Przytulasi, ziele świętej bazylii (Ocimum sanctum) – ta pochodząca z naszych upraw w Wiśniewce odmiana tulasi, posiada tak wyjątkowy smak i aromat, że chce się ją przytulać!
To właśnie ten niezwykle otulający smak, ochronne i przeciwstresowe właściwości (tulasi to adaptogen znany od tysięcy lat) sprawiły, że nazwaliśmy ją „Przytulasi”.
Przytulenie daje schronienie i podobnie jest z naszą herbatką. Ziele świętej bazylii – tulasi zwiększa odporność na stres i przynosi spokój pośród chaosu. Działa ochronnie i regulująco na cały organizm oraz sprzyja dobremu samopoczuciu. Pomaga odzyskać lekkość i witalność.
Tulasi to roślina ceniona w Ajurwedzie od tysięcy lat ze względu na swoje wszechstronne prozdrowotne działanie. Nazywana „elisirem życia” [3,5] uważana jest za zioło wspierające długowieczność. Współczesne badania nad tulasi potwierdzają właściwości ochronne dla narządów takich jak mózg, serce, wątroba; wspierajace prawidłowy poziom cukru (tulasi wpływa korzystnie na gospodarkę glukozowo-insulinową) i poziom cholesterolu, przeciwstresowe oraz adaptogenne. Święta bazylia wykazuje także korzystny wpływ na funkcjonowanie pamięci (zwiększa poziom acetylocholiny) i wspomaga koncentrację uwagi na pamięć i koncentrację. [1,2,3,4,5]
Tulsi z naszego pola (Ocimum sanctum) – ziele 100%.
1-2 łyżeczki ziela na szklankę wystarczą, ale jeśli lubisz mocny, wyrazisty napar, dodaj więcej, wedle swoich preferencji. Parz pod przykryciem około 10 minut. Ziele możesz zalać drugi raz.
Delektuj się, kiedy tylko masz ochotę.
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę.
1. Bano, N., et al. “Pharmacological evaluation of Ocimum sanctum.” J ->Bioequiv Availab >9.3 (2017): 387-92.
2. Mondal, Shankar, et al. “Double-blinded randomized controlled trial for immunomodulatory effects of Tulsi (Ocimum sanctum Linn.) leaf extract on healthy volunteers.” Journal of ethnopharmacology 136.3 (2011): 452-456.
3. Pandey, Govind, and S. Madhuri. “Pharmacological activities of Ocimum sanctum (tulsi): a review.” Int J Pharm Sci Rev Res 5.1 (2010): 61-66.
4. Pattanayak, Priyabrata, et al. “Ocimum sanctum Linn. A reservoir plant for therapeutic applications: An overview.” Pharmacognosy reviews 4.7 (2010): 95.
5. Siva, M., et al. “Ocimum sanctum: a review on the pharmacological properties.” Int. J. Basic Clin. Pharmacol 5.3 (2016): 558-565.
Część rośliny: | ziele |
---|---|
Kraj pochodzenia: | Polska |
Zdrowie: | Zdrowe serce, Stres, napięcie, Mocna wątroba |
Zastosowanie: | longevity (długowieczność), dla poprawy pamięci i koncentracji |
Ostrzeżenia: | nie dla kobiet w ciąży i karmiących |