Tulasi - święta bazylia
- Cena za 100g:29,34 zł
:fill(white)/9d4f0b8bfa642150ac3cb66927fa8675.jpg)
:fill(white)/b670d6b43e3f23a7b5df65573d433887.jpg)
:fill(white)/9d4f0b8bfa642150ac3cb66927fa8675.jpg)
:fill(white)/b670d6b43e3f23a7b5df65573d433887.jpg)
Tulsi – zioło
Święta bazylia, tulsi, tulasi (Ocimum sanctum lub Ocimum tenuiflorum) jest azjatyckim ziołem o korzystnym wpływie na pamięć i zdolności poznawcze, neuroprotekcyjnym i redukującym poziom stresu. Wykazuje działanie antyseptyczne i wspiera prawidłowy metabolizm glukozy i cholesterolu.
Świętą bazylię z pewnością spotkamy podczas podróży do Indii, Chin i krajów Azji Południowo-Wschodniej, gdzie wykorzystywana jest w medycynie tradycyjnej i w kuchni. Pełni także rolę rytualną i magiczną – dla Hindusów to roślina święta i symbol bogini Lakshmi, która jest boginią szczęścia, bogactwa i piękna. W wielu indyjskich domach hoduje się tulasi zawsze w reprezentatywnym miejscu i otacza wielkim szacunkiem. Tulasi to słowo pochodzące z Sanskrytu, oznaczające „niezrównany”.
Ajurweda zalicza świętą bazylię do adaptogenów, czyli do roślin, które podnoszą odporność organizmu na różnego rodzaju czynniki stresowe. Tulasi jest składnikiem wielu indyjskich preparatów i mieszanek ziołowych. Hindusi nazywają ją eliksirem życia i wierzą, że pomaga ona zbilansować wszystkie procesy zachodzące w organizmie. W przeszłości stosowana była w leczeniu ogromnej liczby dolegliwości, takich jak np. choroby serca, astma, niepokój, niestrawność, biegunka, bóle pleców, zapalenie stawów, choroby skóry, czy ukąszenia węży i skorpionów.

TULASI – DZIAŁANIE
- Tulasi pozytywnie wpływa na mózg i układ nerwowy. Substancje bioaktywne zawarte w zielu przyczyniają się do poprawy pamięci i koncentracji, a także podnoszą zdolności uczenia się. Ponadto działają neuroprotekcyjnie, czyli chronią mózg oraz neurony przed degeneracją i uszkodzeniami [1, 2].
- Badania wykazały, że tulasi obniża poziom stresu poprzez hamowanie wydzielania kortyzolu w nadnerczach, co uzasadnia nazywanie tej rośliny adaptogenem [3].
- Tulasi wykazuje aktywność przeciwdrobnoustrojową i dzięki niej wspiera naturalną odporność organizmu w walce z infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi oraz z zakażeniami grzybiczymi [4].
- Regularne stosowanie świętej bazylii pozytywnie wpływa na parametry metaboliczne. Roślina ta pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy i cholesterolu we krwi [5].

TULASI – ZASTOSOWANIE
- dla poprawy pamięci i zdolności intelektualnych
- łagodzenie stresu i napięcia nerwowego
- wspomaganie odporności
- wspieranie prawidłowego metabolizmu glukozy i lipidów

SKŁAD
Tulsi / tulasi / święta bazylia suszona (Ocimum sanctum) 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Tulasi zawiera olejek eteryczny, a w nim linalol, metylochawikol, cyneol, eugenol, cytral, ponadto flawonoidy, saponiny, garbniki i sole mineralne.

TULASI – DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Tulasi – herbata (cięte ziele):
1 łyżkę ziela zalej szklanką wrzącej wody, przykryj i odstaw na 20 minut. Przecedź. Pij 2-3 razy dziennie po szklance naparu. Tulsi pięknie pachnie i dobrze smakuje – umili chwile z książką czy czas z bliskimi, pomoże także skoncentrować się na pracy i nauce. Delektuj się nią o dowolnej porze dnia!
Nalewka:
Proporcje 1:5. Alkohol 40-60%. Maceruj 7-14 dni. Zażywaj 3 razy dziennie po 2-3 ml (pół łyżeczki).
Tulsi mielona:
Jedną płaską łyżeczkę mielonej tulsi wymieszaj z niewielką ilością gorącej wody lub mleka. Spożyj po ostudzeniu. Możesz dodać miód. Stosuj 2-3 razy dziennie.
Kulinarnie:
Suszona święta bazylia może być znakomitym dodatkiem do potraw. Jej delikatny, słodko-ziołowy aromat pasuje do warzyw, szczególnie do bakłażana, cukinii, szpinaku i pomidorów. Tulsi możesz dodać do każdej zupy i świeżej sałatki. Dobrze komponuje się też z soczewicą, groszkiem i drobną fasolką.

SYNERGIA
Połączenie z brahmi lub z gotu kola wzmocni pozytywne działanie tulsi na pamięć i zdolności poznawcze. Brahmi i ashwagandha wspomogą redukcję stresu i napięcia nerwowego.

PRZECIWWSKAZANIA
Ciąża i karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Tulasi należy do rodziny jasnotowatych. Występuje w tropikalnym klimacie Indii, Chin i krajów Azji Południowo-Wschodniej oraz na północy Australii. Cała roślina wydziela przyjemny aromat. Osiąga od 30 do 100 cm wysokości. Jej łodyga jest prosta, wzniesiona i pokryta drobnymi włoskami. Liście są zielone, rzadziej zielono-purpurowe. Mają owalny lub jajowaty kształt i ząbkowane brzegi. Malutkie kwiaty tulasi są purpurowe i dwuwargowe. Posiadają 4 lub 5 pręcików i słupek. Tworzą wzniesione, kłosowate kwiatostany na szczytach pędów. Owocami tulasi są małe, jasnobrązowe torebki z nasionami.
BADANIA LABORATORYJNE
Jakość oferowanych produktów jest dla nas bardzo ważna. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Oto certyfikat analizy do produktu Tulasi liść cięty/mielony sporządzony przez dział jakości naszego Maglabu:


BIBLIOGRAFIA
1. Evaluation of nootropic potential of Ocimum sanctum Linn. in mice. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
2. Evaluation of anti-amnesic effect of extracts of selected Ocimum species using in-vitro and in-vivo models. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
3. Anti-stress Activity of Ocimum sanctum: Possible Effects on Hypothalamic-Pituitary-Adrenal Axis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
4. Tulsi - Ocimum sanctum: A herb for all reasons. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
5. Effect of Tulsi (Ocimum sanctum Linn.) Supplementation on Metabolic Parameters and Liver Enzymes in Young Overweight and Obese Subjects. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
6. http://rozanski.li
7. https://www.webmd.com
8. http://pfaf.org
9. https://pl.wikipedia.org
10. https://en.wikipedia.org