Przejdź do głównej treści
Nanga

Pieprz cubeba

Piper cubebaCharakterystyczne kulki z „ogonkami” o bogatym, słodko-gorzko-ziemistym aromacie. Były popularne w staropolskiej kuchni.
22,41 zł
  • Cena za 100g:44,82 zł
Wybierz opcję
Produkt niedostępny

Powiadom mnie o dostępności mailem.

Pieprz cubeba
Pieprz cubeba
Pieprz cubeba
Pieprz cubeba
Pieprz cubeba
Pieprz cubeba

Pieprz cubeba

Pieprz cubeba (Piper cubeba), inaczej pieprz jawajski lub ogoniasty, to pnąca roślina tropikalna z gatunku pieprzowatych pochodząca z Indonezji. Rośnie w dżungli, ale jest też uprawiany na plantacjach na Jawie, Sumatrze i w południowej części Borneo. Określenie „ogoniasty” bierze się stąd, że grona, na których znajdują się owoce tego pieprzu mają cienki, wydłużony kształt, wyrastają pionowo w górę i przypominają małe ogony.

Pieprz cubeba popularny jest poza Indonezją również w Indiach, Tunezji i Maroko. W Europie jest obecnie mniej znany, mimo tego, że bardzo go ceniono w średniowieczu. Podobno hinduscy śpiewacy żuli pieprz cubeba, aby oczyścić swoje gardła przed występami publicznymi.

Pieprz kubeba – smak

Wysuszone ziarna pieprzu cubeba to małe, brązowoczarne i pomarszczone kulki o średnicy 3-4 mm. Są bardzo aromatyczne – łączą w sobie nuty słodko-ziemiste. W smaku są intensywnie gorzkie, ale jest to gorycz fascynująco złożona. Po rozgryzieniu kulki czuć olejki eteryczne rozlewające się po języku.

Pieprz cubeba to częsty składnik potraw indonezyjskich i arabskich. Ze względu na swój bogaty aromat znakomicie komponuje się z mięsami, serami i potrawami z warzyw. Można dodawać go do domowego wyrobu kiełbas, pasztetów i szynki, a także do pieczenia chleba i słonych ciastek. W razie potrzeby można zastąpić nim ziele angielskie lub pieprz czarny.

Zmielony pieprz cubeba bardzo szybko traci swój aromat, dlatego należy go mielić tuż przed wykorzystaniem i przechowywać w postaci całych ziaren w szczelnie zamkniętym opakowaniu z dala od wilgoci i światła. Można go oczywiście stosować także w postaci całych ziaren.


BADANIA LABORATORYJNE


Jakość oferowanych produktów jest dla nas bardzo ważna. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.

Do produktu Pieprz cubeba dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy
  • Specyfikację jakościową

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail


BIBLIOGRAFIA


1. http://www.przyprawowy.pl
2. http://gernot-katzers-spice-pages.com
3. http://www.henriettes-herb.com
4. http://www.indianetzone.com



Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.

Wprowadzając i zatwierdzając swoje dane, wyrażasz zgodę na otrzymywanie newslettera na zasadach określonych w Regulaminie

Informacje
Sklep
O nas
Uwielbiamy zioła i chcemy dzielić się nimi z Wami! Współpracując z producentami z Polski oraz z różnych zakątków świata, stale rozwijamy naszą unikalną, bardzo bogatą ofertę. Dodatkowo współdziałamy z lokalnymi zielarzami, którzy pozyskują dla nas dzikie, rodzime zioła szanując zasady zrównoważonego zbioru. Zajmujemy się również uprawą wybranych roślin na naszym polu w Wiśniewce, gdzie pracujemy w naturalny sposób – bez użycia pestycydów i chemicznych środków. Obecnie nie tylko sprowadzamy, uprawiamy, zbieramy i sprzedajemy zioła, ale także dzielimy się wiedzą na ich temat. Zajrzyj na nasz Magiczny Blogród, aby dowiedzieć się więcej!
Kontakt

Nasz zespół obsługi klienta jest do Waszej dyspozycji w dni robocze w godzinach:
7:00-11:00 oraz 11:30-16:00

Obserwuj nas

© MagicznyOgród 2025. All Right Reserved.
e-commerce platform by

Metody dostawy
InPost
GLS
DPD
Poczta Polska
Metody płatności
Visa
MasterCard
Przelewy24
BLIK
PayPal
more