• Oregano ziele
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Oregano ziele
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Oregano ziele
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Origanum vulgare

Oregano ziele

  • W magazynie: 79 sztuk
    4,29
    W magazynie: 79 sztuk
    4,29
    W magazynie: 2 sztuk
    25,90
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Oregano (Origanum vulgare), znane w Polsce również jako Lebiodka pospolita, to zioło przyprawowe z rodziny mięty. Pozytywny wpływ oregano na zdrowie opisywany był już w starożytności przez Hipokratesa i Arystotelesa. W średniowieczu oregano miało znaczenie magiczne i zabezpieczało przed złymi czarami. Obecnie oregano stosuje się powszechnie w kuchni, a także w kosmetykach, aby nadać im przyjemny, ziołowy aromat.


DZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne

  • Ze względu na zawartość kwasu rozmarynowego i tymolu, które są silnymi antyoksydantami, oregano pozytywnie wpływa na odporność organizmu i przyczynia się do zmniejszenia poziom stresu oksydacyjnego. Według badaczy, wystarczy regularny, zwyczajowy dodatek oregano do potraw, żeby istotnie zwiększyć podaż antyoksydantów w diecie.
  • Oregano stosowane jest w medycynie naturalnej jako wsparcie naturalnych zdolności obronnych organizmu podczas przeziębienia, grypy i zakażeń górnych dróg oddechowych. Substancje zawarte w oregano stymulują produkcję potu i pomagają w pozbyciu się zanieczyszczeń zalegających w drogach oddechowych.
  • Warto dodawać oregano do cięższych potraw, gdyż substancje w nim zawarte pobudzają napływ żółci do jelit, dzięki czemu ułatwiają trawienie tłuszczów i zapobiegają wzdęciom. Oregano może też przynieść ulgę osobom cierpiącym na wrzody żołądka i zgagę.


SKŁAD

Suszone ziele oregano 100%. Surowiec najwyższej jakości.


Zastosowanie kulinarne

Oregano jest bardzo aromatycznym ziołem o lekko gorzkim smaku, którego intensywność zależy od gatunku. Do przyprawiania używa się liści świeżych lub suszonych.

Oregano wykorzystuje się powszechnie do pizzy, sosów ziołowych, pomidorowych i majonezowych, zup i sałatek. Włosi używają go do warzyw pieczonych, smażonych i grillowanych, a także do różnego rodzaju mięs i ryb. Oregano doskonale pasuje do serów, jaj i nabiału. Jest niezbędnym składnikiem aromatycznych zapiekanek i potraw na bazie makaronu i sera. Podkreśla smak twarożków i innych smarowideł do kanapek. W przeciwieństwie do pozostałych ziół, oregano dobrze komponuje się z ostrymi przyprawami. Wchodzi w skład mieszanki ziół prowansalskich. Warto połączyć oregano z innymi ulubionymi ziołami, a także z czosnkiem, cebulą i pieprzem.

Oregano można też wykorzystać do aromatyzowania niektórych wódek i likierów, a także oliwy z oliwek, sosów na bazie oliwy i marynat.

Dobrym sposobem na skorzystanie z pozytywnych właściwości tej przyprawy jest zaparzenie suszu i wypicie w postaci herbaty. W tym celu należy zalać 1-2 łyżeczki ziela wrzątkiem i parzyć przez 10 minut.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Oregano jest rośliną wieloletnią z rodziny jasnotowatych. Występuje w regionie Morza Śródziemnego, w Afryce Północnej i w Azji. Nazywany jest również dzikim majerankiem. Osiąga wysokość od 20 do 80 cm. Jego łodyga jest prosta, sztywna i rozgałęziona, pokryta drobnymi włoskami. Porasta naprzeciwległymi liśćmi o jajowatym kształcie, na których znajdują się gruczoły produkujące olejki eteryczne. Kwiaty oregano są małe, różowe i wyglądają jak drobne lilie. Zebrane są w kwiatostany. Korzenie oregano tworzą silnie rozgałęzione kłącza. Cała roślina intensywnie pachnie.


JAKOŚĆ PRODUKTÓW


Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.

Do produktu Oregano ziele dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy
  • Specyfikację jakościową

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail


BIBLIOGRAFIA


1. http://articles.mercola.com
2. http://foodfacts.mercola.com
3. http://www.herbwisdom.com
4. http://www.przyprawowy.pl
5. https://pl.wikipedia.org

***

Część rośliny: ziele
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Europejska
Kraj pochodzenia: Polska
Smak: gorzki
Zdrowie: Prawidłowa odporność, Trawienie, Przeciwutleniacze, antyoksydanty, Układ oddechowy
Zastosowanie: Przyprawa

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Agata G., W dniu: 04.06.2019

    jak z każdym produktem na MO, samo otwarcie opakowania i zajrzenie do środka do przyjemność - oregano aromatyczne i super ususzone

  • Ocena: (5/5)

    Krzysztof F., W dniu: 17.05.2019

    Oregano plus mlody jęczmień ( hordenina) komponuje się swietnie.

  • Ocena: (5/5)

    Bartłomiej M., W dniu: 21.02.2019

    5/5

  • Ocena: (5/5)

    Ewa D., W dniu: 06.12.2018

    Boska ilość zielska do sosu czosnkowego za świetna cenę.

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK