To wygodna alternatywa dla spiruliny w proszku. Tabletki ze spiruliny powstają w wyniku sprasowania sproszkowanej algi. Jest to produkt odpowiedni dla wegan.
Spirulina zaliczana jest współcześnie do tak zwanej żywności funkcjonalnej, czyli mającej działanie prozdrowotne. Spirulina to niezwykle bogate źródło substancji odżywczych. Zawiera dużo pełnowartościowego białka (60-70% suchej masy), witamin (prowitaminę A, B1, B2, B3, C, D, E), kwasów tłuszczowych (m.in. kwas γ-linolenowy GLA) oraz mikroelementów, takich jak: żelazo, wapń, fosfor, potas, magnez i selen.
Warto podkreślić, że spirulina nie zawiera w swoim składzie aktywnej witaminy B12, a jedynie jej nieaktywny analog – pseudowitaminę B12, która nie wpływa jednak na przyswajalność właściwej formy witaminy B12 [5].
W połowie lat 70., ze względu na obfitość substancji odżywczych zawartych w spirulinie, organizacje międzyrządowe powołane do walki z głodem i niedożywieniem na świecie ogłosiły program IIMSAM w celu promowania spiruliny jako wartościowego produktu żywieniowego [1]. Od tamtej pory pojawiło się bardzo wiele publikacji i badań dotyczących wpływu spiruliny na zdrowie ludzi i zwierząt.
Ze względu na ogromne bogactwo korzyści jakich dostarcza, planuje się wykorzystanie spiruliny w długoterminowych misjach kosmicznych, np. podczas ekspedycji na Marsa [7], a także uważa się, że stanowi ona nadzieję na rozwiązanie problemu niedożywienia i głodu na świecie [1].
Spirulina zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, które nie mogą być syntetyzowane przez organizm człowieka i muszą być dostarczane w pożywieniu. Zawartość dobrze przyswajalnego białka w spirulinie jest rekordowa – trzykrotnie przewyższa ilość białka znajdującego się w mięsie. Ponadto spirulina zawiera całą gamę witamin oraz mikroelementów (wymienione w składzie).
Spirulina wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego i działa ogólnie wzmacniająco. Pozytywnie wpływa na komórki układu odpornościowego – pomaga utrzymać ich prawidłową aktywność i liczebność. Dodatkowo odżywia mikroflorę bakteryjną jelit, co też przekłada się na mocną odporność!
Spirulina wykazuje także korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy i wspiera naturalną równowagę w poziomie cholesterolu i triglicerydów.
1 tabletka zawiera 500 mg spiruliny Bio.
Czysta, sprasowana spirulina 100% . Bez dodatku wypełniaczy, barwników, substancji pomocniczych i poślizgowych.
Opakowanie zawiera 200, 400 lub 600 tabletek.
Wartość energetyczna | 361 kcal (1526 kJ)/100 g | |
---|---|---|
Białko | 65 g | |
Tłuszcz | 4,6 g | |
– w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 2,3 mg | |
Węglowodany | 14 g | |
– w tym cukry | <1 g | |
Sól | 4,2 g | |
Żelazo | 28,5 mg (204% RDA*) | |
Magnez | 195 mg (52% RDA) | |
Potas | 1363 mg (68% RDA) | |
Cynk | 2 mg (20% RDA) | |
Wit. B1 | 2,4 mg (218% RDA) | |
Wit. B2 | 3,7 mg (264% RDA) | |
Niacyna | 12,8 mg (80% RDA) | |
Kwas pantotenowy (B5) | 3,5 mg (58% RDA) | |
Wit. B6 | 0,36 mg (26% RDA) | |
Wit. A | 2081 µg (260% RDA) | |
Wit. E | 5 mg (42% RDA) | |
Wit. K | 25,5 µg (510% RDA) |
RDA – Recommended Daily Amount = zalecane dzienne spożycie.
3 razy dziennie po 1 tabletce.
Suplement diety.
Nie przekraczaj zalecanej dziennej porcji.
Suplementy diety nie zastąpią zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.
Chroń przed światłem. Przechowuj w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.
Numer zgłoszenia GIS: GIS-ŻP-SD-4230-00848/KC/16
Choroby autoimmunologiczne, fenyloketonuria (spirulina zawiera aminokwas fenyloalaninę, który nie powinien być przyjmowany przez osoby chore na fenyloketonurię), wystąpienie nadwrażliwości.
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię w naszym laboratorium.
Do kapsułek Spirulina dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail
1.Deng, R., and Chow, T. J. (2010). Hypolipidemic, antioxidant, and antiinflammatory activities of microalgae spirulina. Cardiovascular Therapeutics 28.
2. Hosseini, S. M., Khosravi-Darani, K., and Mozafari, M. R. (2013). Nutritional and medical applications of spirulina microalgae. Mini reviews in medicinal chemistry 13, 1231-7
3. Kulshreshtha, A., Zacharia, A. J., Jarouliya, U., Bhadauriya, P., Prasad, G. B. K. S., and Bisen, P. S. (2008). Spirulina in health care management. Current pharmaceutical biotechnology 9, 400-405.
4. Mao, T. K., Van de Water, J., and Gershwin, M. E. (2005). Effects of a Spirulina-based dietary supplement on cytokine production from allergic rhinitis patients. Journal of medicinal food 8, 27-30.
5. Sotiroudis, T. G., and Sotiroudis, G. T. (2013). Health aspects of Spirulina (Arthrospira) microalga food supplement. In Journal of the Serbian Chemical Society, pp. 395-405.
6. Różański, H., http://luskiewnik.strefa.pl [dostęp: 27.04.2016r]
7. http://www.esa.int
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas