Powiadom mnie o dostępności mailem.
W tropikalnej Azji występuje ziółko z rodziny ślazowatych, którego nasiona wykorzystywane są w perfumerii jako roślinny substytut piżma. Jest to piżmian właściwy (Amelmochsus moschatus), nazywany także ketmią właściwą albo ambrette po francusku, musk mallow i musk okra po angielsku, a muskdana lub kasturi bhindi w języku Hindi. Ślaz (mallow) i okra (bhindi) to również rośliny z rodziny ślazowatych, a musk oznacza piżmo. Z piżmianem spotkamy się nie tylko w Indiach, lecz także w Indonezji, Malezji, Wietnamie, Tajlandii i na Filipinach.
Aby uzyskać surowiec perfumiarski, nasiona piżmianu poddaje się destylacji, w wyniku której otrzymuje się olejek eteryczny, a raczej eteryczną „pastę”, ponieważ jest on tak gęsty. Pastę tą należy poddać kolejnym modyfikacjom, aby uzyskać absolut ambrette, który można już wkraplać do perfum. Wieloetapowość procesu, a także ręczne pozyskiwanie nasion piżmowca sprawia, że absolut ambrette jest kosztownym, a zarazem wysoko cenionym w perfumiarstwie składnikiem. Przykładowe kompozycje z jego udziałem to Chanel no. 18, Musc Nomade, Strange Invisible Perfumes, Clair de Musc czy Champs-Élysées.
Za cielesny, piżmowy i nieco bursztynowy zapach nasion ambrette odpowiadają makrocykliczne laktony, które można znaleźć jeszcze w dwóch innych roślinach: arcydzięglu i kropliku piżmowym. Bazy piżmowych kompozycji perfumiarskich bardzo często oparte są o różne połączenia tych roślin, co skutkuje pogłębieniem „zwierzęcego” aromatu.
Piżmian to nie tylko składnik perfum. Niemal wszystkie części tej rośliny wykorzystywane są w tradycyjnej medycynie i kuchni indyjskiej. Młode pędy i liście traktowane są jak warzywo i dodawane np. do zup oraz dań typu curry. Strąki z nasionami przyrządzane są podobnie jak okra. Same nasiona natomiast praży się i dodaje do potraw tak jak nasiona sezamu. Wykorzystuje się je ponadto do aromatyzowania kawy i herbaty, alkoholi, wypieków i słodyczy. Z kwiatami piżmianu możemy się z kolei zetknąć w tytoniach, gdzie pełnią rolę dodatku zapachowego.
Nasiona ambrette grały dawniej istotną rolę w Ajurwedzie, a także w medycynie tradycyjnej Malezji, Indonezji i Filipin. Stosowane były w dolegliwościach ze strony żołądka, niestrawności i zakażeniach układu moczowego. Traktowane było również jako środek moczopędny, rozkurczowy i kojący nerwy oraz jako afrodyzjak.
Właściwości prozdrowotne:
[1, 2, 3]
Nasiona ambrette (Amelmochsus moschatus) 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Odwar:
1 łyżeczkę nasion zalej dwoma szklankami wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez kilka minut na wolnym ogniu. Wypijaj do 4 szklanek odwaru dziennie. Te same nasiona możesz gotować kilka razy, aż odwar zblednie.
Nie spożywaj w ciąży i gdy karmisz piersią. Odstaw w przypadku wystąpienia nadwrażliwości.
Zachowaj ostrożność, jeśli masz cukrzycę, ponieważ nasiona ambrette mogą obniżyć poziom glukozy we krwi.
Sandałowiec czerwony, palo santo, drzewo sandałowe.
Piżmian właściwy (Abelmoschus moschatus), lub też ketmia piżmowa, to jednoroczna roślina z rodziny ślazowatych. Jej środowiskiem naturalnym są tropikalne obszary Indii, Azji Południo-Wschodniej i północnej Australii. Dorasta do 2 m wysokości. Wytwarza liście o dłoniastym kształcie i jasnożółte, lejkowate kwiaty. Owocami piżmianu są zielone torebki z nasionami, przypominające wyglądem okrę. Nasiona mają brązowy kolor i charakterystyczny, nerkowaty kształt.
1. Ambrette. https://www.webmd.com
2. Abelmoschus moschatus. https://pfaf.org
3. Abelmoschus moschatus (ambrette) – latakasturi. https://www.ayurtimes.com
4. Ambrette: łagodne piżmo roślinne. https://www.fragrantica.pl
5. Abelmoschus moschatus. https://en.wikipedia.org
6. Piżmian właściwy. https://pl.wikipedia.org
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas