• Papryczki chilli Bird's Eye suszone
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Papryczki chilli Bird's Eye suszone
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Papryczki chilli Bird's Eye suszone
    rotator-prawo
    rotator-lewo

Papryczki chilli Bird's Eye suszone

Szalenie ostre papryczki! Tylko dla odważnych ;)

    • ; 1
  • W magazynie: 0 sztuk
    10,33
    W magazynie: 0 sztuk
    10,33
    Dodaj
    do ulubionych
  • Najniższa cena produktu w ostatnich 30 dniach:

  • Produkt chwilowo niedostępny.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Papryczki chilli Bird’s Eye

Papryczki Bird’s Eye to jedna z odmian gatunku Capsicum frutescens. Inne odmiany w obrębie tego gatunku to np. papryczki Tabasco (Meksyk) czy Siling Labuyo (Filipiny).

Większość znanych nam ostrych papryczek należy do gatunku C. annum lub C. chinense. Gatunek C. frutescens łatwo odróżnić po owocach – rosnące na krzaku papryczki są wzniesione w górę albo skierowane w różne strony. Pozostałe gatunki rodzą papryczki zwisające w dół. Owoce odmiany Bird’s Eye są ponato malutkie – ich długość nie przekracza 5 cm.

Papryczki Bird’s Eye są szczególnie popularne w Azji – stanowią podstawowy składnik kuchni tajskiej oraz indyjskiej.

Ich ostrość w skali Scoville’a to średnio 100 tys. SHU, ale niektóre sorty osiągają nawet 225 tys. SHU (Scoville Heat Units).

Ostrzejsza od tej odmiany jest papryka habanero, Dorset Naga, Naga Jolokia i inne. Niżej na skali ostrości plasuje się jalapeno, cayenne oraz tabasco. Dla przykładu, ostrość tabasco wynosi 50 tys. SHU, czyli o co najmniej połowę mniej niż Bird’s Eye.

Gdyby dla ułatwienia papryczki Bird’s Eye umieścić na skali ostrości od 1 do 10, zajęłyby 9 miejsce.

Należy więc mieć to na uwadze przed przyprawieniem potrawy!

A co robić, jeśli zjemy za dużo papryczek? Są na to trzy sposoby:

1. zjedz coś tłustego (śmietana, mleko kokosowe)
2. zjedz coś bogatego w białko (jogurt, twarożek)
3. wypij alkohol

Wszystkie 3 nośniki rozpuszczają i wypłukują kapsaicynę. Nigdy nie popijaj bardzo ostrych potraw wodą – woda wypłucze z jamy ustnej wszystko oprócz kapsaicyny, zwiększając uczucie palenia.


ZASTOSOWANIE


Chilli możesz dodawać nie tylko typowych potraw kuchni azjatyckiej i orientalnej, ale także do czekolady i deserów, gorącego kakao czy owsianki. Zalecamy eksperymenty, tylko ostrożne!


SKŁAD


(Bardzo) ostre papryczki odmiany Bird’s Eye. Najwyższa jakość!


DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA


Na początek dodaj tylko jedną papryczkę do potrawy. Jeśli będzie mało, dodaj więcej :)


PRZECIWWSKAZANIA


Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na chilli.

Ostrej papryki powinny unikać osoby cierpiące na wrzody żołądka, refluks, stany zapalne w przewodzie pokarmowym czy różnego rodzaju podrażnienia.


ŹRÓDŁA


1. Bird’s Eye Chili. https://chili-plants.com/en/chilli-varieties/birds-eye-chili/
2. The world’s 10 hottest chillies. https://www.australiangeographic.com.au/topics/science-environment/2011/09/the-worlds-10-hottest-chillies-1/



Kraj pochodzenia: Uganda

Masz pytanie? Napisz do nas

Polecane dla Ciebie

    Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

      OK