Tabletki ze spiruliny Bio
To wygodna alternatywa dla spiruliny w proszku. Powstają w wyniku sprasowania sproszkowanej spiruliny. Jest to produkt odpowiedni dla wegan.
Spirulina zaliczana jest współcześnie do tak zwanej żywności funkcjonalnej, czyli mającej działanie prozdrowotne. Spirulina to niezwykle bogate źródło substancji odżywczych. Zawiera dużo bioprzyswajalnego, pełnowartościowego białka (60-70% suchej masy), witamin (prowitaminę A, B1, B2, B3, C, D, E), tłuszczów (m.in. kwas γ-linolenowy (GLA)) oraz mikroelementów takich jak: żelazo, wapń, fosfor, potas, magnez i selen, a także inne składniki aktywne. Spirulina zawiera najwięcej białka spośród wszystkich znanych produktów naturalnych [5], dlatego szczególnie polecana jest osobom na diecie bezmięsnej (weganie, wegetarianie).
Warto podkreślić, że spirulina nie zawiera w swoim składzie aktywnej witaminy B12, a jedynie jej nieaktywny analog – pseudowitaminę B12, która nie wpływa jednak na przyswajalność właściwej formy witaminy B12 [5].
W połowie lat 70., ze względu na obfitość substancji odżywczych zawartych w spirulinie, organizacje międzyrządowe powołane do walki z głodem i niedożywieniem na świecie ogłosiły program IIMSAM w celu promowania spiruliny jako wartościowego produktu żywieniowego [1]. Od tamtej pory pojawiło się bardzo wiele publikacji i badań dotyczących wpływu spiruliny na zdrowie ludzi i zwierząt.
Oprócz właściwości odżywczych, spirulina wykazuje także korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Przywraca naturalną równowagę w poziomie cholesterolu LDL i trójglicerydów. Szczególnie zaleca się ją osobom mającym problemy z metabolizmem tłuszczów – np. zagrożonym miażdżycą.
SPIRULINA – DZIAŁANIE
- Stanowi bogate źródło białka, witamin i minerałów
Spirulina zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, które nie mogą być syntetyzowane przez organizm człowieka i muszą być dostarczane w pożywieniu. Zawartość wysokowartościowego i dobrze przyswajalnego białka w spirulinie jest rekordowa – trzykrotnie przewyższa ilość białka znajdującego się w mięsie. Ponadto zawiera całą gamę witamin, tłuszczów oraz mikroelementów (wymienione na początku opisu). Ze względu na ogromne bogactwo korzyści jakich dostarcza, planuje się wykorzystanie spiruliny w długoterminowych misjach kosmicznych, np. podczas ekspedycji na Marsa [7], a także uważa się, że stanowi ona nadzieję na rozwiązanie problemu niedożywienia i głodu na świecie [1].
- Wykazuje silne działanie antyoksydacyjne
Dzięki któremu wpływa ochronnie na układ krążenia i komórki układu nerwowego (kardio- i neuroprotekcja) [1, 5].
- Wspiera system odpornościowy
Spirulina wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Działa ogólnie wzmacniająco. Udowodniono jej korzystny wpływ na mikroflorę bakteryjną jelit, a także oczyszczający wpływ na organizm. Efekty detoksykujące (oczyszczanie z metali ciężkich, toksyn środowiskowych) wydają się być nieco mniej spektakularne niż w przypadku chlorelli, jednak są wciąż bardzo istotne.
- Inne właściwości prozdrowotne:
- wpływa korzystnie na metabolizm tłuszczów,
- zwiększa wytrzymałość mięśni,
- zwiększa aktywność komórek odpornościowych NK.
SKŁAD
1 tabletka zawiera 500 mg spiruliny Bio.
Czysta, sprasowana spirulina 100% . Bez dodatku wypełniaczy, barwników, substancji pomocniczych i poślizgowych.
Opakowanie zawiera 200, 400 lub 600 tabletek.
Wartość odżywcza na 100 g spiruliny:
Wartość energetyczna |
361 kcal (1526 kJ)/100 g
|
Białko |
65 g |
Tłuszcz |
4,6 g |
– w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
2,3 mg |
Węglowodany |
14 g |
– w tym cukry |
<1 g |
Sól |
4,2 g |
Żelazo |
28,5 mg (204% RDA*) |
Magnez |
195 mg (52% RDA) |
Potas |
1363 mg (68% RDA) |
Cynk |
2 mg (20% RDA) |
Wit. B1 |
2,4 mg (218% RDA) |
Wit. B2 |
3,7 mg (264% RDA) |
Niacyna |
12,8 mg (80% RDA) |
Kwas pantotenowy (B5) |
3,5 mg (58% RDA) |
Wit. B6 |
0,36 mg (26% RDA) |
Wit. A |
2081 µg (260% RDA) |
Wit. E |
5 mg (42% RDA) |
Wit. K |
25,5 µg (510% RDA) |
RDA – Recommended Daily Amount = zalecane dzienne spożycie.
SPOSÓB UŻYCIA
3 razy dziennie po 1 tabletce.
Suplement diety.
Nie przekraczać zalecanej dziennej porcji.
Suplementy diety nie zastąpią zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.
Numer zgłoszenia GIS: GIS-ŻP-SD-4230-00848/KC/16
PRZECIWWSKAZANIA
Choroby autoimmunologiczne, fenyloketonuria (spirulina zawiera aminokwas fenyloalaninę, który nie powinien być przyjmowany przez osoby chore na fenyloketonurię), wystąpienie nadwrażliwości.
PRZECHOWYWANIE
Chronić przed światłem. Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię w naszym laboratorium.
Do kapsułek Spirulina dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail
BIBLIOGRAFIA
1.Deng, R., and Chow, T. J. (2010). Hypolipidemic, antioxidant, and antiinflammatory activities of microalgae spirulina. Cardiovascular Therapeutics 28.
2. Hosseini, S. M., Khosravi-Darani, K., and Mozafari, M. R. (2013). Nutritional and medical applications of spirulina microalgae. Mini reviews in medicinal chemistry 13, 1231-7
3. Kulshreshtha, A., Zacharia, A. J., Jarouliya, U., Bhadauriya, P., Prasad, G. B. K. S., and Bisen, P. S. (2008). Spirulina in health care management. Current pharmaceutical biotechnology 9, 400-405.
4. Mao, T. K., Van de Water, J., and Gershwin, M. E. (2005). Effects of a Spirulina-based dietary supplement on cytokine production from allergic rhinitis patients. Journal of medicinal food 8, 27-30.
5. Sotiroudis, T. G., and Sotiroudis, G. T. (2013). Health aspects of Spirulina (Arthrospira) microalga food supplement. In Journal of the Serbian Chemical Society, pp. 395-405.
6. Różański, H., http://luskiewnik.strefa.pl [dostęp: 27.04.2016r]
7. http://www.esa.int