• Reishi pro 100 kapsułek x 400 mg
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Reishi pro 100 kapsułek x 400 mg
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Ganoderma lucidum

Reishi pro 100 kapsułek x 400 mg

Buduje odporność, sprzyja rozwijaniu zdolności kognitywnych, pomaga zadbać o zdrowy poziom glukozy i cholesterolu.

    • ; 1
  • W magazynie: 128 sztuk
    67,46
    W magazynie: 128 sztuk
    67,46
    Dodaj
    do ulubionych
  • Najniższa cena produktu w ostatnich 30 dniach:

  • Koszt przesyłki już od 13 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta, Inpost, GLS).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Reishi – kapsułki

Reishi (Ganoderma lucidum) to sprzymierzeniec systemu odpornościowego, który wspiera poprzez zwiększanie produkcji i aktywności komórek zaangażowanych w mechanizmy obronne. Reishi pozytywnie wpływa też na układ nerwowy – chroni neurony, łagodzi napięcie, uspokaja i poprawia jakość snu. Stosowany systematycznie i długotrwale pomaga uregulować parametry glukozy i cholesterolu.

Reishi to azjatycki grzyb, którego właściwości prozdrowotne zaczęto odkrywać ponad 4000 lat temu. Bardzo wysoko cenią go Chińczycy i Japończycy. Reishi i mannentake to zwyczajowe nazwy japońskie tego grzyba, a ling zhi to nazwa chińska, oznaczająca dosłownie „boski grzyb nieśmiertelności”. Stare chińskie teksty opisują reishi jako środek odmładzający, tonizujący, podnoszący życiową energię, wzmacniający serce i poprawiający pamięć, a chińska farmakopea z 2000 r. dodaje, że reishi uzupełnia energię qi, uspokaja umysł i łagodzi problemy z oddychaniem.

Naturalnym środowiskiem dla reishi są gęste i cieniste lasy górskie. Grzyb ten rośnie najczęściej na dolnych partiach obumarłych drzew liściastych. Niełatwo go znaleźć, dlatego dawniej jego cena była niezwykle wysoka i był on dostępny jedynie dla cesarzy i ludzi zamożnych. Opracowano jednak metody jego hodowli, dzięki czemu nie jest on pozyskiwany ze stanowisk naturalnych i stał się dostępny dla wszystkich.

Jeszcze 20 lat temu reishi był prawie nieznany w Europie i Stanach Zjednoczonych, ale wraz z rosnącą ilością badań medycznych nad jego właściwościami zaczął zdobywać popularność. Tradycyjnie spożywano go w postaci herbaty, dziś spotkać go możemy w najróżniejszych formach, takich jak kapsułki, proszek, nalewki, tabletki czy ekstrakty. Pojawiają się także produkty żywnościowe z jego dodatkiem, na przykład czekolady, cukierki, napoje energetyzujące, a nawet kawa.



DZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne:

  • Odporność – najważniejszą cechą grzyba reishi jest najprawdopodobniej jego korzystny wpływ na odporność, który zawdzięcza wysokiej zawartości bioaktywnych polisacharydów i poliglikanów. Cząsteczkom tym przypisuje się zdolność do wzmacniania naturalnych mechanizmów odpornościowych, co potwierdzają liczne badania. Zarówno eksperymenty na zwierzętach, jak i próby kliniczne dowiodły, że reishi pobudza wytwarzanie oraz dojrzewanie komórek odpornościowych i zwiększa ich aktywność [1, 2].
  • Wspieranie prawidłowego metabolizmu glukozy to kolejna dobrze udokumentowana właściwość grzyba reishi. Już dość dawno temu, bo pod koniec lat 90., pojawiły się badania, w których parametry glukozy oraz insuliny u myszy z cukrzycą poprawiły się pod wpływem przyjmowania polisacharydów z reishi [1, 3, 4]. Kolejne badania tylko potwierdzały to działanie, a w 2004 r. pojawiła się próba kliniczna, w której pacjenci z cukrzycą typu 2 przyjmowali ekstrakt z reishi codziennie przez 3 miesiące. Na skutek suplementacji parametry metabolizmu glukozy uległy istotnej poprawie [5].
  • Układ nerwowy – grzyb reishi wywiera wielokierunkowy wpływ na układ nerwowy. Dowiedziono, że reishi nie tylko chroni struktury mózgu przed uszkodzeniami, lecz także stymuluje neurogenezę, czyli powstawanie nowych komórek i połączeń nerwowych [2, 6, 7]. Wykazuje również działanie sedatywne, dzięki czemu przyczynia się do poprawy jakości snu i ułatwia zasypianie [2], a ponadto wpływa pozytywnie na nastrój [8].
  • Cholesterol – polisacharydy zawarte w reishi wspierają metabolizm lipidów, a co za tym idzie, pomagają w utrzymaniu zdrowego poziomu cholesterolu i triglicerydów we krwi. Przypuszczalny mechanizm działania polega na tym, że związki te, podobnie jak błonnik, zmniejszają wchłanianie cholesterolu w jelitach i zwiększają jego wydalanie [9].
  • Wątroba – reishi wspomaga funkcjonowanie wątroby i działa na nią ochronnie, zapobiegając uszkodzeniom wywoływanym przez szkodliwe substancje, takie jak np. alkohol [1].


ZASTOSOWANIE

  • obniżona odporność
  • osłabienie i zmęczenie
  • obciążenie stresem
  • problemy z zasypianiem
  • wspomaganie metabolizmu glukozy i lipidów
  • wspieranie funkcjonowania układu nerwowego
  • wspieranie zdrowia wątroby


SKŁAD


1 kapsułka zawiera 400 mg ekstraktu z reishi (Ganoderma lucidum), standaryzowanego na zawartość 30% polisacharydów. Kapsułka celulozowa.

Suplement diety. Nie przekraczać zalecanej dziennej porcji. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety.

Opakowanie zawiera 100 kapsułek.


SPOSÓB UŻYCIA


1 kapsułka 2 razy dziennie w trakcie lub po posiłku.

Reishi warto przyjmować razem z witaminą C, która zwiększa biodostępność zawartych w nim polisacharydów.

Numer zgłoszenia GIS: GIS-ŻP-SD-4230-08697/KC/18


SYNERGIA


Witamina C ułatwia trawienie i przyswajanie polisacharydów zawartych w reishi.


PRZECIWWSKAZANIA


Osoby przyjmujące leki przeciwcukrzycowe, hipotensyjne, obniżające poziom cholesterolu i przeciwpłytkowe powinny zachować ostrożność. Stosowanie grzyba reishi może nasilić działanie tych leków.

Osoby z chorobami autoimmunologicznymi nie powinny stosować reishi – jego wpływ immunostymulujący może nasilić objawy choroby.

Nie zbadano skutków stosowania grzyba reishi przez kobiety w ciąży i karmiące oraz dzieci, ale niektórzy twierdzą, że jest to zupełnie bezpieczne. W takich przypadkach należy skonsultować stosowanie reishi z lekarzem lub fitoterapeutą.


PRZECHOWYWANIE

Chronić przed światłem. Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Reishi, inaczej lakownica żółtawa, należy do rodziny Ganodermataceae. Pochodzi z Północnej Azji, a obecnie występuje na każdym kontynencie za wyjątkiem Antarktydy. W Europie jest bardzo rzadki. W wielu krajach, w tym w Polsce, uchodzi za gatunek zagrożony i objęty jest ochroną.

Reishi lubi wilgotne i gęste lasy o małym natężeniu światła. Rośnie zwykle na dolnych częściach martwych drzew liściastych. Można go zbierać przez cały rok. Jego grzybnia występuje w kilku kolorach: najczęściej jest czerwona, ale może być też żółta, purpurowa lub prawie czarna. Kapelusz reishi mierzy 8-25 cm średnicy. Ma lśniącą powierzchnię i nieregularne brzegi. Wyrasta na grubym trzonie, którego długość sięga do 15 cm, albo bezpośrednio z pnia drzewa.


BADANIA LABORATORYJNE


Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię w naszym laboratorium.
Do kapsułek Reishi Pro 400 dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail


BIBLIOGRAFIA


1. Ganoderma lucidum (Lingzhi or Reishi) – A Medicinal Mushroom. Z: Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
2. https://examine.com
3. Isolation and hypoglycemic activity of ganoderans A and B, glycans of Ganoderma lucidum fruit bodies. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
4. Mechanisms of hypoglycemic activity of ganoderan B: a glycan of Ganoderma lucidum fruit bodies. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
5. A phase I/II study of Ling Zhi mushroom Ganoderma lucidum (W.Curt.:Fr.)Lloyd (Aphyllophoromycetideae) extract in patients with type II Diabetes Mellitus. https://researchbank.rmit.edu.au
6. Ganoderma lucidum reduces kainic acid-induced hippocampal neuronal damage via inflammatory cytokines and glial fibrillary acid protein expression. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
7. Triterpenoids with neurotrophic activity from Ganoderma lucidum. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
8. Antidepressant-like effects of a water-soluble extract from the culture medium of Ganoderma lucidum mycelia in rats. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
9. Cholesterol-lowering properties of Ganoderma lucidum in vitro, ex vivo, and in hamsters and minipigs. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
10. https://pl.wikipedia.org
11. https://www.mdidea.com



Część rośliny: grzyb
Tradycyjna medycyna: Chińska
Kraj pochodzenia: Chiny
Zdrowie: Prawidłowa odporność, Prawidłowy cholesterol, Prawidłowy cukier, Wsparcie snu, Chroniczne zmęczenie, Stres, napięcie, Mocna wątroba
Ostrzeżenia: nie stosować w ciąży, nie stosować podczas laktacji, nie stosować u małych dzieci
Krótki opis produktu: Buduje odporność, sprzyja rozwijaniu zdolności kognitywnych, pomaga zadbać o zdrowy poziom glukozy i cholesterolu.
Nazwa łacińska: Ganoderma lucidum

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Sebastian Z., W dniu: 08.01.2023

    Zgodne z opisem.

  • Ocena: (5/5)

    Łukasz G., W dniu: 24.09.2022

    Wszystko OK

  • Ocena: (5/5)

    Magda S., W dniu: 26.07.2022

    Polecam na odporność:)

  • Ocena: (5/5)

    Joanna M., W dniu: 23.11.2021

    Wspiera układ nerwowy, pomaga w bezsenności, w stanach wzmożonego stresu.

  • Ocena: (5/5)

    Sebastian Z., W dniu: 05.05.2021

    Polecam.

  • Ocena: (5/5)

    Danuta M., W dniu: 11.04.2021

    Dobry na stany lękowe

  • Ocena: (5/5)

    Oskar A., W dniu: 05.12.2020

    Polecam. Skuteczny produkt

  • Ocena: (5/5)

    Danuta M., W dniu: 27.11.2020

    Bardzo dobry na stany lękowe

  • Ocena: (5/5)

    Kacper G., W dniu: 25.09.2020

    Kupuję już kolejny raz. Sprawdzony i skuteczny produkt!

  • Ocena: (5/5)

    Oskar A., W dniu: 20.09.2020

    Poprawia koncentracje i nastrój. Polecam

  • Ocena: (5/5)

    Weronika K., W dniu: 18.09.2020

    Polecam gorąco :)

  • Ocena: (5/5)

    Kacper G., W dniu: 15.08.2020

    Używam w pakiecie z rozszerzonym protokołem Buhnera do leczenie wieloletniej boreliozy. Odkąd stosuję stan zdrowia się systematycznie poprawia. Polecam.

  • Ocena: (5/5)

    Kacper G., W dniu: 05.07.2020

    Dobrej jakości suplement. Polecam.

  • Ocena: (5/5)

    Marcin P., W dniu: 14.06.2020

    Wspomaga trawienie, szczególnie dań mocno węglowodanowych

  • Ocena: (5/5)

    Danuta B., W dniu: 07.06.2020

    Polecam.

  • Ocena: (5/5)

    Hanna D., W dniu: 21.04.2020

    ok

  • Ocena: (5/5)

    Krzysztof, W dniu: 21.04.2020

    ok

  • Ocena: (5/5)

    Adrian K., W dniu: 10.04.2020

    Działa , polecam

  • Ocena: (5/5)

    Grzegorz D., W dniu: 04.03.2019

    wszystko OK, towar zgodny z opisem, serdecznie polecam.

Polecane dla Ciebie

    Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

      OK