 3rd edition, Elsevier 2007
3. V. A. Worwood, The complete book of essential oils and aromatherapy, New World Library, 2016
4. A. Huete, Aromaterapia praktyczny przewodnik po olejkach eterycznych, Wydawnictwo Jedność, 2015
5. http://1000roslin.pl
6. https://rozanski.li
7. http://lukaszluczaj.pl
8. https://pl.wikipedia.org
9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov



Kraj pochodzenia: Bułgaria
Aromat: ziołowy, świeży
Zastosowanie: masaż, bóle , do kąpieli, do kremów, balsamów, inhalacje, do włosów przetłuszczających się, trądzik, blizny i przebarwienia
Ostrzeżenia: nie stosować w ciąży, nie stosować podczas laktacji, stosować rozcieńczony, unikać kontaktu z oczami

Masz pytanie? Napisz do nas

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK