Nanga

Pieprz cubeba

Piper cubebaCharakterystyczne kulki z „ogonkami” o bogatym, słodko-gorzko-ziemistym aromacie. Były popularne w staropolskiej kuchni.
22,41 zł
  • Cena za 100g:44,82 zł
Wybierz opcję
Produkt niedostępny

Powiadom mnie o dostępności mailem.

Pieprz cubeba
Pieprz cubeba
Pieprz cubeba
Pieprz cubeba
Pieprz cubeba
Pieprz cubeba

Opis produktu

Pieprz cubeba

Pieprz cubeba (Piper cubeba), inaczej pieprz jawajski lub ogoniasty, to pnąca roślina tropikalna z gatunku pieprzowatych pochodząca z Indonezji. Rośnie w dżungli, ale jest też uprawiany na plantacjach na Jawie, Sumatrze i w południowej części Borneo. Określenie „ogoniasty” bierze się stąd, że grona, na których znajdują się owoce tego pieprzu mają cienki, wydłużony kształt, wyrastają pionowo w górę i przypominają małe ogony.

Pieprz cubeba popularny jest poza Indonezją również w Indiach, Tunezji i Maroko. W Europie jest obecnie mniej znany, mimo tego, że bardzo go ceniono w średniowieczu. Podobno hinduscy śpiewacy żuli pieprz cubeba, aby oczyścić swoje gardła przed występami publicznymi.

Pieprz kubeba – smak

Wysuszone ziarna pieprzu cubeba to małe, brązowoczarne i pomarszczone kulki o średnicy 3-4 mm. Są bardzo aromatyczne – łączą w sobie nuty słodko-ziemiste. W smaku są intensywnie gorzkie, ale jest to gorycz fascynująco złożona. Po rozgryzieniu kulki czuć olejki eteryczne rozlewające się po języku.

Pieprz cubeba to częsty składnik potraw indonezyjskich i arabskich. Ze względu na swój bogaty aromat znakomicie komponuje się z mięsami, serami i potrawami z warzyw. Można dodawać go do domowego wyrobu kiełbas, pasztetów i szynki, a także do pieczenia chleba i słonych ciastek. W razie potrzeby można zastąpić nim ziele angielskie lub pieprz czarny.

Zmielony pieprz cubeba bardzo szybko traci swój aromat, dlatego należy go mielić tuż przed wykorzystaniem i przechowywać w postaci całych ziaren w szczelnie zamkniętym opakowaniu z dala od wilgoci i światła. Można go oczywiście stosować także w postaci całych ziaren.


BADANIA LABORATORYJNE


Jakość oferowanych produktów jest dla nas bardzo ważna. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.

Do produktu Pieprz cubeba dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy
  • Specyfikację jakościową

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail


BIBLIOGRAFIA


1. http://www.przyprawowy.pl
2. http://gernot-katzers-spice-pages.com
3. http://www.henriettes-herb.com
4. http://www.indianetzone.com



Właściwości

Opinie (1)

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.

Wprowadzając i zatwierdzając swoje dane, wyrażasz zgodę na otrzymywanie newslettera na zasadach określonych w Regulaminie

O nas
Uwielbiamy zioła i chcemy dzielić się nimi z Wami! Współpracując z producentami z Polski oraz z różnych zakątków świata, stale rozwijamy naszą unikalną, bardzo bogatą ofertę. Dodatkowo współdziałamy z lokalnymi zielarzami, którzy pozyskują dla nas dzikie, rodzime zioła szanując zasady zrównoważonego zbioru. Zajmujemy się również uprawą wybranych roślin na naszym ekologicznym polu w Wiśniewce. Obecnie nie tylko sprowadzamy, uprawiamy, zbieramy i sprzedajemy zioła, ale także dzielimy się wiedzą na ich temat. Zajrzyj na nasz Magiczny Blogród, aby dowiedzieć się więcej!
Kontakt

Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00

Obserwuj nas

© MagicznyOgród 2025. All Right Reserved.
e-commerce platform by

Metody dostawy
InPost
GLS
DPD
Poczta Polska
Metody płatności
Visa
MasterCard
Przelewy24
BLIK
PayPal
more