• Pieprz cubeba
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Pieprz cubeba
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Pieprz cubeba
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Piper cubeba

Pieprz cubeba

Charakterystyczne kulki z „ogonkami” o bogatym, słodko-gorzko-ziemistym aromacie. Były popularne w staropolskiej kuchni.

    • ; 1
  • W magazynie: 0 sztuk
    22,41
    W magazynie: 0 sztuk
    22,41
    Dodaj
    do ulubionych
  • Najniższa cena produktu w ostatnich 30 dniach:

  • Produkt chwilowo niedostępny.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Pieprz cubeba

Pieprz cubeba (Piper cubeba), inaczej pieprz jawajski lub ogoniasty, to pnąca roślina tropikalna z gatunku pieprzowatych pochodząca z Indonezji. Rośnie w dżungli, ale jest też uprawiany na plantacjach na Jawie, Sumatrze i w południowej części Borneo. Określenie „ogoniasty” bierze się stąd, że grona, na których znajdują się owoce tego pieprzu mają cienki, wydłużony kształt, wyrastają pionowo w górę i przypominają małe ogony.

Pieprz cubeba popularny jest poza Indonezją również w Indiach, Tunezji i Maroko. W Europie jest obecnie mniej znany, mimo tego, że bardzo go ceniono w średniowieczu. Podobno hinduscy śpiewacy żuli pieprz cubeba, aby oczyścić swoje gardła przed występami publicznymi.

Pieprz kubeba – smak

Wysuszone ziarna pieprzu cubeba to małe, brązowoczarne i pomarszczone kulki o średnicy 3-4 mm. Są bardzo aromatyczne – łączą w sobie nuty słodko-ziemiste. W smaku są intensywnie gorzkie, ale jest to gorycz fascynująco złożona. Po rozgryzieniu kulki czuć olejki eteryczne rozlewające się po języku.

Pieprz cubeba to częsty składnik potraw indonezyjskich i arabskich. Ze względu na swój bogaty aromat znakomicie komponuje się z mięsami, serami i potrawami z warzyw. Można dodawać go do domowego wyrobu kiełbas, pasztetów i szynki, a także do pieczenia chleba i słonych ciastek. W razie potrzeby można zastąpić nim ziele angielskie lub pieprz czarny.

Zmielony pieprz cubeba bardzo szybko traci swój aromat, dlatego należy go mielić tuż przed wykorzystaniem i przechowywać w postaci całych ziaren w szczelnie zamkniętym opakowaniu z dala od wilgoci i światła. Można go oczywiście stosować także w postaci całych ziaren.


BADANIA LABORATORYJNE


Jakość oferowanych produktów jest dla nas bardzo ważna. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.

Do produktu Pieprz cubeba dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy
  • Specyfikację jakościową

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail


BIBLIOGRAFIA


1. http://www.przyprawowy.pl
2. http://gernot-katzers-spice-pages.com
3. http://www.henriettes-herb.com
4. http://www.indianetzone.com



Część rośliny: owoc
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Ayurveda
Kraj pochodzenia: Indie
Smak: gorzki
Zastosowanie: przyprawa
Krótki opis produktu: Charakterystyczne kulki z „ogonkami” o bogatym, słodko-gorzko-ziemistym aromacie. Były popularne w staropolskiej kuchni.
Nazwa łacińska: Piper cubeba

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Bożena D., W dniu: 11.02.2019

    Św. Hildegarda pisała o nim iż „Rozwesela i sprawia, że umysł będzie jasny, a wiedza wyraźna”. Na pewno jest ostry ,zastosowałam go do gulaszu, smakował wyśmienicie :)

Polecane dla Ciebie

    Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

      OK