• Pieprz biały
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Pieprz biały
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Pieprz biały
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Piper

Pieprz biały

Powstaje w wyniku fermentacji dojrzałych ziaren pieprzu, które następnie obiera się ze skórki.

    • ; 1
  • W magazynie: 74 sztuk
    11,23
    W magazynie: 74 sztuk
    11,23
    Dodaj
    do ulubionych
  • Najniższa cena produktu w ostatnich 30 dniach:

  • Koszt przesyłki już od 13 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta, Inpost, GLS).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Pieprz biały – nasiona całe

Pieprz biały to jedna z trzech odmian pieprzu pochodzących z rośliny Piper nigrum. Swój kolor zawdzięcza odpowiedniemu przygotowaniu. Owoce zbiera się, kiedy są już w pełni dojrzałe i mają ciemnoczerwony kolor, a następnie moczy się je w wodzie przez około 2 tygodnie, dopóki nie ulegną fermentacji. Po tym procesie, skórka i owoc rozkładają się i dają się łatwo usunąć. Pozostaje tylko twarde, białe ziarno pieprzu, które suszy się i sprzedaje w całości lub w postaci zmielonej.

Dzięki procesowi pełnego dojrzewania i fermentacji, ziarna pieprzu białego mają wyrazisty zapach i ostrzejszy, ale nieco mniej złożony i subtelniejszy smak niż czarne.

Swój charakterystyczny, ostry smak pieprz zawdzięcza piperynie, a także niewielkiej ilości kapsaicyny. W skład ziaren pieprzu wchodzą również olejki eteryczne, żywice, celuloza, skrobia, tłuszcz i substancje azotowe.

ZASTOSOWANIE

Całe ziarna białego pieprzu nadają się do marynat, natomiast zmielone pasują do potraw z ryb, krewetek i drobiu, a także do jasnych zup i sosów. Można je również dodawać do ziemniaków i innych warzyw.

DZIAŁANIE

Substancje wchodzące w skład ziaren pieprzu pobudzają produkcję soków trawiennych i mogą przynieść ulgę osobom cierpiącym na spowolnione trawienie, wzdęcia i problemy gastryczne. Biały pieprz może również złagodzić nudności powstające przy niektórych chorobach i zatruciach.


BADANIA LABORATORYJNE


Jakość oferowanych produktów jest dla nas bardzo ważna. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.

Do produktu Pieprz biały dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy
  • Specyfikację jakościową

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail


BIBLIOGRAFIA


1. http://www.spiceplace.com
2. http://blog.seasonwithspice.com
3. http://www.webmd.com



Część rośliny: owoc
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Chińska
Kraj pochodzenia: Wietnam
Smak: delikatny
Krótki opis produktu: Powstaje w wyniku fermentacji dojrzałych ziaren pieprzu, które następnie obiera się ze skórki.
Nazwa łacińska: Piper

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    agata j., W dniu: 17.04.2021

    pieprz pierwszej jakosci, kupuje wszystkie kolory i mieszam w mlynku. pachnie wspaniale.

  • Ocena: (5/5)

    Damen Shipyards Gdynia M., W dniu: 07.02.2020

    Bardzo dobra jakość, polecam!

  • Ocena: (5/5)

    Wojciech P., W dniu: 25.11.2019

    Aromatyczna przyprawa, łączę z innymi rodzajami pieprzu

Polecane dla Ciebie

    Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

      OK