Oregano (Origanum vulgare)
To zioło przyprawowe z rodziny mięty, znane w Polsce również jako lebiodka pospolita. Pozytywny wpływ oregano na zdrowie opisywany był już w starożytności przez Hipokratesa i Arystotelesa. W średniowieczu oregano miało znaczenie magiczne i zabezpieczało przed złymi czarami. Obecnie oregano stosuje się powszechnie w kuchni, a także w kosmetykach, aby nadać im przyjemny, ziołowy aromat.

DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne:
- Ze względu na zawartość kwasu rozmarynowego i tymolu, które są silnymi antyoksydantami, oregano pozytywnie wpływa na odporność organizmu i przyczynia się do zmniejszenia poziom stresu oksydacyjnego. Według badaczy wystarczy regularny, zwyczajowy dodatek oregano do potraw, żeby istotnie zwiększyć podaż antyoksydantów w diecie.
- Oregano stosowane jest w medycynie naturalnej jako wsparcie naturalnych zdolności obronnych organizmu. Substancje zawarte w oregano stymulują produkcję potu i pomagają w pozbyciu się zanieczyszczeń zalegających w drogach oddechowych.
- Warto dodawać oregano do cięższych potraw, gdyż substancje w nim zawarte pobudzają napływ żółci do jelit, dzięki czemu ułatwiają trawienie tłuszczów i zapobiegają wzdęciom. Oregano może też przynieść ulgę osobom cierpiącym na wrzody żołądka i zgagę.

SKŁAD
Suszone ziele oregano 100%. Surowiec najwyższej jakości!

ZASTOSOWANIE KULINARNE
Oregano jest bardzo aromatycznym ziołem o lekko gorzkim smaku, którego intensywność zależy od gatunku. Do przyprawiania używa się liści świeżych lub suszonych.
Oregano wykorzystuje się powszechnie do pizzy, sosów ziołowych, pomidorowych i majonezowych, zup i sałatek. Włosi używają go do warzyw pieczonych, smażonych i grillowanych, a także do różnego rodzaju mięs i ryb. Oregano doskonale pasuje do serów, jaj i nabiału. Jest niezbędnym składnikiem aromatycznych zapiekanek i potraw na bazie makaronu i sera. Podkreśla smak twarożków i innych smarowideł do kanapek. W przeciwieństwie do pozostałych ziół, oregano dobrze komponuje się z ostrymi przyprawami. Wchodzi w skład mieszanki ziół prowansalskich. Warto połączyć oregano z innymi ulubionymi ziołami, a także z czosnkiem, cebulą i pieprzem.
Oregano można też wykorzystać do aromatyzowania niektórych wódek i likierów, a także oliwy z oliwek, sosów na bazie oliwy i marynat.
Dobrym sposobem na skorzystanie z pozytywnych właściwości tej przyprawy jest zaparzenie suszu i wypicie w postaci herbaty. W tym celu należy zalać 1-2 łyżeczki ziela wrzątkiem i parzyć przez 10 minut.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Oregano jest rośliną wieloletnią z rodziny jasnotowatych. Występuje w regionie Morza Śródziemnego, w Afryce Północnej i w Azji. Nazywany jest również dzikim majerankiem. Osiąga wysokość od 20 do 80 cm. Jego łodyga jest prosta, sztywna i rozgałęziona, pokryta drobnymi włoskami. Porasta naprzeciwległymi liśćmi o jajowatym kształcie, na których znajdują się gruczoły produkujące olejki eteryczne. Kwiaty oregano są małe, różowe i wyglądają jak drobne lilie. Zebrane są w kwiatostany. Korzenie oregano tworzą silnie rozgałęzione kłącza. Cała roślina intensywnie pachnie.
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Oregano ziele dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
- Certyfikat analizy
- Specyfikację jakościową
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail.

BIBLIOGRAFIA
1. http://articles.mercola.com
2. http://foodfacts.mercola.com
3. http://www.herbwisdom.com
4. http://www.przyprawowy.pl
5. https://pl.wikipedia.org