Olejek miętowy BIO destylowany jest ze świeżego ziela (nadziemnych części) mięty pieprzowej (Mentha x piperita), pochodzącej z ekologicznych upraw w Bułgarii. Charakteryzuje się mroźnym, mentolowo-słodkim zapachem, nieco mniej intensywnym niż nasz olejek z mięty pieprzowej z upraw konwencjonalnych, który posiada wyższą zawartość mentolu.
Pierwsze wzmianki o mięcie pieprzowej pochodzą z końca XVII wieku, kiedy odkryto ją na uprawach mięty zielonej w Anglii. Dlaczego tam? Otóż jest ona hybrydą, powstałą ze spontanicznego skrzyżowania się dwóch roślin: wspomnianej już mięty zielonej (Mentha spicata) z miętą nadwodną (Mentha aquatica).
Głównymi substancjami aktywnymi w olejku eterycznym z mięty pieprzowej są: mentol (20-60%) oraz menton (5-35%).
To właśnie mentol (a dokładniej lewoskrętny mentol, czyli l-mentol) odpowiedzialny jest za to charakterystyczne, mroźne i znieczulające uczucie, jakie pozostawia po sobie olejek miętowy. Oprócz tego, mentol posiada wiele terapeutycznych właściwości: działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciwwirusowo oraz łagodząco na bóle głowy, mięśni i stawów. Mentol to jeden ze składników słynnych, tajskich “maści tygrysich” (ang. tiger balm) tuż obok kamfory, olejku kajeputowego i olejku goździkowego. Maści te polecane są do masażu przemęczonych i obolałych mięśni, podczas przeziębień, a także jako remedium na napięciowe bóle głowy. Menton z kolei, odpowiada za słodko-miętowy zapach olejku.
Wdychanie olejku z mięty pieprzowej wywiera pozytywny wpływ na układ nerwowy: pobudza umysł i poprawia koncentrację. Warto wspomagać się nim w trakcie nauki i pracy intelektualnej. Dla wzmocnienia efektu, dobrze połączyć go z olejkiem rozmarynowym.
Inhalacje olejkiem miętowym przynoszą też inne korzyści: odblokowują nos i zatoki w trakcie infekcji, a także pomagają pozbyć się zalegającej wydzieliny z oskrzeli.
Nie należy używać tego olejku w pobliżu niemowląt i małych dzieci (może powodować poważne problemy z oddychaniem). Szczególnie niebezpieczny jest dla dzieci poniżej 30 miesiąca życia.
Olejek z mięty pieprzowej wykazuje pobudzające właściwości. Z tego powodu nie powinno używać się go wieczorem – stosowany przed snem może zaburzyć naturalny rytm dobowy.
Olejek eteryczny z mięty pieprzowej 100% z upraw ekologicznych. Bez dodatków. Najwyższa jakość!
olejkiem bazyliowym, cyprysowym, lawendowym, majerankowym, niaouli, rozmarynowym, z eukaliptusa cytrynowego, z eukaliptusa promienistego, drzewa herbacianego.
Stosować wyłącznie rozcieńczony. Unikać kontaktu z oczami, uchem wewnętrznym oraz wrażliwymi okolicami. Nie powinien być używany przez kobiety karmiące, w ciąży oraz u małych dzieci; nie należy stosować go również w ich obecności. Tylko do użytku zewnętrznego.
Mięta pieprzowa (Mentha x piperita) to bylina z rodziny jasnotowatych (Lamiaceae). Lubi rosnąć w miejscach dobrze nasłonecznionych i na żyznych, wilgotnych glebach. Osiąga do 1 m wysokości. Pod ziemią lub na powierzchni ziemi tworzy kłącza, za pomocą których się rozmnaża. Jej łodyga jest rozgałęziona i rzadko owłosiona. Liście naprzemianległe, o kształcie jajowatym lub lancetowatym i ząbkowanych brzegach. Drobne, wargowe kwiaty wyrastają w nibyokółkach, tworząc nibykłosy. Owocem mięty jest rozłupnia składająca się z czterech rozłupek.
Kraj pochodzenia Bułgaria
Metoda pozyskiwania destylacja z parą wodną
Data destylacji 22.06.2023
Użyta część rośliny ziele
Kolor od przezroczystego do jasnożółtego
Zapach świeży, ziołowo-mentolowy
Konsystencja rzadka
Główne składniki mentol 30,64 , menton 27,02 %, octan mentylu 4,90 %, izo-menton 4,40, mentofuran 4,88 %, limonen 2,91 %, cyneol 5,77 %
1. J. Góra, A. Lis, Najcenniejsze olejki eteryczne, Część I, Monografie Politechniki Łódzkiej, Łódź (2019)
2. R. Tisserand, R. Young, Essential Oil Safety: A Guide for Health Care Professionals, 2nd edition (2014)
3. V.A. Worwood, The complete book of essential oils and aromatherapy, New World Library (2016)
4. H. Zhao i inni, Peppermint essential oil: its phytochemistry, biological activity, pharmacological effect and application, Biomedicine & Pharmacotherapy 154 (2022)
5. G. Kamatou i inni, Menthol: a simple monoterpene with remarkable biological properties, Phytochemistry (2013)
Kraj pochodzenia: | Bułgaria |
---|---|
Aromat: | owocowy, świeży, mentolowy |
Zastosowanie: | aromatyzacja pomieszczeń, inhalacje podczas infekcji górnych dróg oddechowych, masaż brzucha łagodzący problemy trawienne, zabiegi kojące bóle mięśni i nerwobóle, inhalacje podczas pracy umysłowej |
Ostrzeżenia: | do użytku zewnętrznego, stosować rozcieńczony, unikać kontaktu z oczami i uchem wewnętrznym, nie dla kobiet w ciąży, karmiących oraz dzieci poniżej 10 roku życia |
Krótki opis produktu: | Ziołowo-mentolowy aromat, który stawia na nogi i poprawia koncentrację. Udrożnia nos podczas infekcji, łagodzi bóle mięśni i działa przeciwzapalnie. Olejek pochodzi z upraw ekologicznych. |
Nazwa łacińska: | Withania somnifera |