Pieprz Cayenne
- Cena za 100g:9,22 zł
Produkt niedostępny
Powiadom mnie o dostępności mailem.
:fill(white)/9e404d346923744702d48f0041a85753.jpg)
:fill(white)/654fec96210877e182fd1f0f48f4d73e.jpg)
:fill(white)/9e404d346923744702d48f0041a85753.jpg)
:fill(white)/654fec96210877e182fd1f0f48f4d73e.jpg)

Pieprz Cayenne – co to jest?
Pieprz kajeński wbrew swojej nazwie nie pochodzi z rodziny pieprzowatych, lecz powstaje z ostrej papryki (Capsicum annuum) odmiany cayenne. Cayenne to stolica Gujany Francuskiej, kraju leżącego w Ameryce Południowej, z którego prawdopodobnie pochodzi ta odmiana papryki.
Aby uzyskać pieprz cayenne, wybiera się małe, dojrzewające ostre papryczki w kolorze czerwonym lub żółtym, a następnie suszy je i mieli. Gotowa przyprawa ma intensywnie czerwony kolor i sprzedawana jest również pod nazwą pieprz turecki lub gwinejski.
Tradycyjne zastosowanie pieprzu kajeńskiego w medycynie sięga wielu wieków wstecz. W czasach starożytnych Chińczycy i Meksykanie używali go, aby poprawić krążenie, rozgrzać i oczyścić ciało, a także przyspieszyć trawienie. Leczono nim gorączkę, reumatyzm, a nawet gruźlicę i różne rodzaje nowotworów.

DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne:
- Pieprz kajeński, jak każda ostra przyprawa, uniemożliwia wzrost bakterii, wirusów i grzybów, a także zabija je. Z tego powodu warto jeść ostre potrawy, gdy podróżujemy po krajach tropikalnych ;)
- Pieprz kajeński zwiększa termogenezę ciała, co może być przydatne w odchudzaniu.
- Działanie napotne tej przyprawy wspomaga procesy obronne organizmu w trakcie infekcji i przeziębienia.
- Pieprz kajeński intensywnie stymuluje trawienie i pobudza ruchy jelit. Ponadto spożywanie dużych ilości tej przyprawy wraz z posiłkiem zwiększa sytość.
- W krajach tropikalnych pieprz ten jest bardzo popularny, gdyż jego działanie napotne pomaga ochłodzić ciało.

PIEPRZ KAJEŃSKI – JAK STOSOWAĆ?
Pieprz kajeński jest bardzo ostry, gryzący i mocno rozgrzewający. W kuchni meksykańskiej stosuje się go niemal w każdej potrawie. Można dodawać go do mięs, ryb, drobiu i owoców morza. Pasuje do zup, warzyw i potraw na bazie roślin strączkowych. Jest dobrym dodatkiem do panierek, gulaszów, ostrych sosów i do serów. Dobrze komponuje się z ziemniakami i z jajkami. Znakomicie podkręca smak czekolady i czekoladowych deserów. Pasuje również do gorących potraw na słodko, a Latynosi dodają go nawet do sałatek owocowych.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Capsicum annuum, czyli papryka, jest rośliną z rodziny psiankowatych, a więc spokrewnioną z ziemniakiem i pomidorem. Jej rodzimym obszarem występowania jest Ameryka Południowa i Środkowa. Obecnie ostrą paprykę uprawia się na całym świecie jako warzywo i przyprawę, głównie w tropikalnych rejonach Indii i Afryki Wschodniej, w Meksyku i w Stanach Zjednoczonych.
BADANIA LABORATORYJNE
Jakość oferowanych produktów jest dla nas bardzo ważna. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Pieprz cayenne dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
- Certyfikat analizy
- Specyfikację jakościową
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail

BIBLIOGRAFIA
1. http://www.przyprawowy.pl
2. https://pl.wikipedia.org
3. http://www.globalhealingcenter.com