• Pieprz czarny
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Pieprz czarny
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Pieprz czarny
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Pieprz czarny
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Pieprz czarny
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Pieprz czarny
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Pieprz czarny
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Piper nigrum

Pieprz czarny

  • W magazynie: 53 sztuk
    8,91
    W magazynie: 53 sztuk
    8,91
    W magazynie: 33 sztuk
    18,50
    W magazynie: 34 sztuk
    7,50
    W magazynie: 9 sztuk
    16,90
    W magazynie: 0 sztuk
    59,90
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Pieprz czarny (Piper nigrum) nazywany jest królem przypraw. Pierwsze zapiski na jego temat pochodzą z Indii i liczą 4000 lat. W Europie pieprz był najważniejszym towarem w średniowiecznym handlu przyprawami. Płacono nim jak pieniędzmi i uważano za tak cenny jak złoto, dlatego przez długi czas mogli sobie pozwolić na niego jedynie władcy i bogata szlachta. Dopiero po odkryciu drogi morskiej do Indii pieprz stał się bardziej popularny. Co ciekawe, spożywanie pieprzu zakazane było w klasztorach, gdyż uznawano go za afrodyzjak.

Pieprz czarny powstaje z zielonych, niedojrzałych owoców rośliny Piper nigrum, które zaczynają lekko się rumienić (dojrzałe mają kolor czerwony). Zebrane owoce suszy się na słońcu do momentu, kiedy ich skórka zrobi się ciemna i pomarszczona.


DZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne

Substancje bioaktywne zawarte w czarnym pieprzu to olejki eteryczne, alkaloidy, wśród których najważniejsza jest piperyna, i flawonoidy, m.in. kemferol i kwercetyna. Wpływają one pozytywnie na funkcjonowanie układu pokarmowego, pobudzając perystaltykę jelit i wydzielanie soków trawiennych. Wspierają układ odpornościowy oraz pomagają eliminować szkodliwe bakterie i grzyby. Poprawiają krążenie krwi i wykazują silne działanie antyoksydacyjne.


SKŁAD

Pieprz czarny cały lub mielony 100%. Surowiec najwyższej jakości.


SPOSÓB UŻYCIA

Pieprz posiada bardzo bogaty aromat i jest ostry w smaku. Jest to przyprawa tak uniwersalna, że pasuje niemal do każdej potrawy. Czasem dodawany jest też w niewielkich ilościach do czekolady i deserów.

Pieprzem mielonym najlepiej przyprawić potrawę pod koniec gotowania, aby nie stracić aromatu, natomiast całe kulki należy wrzucać na początku.

Pieprz to obowiązkowy dodatek do zup. Pasuje też do każdego rodzaju mięsa, ryb i drobiu. Warto doprawiać nim jajka, sałatki i świeże warzywa. Można go dodać do gotowania warzyw, ryżu, kaszy i nasion roślin strączkowych.

Całe ziarna pieprzu najdłużej zachowują pełnię smaku i aromatu, dlatego najlepiej mielić je bezpośrednio przed użyciem. Zarówno pieprz cały jak i zmielony należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu z dala od światła i wilgoci.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY

Pieprz to wieloletnia roślina pnąca z rodziny pieprzowatych. Pochodzi z Indii i jest uprawiany na plantacjach w klimacie tropikalnym. Jego wysokość sięga do 15 m. Liście pieprzu są ciemnozielone i mają lancetowaty lub sercowaty kształt. Kwiaty są białe i drobne, zebrane w długie, wiszące kwiatostany. Owocami pieprzu są małe, okrągłe jagody o wielkości kilku milimetrów, które tworzą owocostany w kształcie kiści. Z tej samej rośliny powstaje pieprz czarny, czerwony, biały i zielony. Zbiera się je w różnych stadiach dojrzałości i poddaje różnym metodom obróbki.


JAKOŚĆ PRODUKTÓW


Jakość oferowanych produktów jest dla nas bardzo ważna. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.

Do produktu Pieprz czarny cały (mielony) dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy
  • Specyfikację jakościową

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail


BIBLIOGRAFIA


1. http://www.przyprawowy.pl
2. http://www.rosliny-nasiona.pl
3. http://www.poradnikzielarski.pl

***

Część rośliny: owoc
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Ayurveda
Kraj pochodzenia: Wietnam
Zdrowie: Prawidłowa odporność, Sprawne jelita, Trawienie, Sprawne krążenie, Przeciwutleniacze, antyoksydanty
Zastosowanie: Przyprawa

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Anita P., W dniu: 31.07.2019

    Dobrze zapakowane. Wszystko OK.

  • Ocena: (5/5)

    Grzegorz P., W dniu: 28.07.2019

    Kupiłem już kilkukrotnie w wersji mielonej i za każdym razem powalająca jakość do samego końca opakowania :) mielone pieprze ogólnodostępne w supermarketach mogą się schować...

  • Ocena: (5/5)

    Andreas', W dniu: 11.07.2019

    Od lat tu kupuję i zawsze czuć smak, zapach i MOC prawdziwego pieprzu.

  • Ocena: (5/5)

    Agata G., W dniu: 04.06.2019

    stanowczo świeży i stanowczo ostry pieprz :)

  • Ocena: (5/5)

    Maria S., W dniu: 18.04.2019

    Zawsze świeży i aromatyczny. Błyskawiczna dostawa.

  • Ocena: (5/5)

    Wioletta K., W dniu: 01.03.2019

    Super produkt. Polecam. Wszystkie przyprawy z tego sklepu są bardzo dobrej jakości.

  • Ocena: (5/5)

    Piotr, W dniu: 07.09.2018

    Najlepszy pieprz cały, bardzo aromatyczny.

  • Ocena: (5/5)

    Beata K., W dniu: 30.08.2018

    Jak zwykle z Magicznego Ogrodu bardzo dobra jakość.

  • Ocena: (5/5)

    Ewa L., W dniu: 21.04.2017

    Najlepszy pieprz pod słońcem! Wyrazisty, aromatyczny, pikantny i na prawdę w tym wypadku wystarczy szczypta, żeby go poczuć.. A nawet kichnąć ;) Wszystkie zwietrzałe marketowe zmiotki udające pieprz mogą się schować do śmietniczka.

  • Ocena: (5/5)

    Patryk K., W dniu: 11.10.2016

    Aromatyczny, piekący jak trzeba. Świetna jakość ; )

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK