Opinie klientów
-
Ocena: (5/5)
Bożena D., W dniu: 11.02.2019
Św. Hildegarda pisała o nim iż „Rozwesela i sprawia, że umysł będzie jasny, a wiedza wyraźna”. Na pewno jest ostry ,zastosowałam go do gulaszu, smakował wyśmienicie :)
Pieprz cubeba (Piper cubeba), inaczej pieprz jawajski lub ogoniasty, to pnąca roślina tropikalna z gatunku pieprzowatych pochodząca z Indonezji. Rośnie w dżungli, ale jest też uprawiany na plantacjach na Jawie, Sumatrze i w południowej części Borneo. Określenie „ogoniasty” bierze się stąd, że grona, na których znajdują się owoce tego pieprzu mają cienki, wydłużony kształt, wyrastają pionowo w górę i przypominają małe ogony.
Pieprz cubeba popularny jest poza Indonezją również w Indiach, Tunezji i Maroko. W Europie jest obecnie mniej znany, mimo tego, że bardzo go ceniono w średniowieczu. Podobno hinduscy śpiewacy żuli pieprz cubeba, aby oczyścić swoje gardła przed występami publicznymi.
Wysuszone ziarna pieprzu cubeba to małe, brązowoczarne i pomarszczone kulki o średnicy 3-4 mm. Są bardzo aromatyczne – łączą w sobie nuty słodko-ziemiste. W smaku są intensywnie gorzkie, ale jest to gorycz fascynująco złożona. Po rozgryzieniu kulki czuć olejki eteryczne rozlewające się po języku.
Pieprz cubeba to częsty składnik potraw indonezyjskich i arabskich. Ze względu na swój bogaty aromat znakomicie komponuje się z mięsami, serami i potrawami z warzyw. Można dodawać go do domowego wyrobu kiełbas, pasztetów i szynki, a także do pieczenia chleba i słonych ciastek. W razie potrzeby można zastąpić nim ziele angielskie lub pieprz czarny.
Zmielony pieprz cubeba bardzo szybko traci swój aromat, dlatego należy go mielić tuż przed wykorzystaniem i przechowywać w postaci całych ziaren w szczelnie zamkniętym opakowaniu z dala od wilgoci i światła. Można go oczywiście stosować także w postaci całych ziaren.
Jakość oferowanych produktów jest dla nas bardzo ważna. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Pieprz cubeba dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail
1. http://www.przyprawowy.pl
2. http://gernot-katzers-spice-pages.com
3. http://www.henriettes-herb.com
4. http://www.indianetzone.com
Część rośliny: | owoc |
---|---|
Sposób zbioru: | Z upraw konwencjonalnych |
Tradycyjna medycyna: | Ayurveda |
Kraj pochodzenia: | Indie |
Smak: | gorzki |
Zastosowanie: | przyprawa |
Krótki opis produktu: | Charakterystyczne kulki z „ogonkami” o bogatym, słodko-gorzko-ziemistym aromacie. Były popularne w staropolskiej kuchni. |
Nazwa łacińska: | Piper cubeba |
Ocena: (5/5)
Św. Hildegarda pisała o nim iż „Rozwesela i sprawia, że umysł będzie jasny, a wiedza wyraźna”. Na pewno jest ostry ,zastosowałam go do gulaszu, smakował wyśmienicie :)