Pieprz biały – nasiona całe
Pieprz biały to jedna z trzech odmian pieprzu pochodzących z rośliny Piper nigrum. Swój kolor zawdzięcza odpowiedniemu przygotowaniu. Owoce zbiera się, kiedy są już w pełni dojrzałe i mają ciemnoczerwony kolor, a następnie moczy się je w wodzie przez około 2 tygodnie, dopóki nie ulegną fermentacji. Po tym procesie, skórka i owoc rozkładają się i dają się łatwo usunąć. Pozostaje tylko twarde, białe ziarno pieprzu, które suszy się i sprzedaje w całości lub w postaci zmielonej.
Dzięki procesowi pełnego dojrzewania i fermentacji, ziarna pieprzu białego mają wyrazisty zapach i ostrzejszy, ale nieco mniej złożony i subtelniejszy smak niż czarne.
Swój charakterystyczny, ostry smak pieprz zawdzięcza piperynie, a także niewielkiej ilości kapsaicyny. W skład ziaren pieprzu wchodzą również olejki eteryczne, żywice, celuloza, skrobia, tłuszcz i substancje azotowe.
ZASTOSOWANIE
Całe ziarna białego pieprzu nadają się do marynat, natomiast zmielone pasują do potraw z ryb, krewetek i drobiu, a także do jasnych zup i sosów. Można je również dodawać do ziemniaków i innych warzyw.
DZIAŁANIE
Substancje wchodzące w skład ziaren pieprzu pobudzają produkcję soków trawiennych i mogą przynieść ulgę osobom cierpiącym na spowolnione trawienie, wzdęcia i problemy gastryczne. Biały pieprz może również złagodzić nudności powstające przy niektórych chorobach i zatruciach.
BADANIA LABORATORYJNE
Jakość oferowanych produktów jest dla nas bardzo ważna. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Pieprz biały dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
- Certyfikat analizy
- Specyfikację jakościową
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail
BIBLIOGRAFIA
1. http://www.spiceplace.com
2. http://blog.seasonwithspice.com
3. http://www.webmd.com