Serdecznik pospolity – ziele suszone
Serdecznik pospolity (Leonurus cardiaca) wzmacnia serce i pomaga uregulować jego rytm. Dba o prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia. Uspokaja i ułatwia zasypianie.
Serdecznik pochodzi z Europy Południowo-Wschodniej i z Azji Centralnej. Uprawiano już w starożytnej Grecji i Rzymie, ale wtedy służył tylko do leczenia dolegliwości trawiennych, natomiast jego właściwości nasercowe poznano nieco później. W starożytnych Chinach serdecznik stosowano w celu wzmocnienia pęcherza, serca i wątroby. Wykorzystywano go również jako środek antykoncepcyjny i regulujący menstruację.
Zarówno nazwa gatunkowa cardiaca, jak i polska nazwa zwyczajowa serdecznika odnoszą się do korzystnego wpływu, jaki ta roślina wywiera na serce. Z kolei nazwa rodzajowa leonurus pochodzi z greki i oznacza lwi ogon, z którym kojarzyć się może kształt liści albo owłosione kwiaty tej rośliny.
SERDECZNIK POSPOLITY – DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne:
- Serdecznik pomaga uregulować pracę serca, przyczyniając się tym samym do wzmocnienia tego ważnego narządu.
- Koi cały układ nerwowy: pogłębia relaks ciała i wycisza umysł, pomaga w zasypianiu, łagodzi napięcie nerwowe wywołane stresem.
- Pozytywnie wpływa na ciśnienie tętnicze krwi poprzez rozkurczanie i rozszerzanie naczyń krwionośnych.
- Wpływa rozkurczowo także na jelita, dzięki czemu usprawnia trawienie i reguluje ich pracę.
- Koi spięte narządy w kobiecym podbrzuszu podczas bolesnej menstruacji.
[1, 2, 3]
SERDECZNIK POSPOLITY – ZASTOSOWANIE
- wspomaganie pracy serca, szczególnie po zawale lub w wieku podeszłym dla pogłębienia odpoczynku i poprawy jakości snu
- stres i podwyższone napięcie nerwowe
- skurcze jelit
- bolesne miesiączki
SKŁAD
Serdecznik pospolity – ziele suszone 100%. Surowiec najwyższej jakości!
SERDECZNIK POSPOLITY – DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Nalewka:
Proporcje 1:5. Alkohol 40-70% lub czerwone wino wytrawne. Macerować 14 dni. Zażywać 2-4 razy dziennie po 1 łyżce.
Nalewka jest najbardziej wartościowym preparatem, jaki możemy sporządzić z serdecznika, gdyż jego związki czynne najlepiej rozpuszczają się w alkoholu, natomiast bardzo słabo w wodzie. Rozpuszczają się też w tłuszczach, dlatego podczas posiłków możemy przyjmować zmielone ziele.
Serdecznik w proszku:
0,5-1 łyżeczki mielonego ziela zalać niewielką ilością gorącej wody. Po ostudzeniu wypić razem z zielem. Stosować 2-4 razy dziennie podczas posiłków. Proszek można też wymieszać przed spożyciem z łyżką miodu i łyżeczką spirytusu (zamiast z wodą).
SYNERGIA
Serce i krążenie: arjuna, kwiatostan głogu i owoc głogu.
Uspokojenie, sen: mierznica, melisa, szyszki chmielu, kocimiętka.
PRZECIWWSKAZANIA
W ciąży i okresie karmienia piersią stosować po konsultacji z lekarzem.
Należy zachować ostrożność przy stosowaniu leków przeciwzakrzepowych – serdecznik może nasilić ich działanie.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Serdecznik należy do rodziny jasnotowatych. Występuje w strefie klimatu umiarkowanego w Azji i niemal w całej Europie. Zadomowił się także w Ameryce Północnej. W Polsce rośnie pospolicie na niżu oraz na pogórzu. Znajdziemy go przy drogach wiejskich, koło domów, w parkach i w ogrodach obok płotów. Lubi gleby bogate w azot.
Serdecznik osiąga 30-150 cm wysokości. Jest cały owłosiony i wydziela charakterystyczny zapach. Tworzy kłącze, z którego wyrasta kilka łodyg. Można go rozpoznać po liściach o dłoniastodzielnym kształcie. Dolne liście są 3-7-klapowe, górne są mniej wyraźnie podzielone, 3-klapowe. Ich brzegi są nieregularnie ząbkowane, powierzchnia ciemnozielona, a spód jasnozielony i gęsto owłosiony. Serdecznik rodzi wargowe kwiaty w kolorze różowo-purpurowym. Górna warga jest na brzegach owłosiona, dolna warga jest cętkowana. Działki kielicha są zielone i zakończone małymi, kłującymi ząbkami. Owocami serdecznika są rozłupnie rozpadające się na 4 rozłupki o spłaszczonym i lekko owłosionym szczycie.
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Serdecznik pospolity ziele cięte/mielone dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
- Certyfikat analizy
- Specyfikację jakościową
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail
BIBLIOGRAFIA
1. http://www.poradnikzielarski.pl
2. http://www.panacea.pl
3. http://www.pfaf.org
4. https://pl.wikipedia.org