Przetacznik leśny – ziele
Przetacznik leśny lub pospolity (Veronica officinalis) poprawia trawienie i przyspiesza detoksykację organizmu, ułatwia oddychanie i odkrztuszanie podczas kaszlu, dba o zdrowie wątroby i stanowi doskonały środek do pielęgnacji skóry. Przetacznik to obecnie mało znane ziele, ale posiadające dość ciekawą historię stosowania w medycynie ludowej Europy. Według brytyjskiej Farmakopei jego młode pędy spożywano dawniej w celu pozbycia się szkorbutu. Napary z ziela pito podczas gorączki i w chorobach układu oddechowego, w przypadku zaparć i obniżonego apetytu, podczas biegunki oraz w chorobach wątroby. Naparami przemywano ponadto skórę dotkniętą wysypką, wypryskami i oparzeniami oraz moczono w nich drobne rany i odciski.

PRZETACZNIK LEŚNY – DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne:
- Przetacznik leśny sprzyja oczyszczaniu organizmu – nasila wydalanie zbędnych produktów przemiany materii wraz z moczem i potem, wspomaga procesy detoksykacji w wątrobie.
- Wpływa korzystnie na wątrobę – pobudza produkcję i wydzielanie żółci, a co za tym idzie, wspomaga trawienie.
- Pomaga uregulować wypróżnienia.
- Pozytywnie wpływa na płuca i drogi oddechowe, wspomaga odkrztuszanie.
- Podczas kaszlu i pomaga odblokować oskrzela i drogi oddechowe.
- Łagodzi podrażnienia śluzówki żołądka i jelit.
Przetacznik zastosowany zewnętrznie koi zmęczone oczy i pomaga zmniejszyć cienie pod oczami, zmniejsza wypryski i trądzik, łagodzi skórne objawy alergiczne i zmiany atopowe, nawilża i odżywia skórę, wspomaga jej regenerację i gojenie się.
[1]

PRZETACZNIK LEŚNY – ZASTOSOWANIE
- oczyszczanie organizmu
- wspomaganie trawienia
- wspieranie zdrowia wątroby
- kaszel
- pielęgnacja skóry

SKŁAD
Przetacznik leśny – ziele 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Przetacznik bogaty jest w glikozydy irydoidowe, flawonoidy, fenolokwasy, saponiny triterpenowe i garbniki.

PRZETACZNIK – DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Przetacznik – herbata (ziele cięte):
1-2 łyżeczki suchego ziela zalać wrzątkiem, parzyć 10-15 minut. Spożywać 3 szklanki naparu dziennie.
Wyciąg zimny:
2 łyżki ziela zalać 2 szklankami przegotowanej, wystudzonej wody. Pozostawić na 6-8 godzin, przecedzić.
Napar i zimny wyciąg warto zastosować do przemywania skóry lub w postaci okładów na oczy.

SYNERGIA
W przypadku podrażnionej śluzówki żołądka i jelit warto połączyć przetacznik z korzeniem lukrecji.

PRZECIWWSKAZANIA
Przetacznik jest bezpieczny dla kobiet w ciąży i karmiących.
W przypadku wystąpienia nadwrażliwości ziele należy odstawić.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Przetacznik leśny należy do rodziny babkowatych. Występuje w całej Europie, w Ameryce Północnej oraz w Azji wschodniej i środkowej. W Polsce jest pospolity. Można go spotkać na wrzosowiskach, łąkach i w suchych lasach. Lubi gleby kwaśne, gliniaste i piaszczyste.
Przetacznik osiąga 10-20 cm wysokości i pokryty jest w całości gęstymi włoskami. Jego łodyga płoży się i zakorzenia albo wznosi. Liście są grube, mają kształt odwrotnie jajowaty, u nasady zwężają się. Dolne liście są całobrzegie, a górne mają brzegi karbowane. Kwiaty przetacznika są jasnofioletowe lub niebieskie, składają się z czterech płatków poprzecinanych ciemniejszymi paskami, a z ich środka wystają dwa długie pręciki. Układają się w groniaste kwiatostany na szczytach łodyg po 15-26 sztuk. Owocem przetacznika jest sercowata torebka z nasionami.
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Przetacznik leśny ziele dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
- Certyfikat analizy
- Specyfikację jakościową
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail

BIBLIOGRAFIA
1. http://rozanski.li
2. https://www.herbal-supplement-resource.com
3. http://pfaf.org
4. https://pl.wikipedia.org
—
Surowce zbierane przez zaprzyjaźnionych zielarzy cechują się bardzo wysoką jakością, co nie zawsze można powiedzieć o ziołach dostępnych w aptekach pochodzących z przemysłowych upraw bądź zbieranych z mocno zanieczyszczonych stanowisk, np. przy ruchliwych drogach (kwiat lipy, owoc róży). Dokładamy maksymalnej staranności przy identyfikacji roślin, ich suszeniu i przechowywaniu.