h2. Pieprz ziołowy bez soli
*Pieprz ziołowy* – mieszanka odpowiednio skomponowanych ziół i przypraw o nieco *pikantnym smaku*, coraz częściej spotykana w kuchni polskiej. Zawiera w swoim składzie *gorczycę, majeranek, cząber, kminek, kolendrę, paprykę ostrą, curry, tymianek i bazylię*. Pieprz ziołowy doskonale podkreśla smak potraw mięsnych i warzywnych. Ponadto *korzystnie wpływa na trawienie*, dlatego warto przyprawiać nim potrawy tłuste i ciężkostrawne. Pieprz ziołowy *pasuje do zup, pieczeni, bigosu, jajek i sałatek*. Świetnie sprawdza się w *potrawach wegetariańskich, takich jak leczo, gulasz warzywny czy vege-kotleciki. Dodawany do sosów i marynat nadaje im głębi i pikantności*. Pieprz ziołowy to przyprawa uniwersalna - pasuje niemal do każdego wytrawnego dania.
!
Zioła zawarte w mieszance poprawiają trawienie, redukują wzdęcia, działają przeciwzapalnie i antyseptycznie.
!
Mieszanka zawiera gorczycę, majeranek, cząber, kminek, kolendrę, ostrą paprykę, curry, tymianek i bazylię.