Reishi – kapsułki
Reishi (Ganoderma lucidum) to sprzymierzeniec systemu odpornościowego, który wspiera poprzez zwiększanie produkcji i aktywności komórek zaangażowanych w mechanizmy obronne. Reishi pozytywnie wpływa też na układ nerwowy – chroni neurony, łagodzi napięcie, uspokaja i poprawia jakość snu. Stosowany systematycznie i długotrwale pomaga uregulować parametry glukozy i cholesterolu.
Reishi to azjatycki grzyb, którego właściwości prozdrowotne zaczęto odkrywać ponad 4000 lat temu. Bardzo wysoko cenią go Chińczycy i Japończycy. Reishi i mannentake to zwyczajowe nazwy japońskie tego grzyba, a ling zhi to nazwa chińska, oznaczająca dosłownie „boski grzyb nieśmiertelności”. Stare chińskie teksty opisują reishi jako środek odmładzający, tonizujący, podnoszący życiową energię, wzmacniający serce i poprawiający pamięć, a chińska farmakopea z 2000 r. dodaje, że reishi uzupełnia energię qi, uspokaja umysł i łagodzi problemy z oddychaniem.
Naturalnym środowiskiem dla reishi są gęste i cieniste lasy górskie. Grzyb ten rośnie najczęściej na dolnych partiach obumarłych drzew liściastych. Niełatwo go znaleźć, dlatego dawniej jego cena była niezwykle wysoka i był on dostępny jedynie dla cesarzy i ludzi zamożnych. Opracowano jednak metody jego hodowli, dzięki czemu nie jest on pozyskiwany ze stanowisk naturalnych i stał się dostępny dla wszystkich.
Jeszcze 20 lat temu reishi był prawie nieznany w Europie i Stanach Zjednoczonych, ale wraz z rosnącą ilością badań medycznych nad jego właściwościami zaczął zdobywać popularność. Tradycyjnie spożywano go w postaci herbaty, dziś spotkać go możemy w najróżniejszych formach, takich jak kapsułki, proszek, nalewki, tabletki czy ekstrakty. Pojawiają się także produkty żywnościowe z jego dodatkiem, na przykład czekolady, cukierki, napoje energetyzujące, a nawet kawa.
DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne:
- Odporność – najważniejszą cechą grzyba reishi jest najprawdopodobniej jego korzystny wpływ na odporność, który zawdzięcza wysokiej zawartości bioaktywnych polisacharydów i poliglikanów. Cząsteczkom tym przypisuje się zdolność do wzmacniania naturalnych mechanizmów odpornościowych, co potwierdzają liczne badania. Zarówno eksperymenty na zwierzętach, jak i próby kliniczne dowiodły, że reishi pobudza wytwarzanie oraz dojrzewanie komórek odpornościowych i zwiększa ich aktywność [1, 2].
- Wspieranie prawidłowego metabolizmu glukozy to kolejna dobrze udokumentowana właściwość grzyba reishi. Już dość dawno temu, bo pod koniec lat 90., pojawiły się badania, w których parametry glukozy oraz insuliny u myszy z cukrzycą poprawiły się pod wpływem przyjmowania polisacharydów z reishi [1, 3, 4]. Kolejne badania tylko potwierdzały to działanie, a w 2004 r. pojawiła się próba kliniczna, w której pacjenci z cukrzycą typu 2 przyjmowali ekstrakt z reishi codziennie przez 3 miesiące. Na skutek suplementacji parametry metabolizmu glukozy uległy istotnej poprawie [5].
- Układ nerwowy – grzyb reishi wywiera wielokierunkowy wpływ na układ nerwowy. Dowiedziono, że reishi nie tylko chroni struktury mózgu przed uszkodzeniami, lecz także stymuluje neurogenezę, czyli powstawanie nowych komórek i połączeń nerwowych [2, 6, 7]. Wykazuje również działanie sedatywne, dzięki czemu przyczynia się do poprawy jakości snu i ułatwia zasypianie [2], a ponadto wpływa pozytywnie na nastrój [8].
- Cholesterol – polisacharydy zawarte w reishi wspierają metabolizm lipidów, a co za tym idzie, pomagają w utrzymaniu zdrowego poziomu cholesterolu i triglicerydów we krwi. Przypuszczalny mechanizm działania polega na tym, że związki te, podobnie jak błonnik, zmniejszają wchłanianie cholesterolu w jelitach i zwiększają jego wydalanie [9].
- Wątroba – reishi wspomaga funkcjonowanie wątroby i działa na nią ochronnie, zapobiegając uszkodzeniom wywoływanym przez szkodliwe substancje, takie jak np. alkohol [1].
ZASTOSOWANIE
- obniżona odporność
- osłabienie i zmęczenie
- obciążenie stresem
- problemy z zasypianiem
- wspomaganie metabolizmu glukozy i lipidów
- wspieranie funkcjonowania układu nerwowego
- wspieranie zdrowia wątroby
SKŁAD
1 kapsułka zawiera 400 mg ekstraktu z reishi (Ganoderma lucidum), standaryzowanego na zawartość 30% polisacharydów. Kapsułka celulozowa.
Suplement diety. Nie przekraczać zalecanej dziennej porcji. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety.
Opakowanie zawiera 100 kapsułek.
SPOSÓB UŻYCIA
1 kapsułka 2 razy dziennie w trakcie lub po posiłku.
Reishi warto przyjmować razem z witaminą C, która zwiększa biodostępność zawartych w nim polisacharydów.
Numer zgłoszenia GIS: GIS-ŻP-SD-4230-08697/KC/18
SYNERGIA
Witamina C ułatwia trawienie i przyswajanie polisacharydów zawartych w reishi.
PRZECIWWSKAZANIA
Osoby przyjmujące leki przeciwcukrzycowe, hipotensyjne, obniżające poziom cholesterolu i przeciwpłytkowe powinny zachować ostrożność. Stosowanie grzyba reishi może nasilić działanie tych leków.
Osoby z chorobami autoimmunologicznymi nie powinny stosować reishi – jego wpływ immunostymulujący może nasilić objawy choroby.
Nie zbadano skutków stosowania grzyba reishi przez kobiety w ciąży i karmiące oraz dzieci, ale niektórzy twierdzą, że jest to zupełnie bezpieczne. W takich przypadkach należy skonsultować stosowanie reishi z lekarzem lub fitoterapeutą.
PRZECHOWYWANIE
Chronić przed światłem. Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Reishi, inaczej lakownica żółtawa, należy do rodziny Ganodermataceae. Pochodzi z Północnej Azji, a obecnie występuje na każdym kontynencie za wyjątkiem Antarktydy. W Europie jest bardzo rzadki. W wielu krajach, w tym w Polsce, uchodzi za gatunek zagrożony i objęty jest ochroną.
Reishi lubi wilgotne i gęste lasy o małym natężeniu światła. Rośnie zwykle na dolnych częściach martwych drzew liściastych. Można go zbierać przez cały rok. Jego grzybnia występuje w kilku kolorach: najczęściej jest czerwona, ale może być też żółta, purpurowa lub prawie czarna. Kapelusz reishi mierzy 8-25 cm średnicy. Ma lśniącą powierzchnię i nieregularne brzegi. Wyrasta na grubym trzonie, którego długość sięga do 15 cm, albo bezpośrednio z pnia drzewa.
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię w naszym laboratorium.
Do kapsułek Reishi Pro 400 dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail
BIBLIOGRAFIA
1. Ganoderma lucidum (Lingzhi or Reishi) – A Medicinal Mushroom. Z: Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
2. https://examine.com
3. Isolation and hypoglycemic activity of ganoderans A and B, glycans of Ganoderma lucidum fruit bodies. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
4. Mechanisms of hypoglycemic activity of ganoderan B: a glycan of Ganoderma lucidum fruit bodies. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
5. A phase I/II study of Ling Zhi mushroom Ganoderma lucidum (W.Curt.:Fr.)Lloyd (Aphyllophoromycetideae) extract in patients with type II Diabetes Mellitus. https://researchbank.rmit.edu.au
6. Ganoderma lucidum reduces kainic acid-induced hippocampal neuronal damage via inflammatory cytokines and glial fibrillary acid protein expression. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
7. Triterpenoids with neurotrophic activity from Ganoderma lucidum. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
8. Antidepressant-like effects of a water-soluble extract from the culture medium of Ganoderma lucidum mycelia in rats. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
9. Cholesterol-lowering properties of Ganoderma lucidum in vitro, ex vivo, and in hamsters and minipigs. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
10. https://pl.wikipedia.org
11. https://www.mdidea.com