• Spirulina w proszku
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Spirulina w proszku
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Spirulina w proszku
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Spirulina w proszku
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Arthrospira platensis

Spirulina w proszku

Sprulina to bogactwo białka, żelaza, witamin i oleju z kwasem GLA. To naturalne wspieranie walki z alergią i niską odpornością.

  • W magazynie: 27 sztuk
    16,90
    W magazynie: 27 sztuk
    16,90
    W magazynie: 10 sztuk
    84,90
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Spirulina to zielona alga morska należąca do cyjanobakterii, albo inaczej do sinic. Jej łacińska nazwa brzmi Arthrospira platensis, a nazwa zwyczajowa pochodzi od słowa „spiral” i wskazuje na kształt, jaki przybierają te jednokomórkowe organizmy. Zalety spiruliny docenili już Aztekowie, a do dziś w niektórych rejonach Afryki wykorzystuje się te algi do wyrobu placków o nazwie dihe.

Pierwszą analizę biochemiczną spiruliny przeprowadzono w latach 60. ubiegłego wieku, a jej masowa hodowla rozpoczęła się pod koniec lat 70. Uwagę badaczy przykuła wyjątkowo wysoka wartość odżywcza tej algi. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) określiła spirulinę jako „interesujący z wielu względów produkt spożywczy, bogaty w żelazo i białko, który może być bezpiecznie podawany dzieciom”. Spirulina zyskała status superfood, czyli produktu pochodzenia naturalnego, bogatego w składniki odżywcze, których ilość i właściwości mogą działać korzystnie na organizm człowieka.

Jakość spiruliny

W tej chwili odchodzi się od uprawy w zbiornikach naturalnych na rzecz sztucznych kontenerów, coraz częściej pod przykryciem. Jakkolwiek nie brzmi to naturalnie, wydaje się być dobrym kierunkiem ze względu na postępujące skażenie środowiska na całym świecie. W takich warunkach samo pochodzenie alg nie ma już dużego znaczenia jak to miało wcześniej. Bardziej istotne stały się m.in. jakość wody stosowanej do uprawy, źródła składników odżywczych, dwutlenku węgla, optymalna temperatura czy czystość kultur stosowanych w uprawie. Wyniki badań laboratoryjnych spiruliny i chlorelli z różnych źródeł to potwierdzają. Najlepsze wyniki czystości wg znanych nam opracowań uzyskuje spirulina z Korei południowej, uprawiana pod szklarniami. W związku z tym koncentrujemy się przede wszystkim na pozyskiwaniu spiruliny o niskiej zawartości metali ciężkiej, czystej mikrobiologicznie i jak najniższych wartościach WWA. Oraz oczywiście o wysokiej zawartości witamin, minerałów i białka.


DZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne

  • Jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka (57% spiruliny stanowi białko!)
  • Zawiera kwas GLA (gamma-linolenowy), który utrzymuje cholesterol na właściwym poziomie, dzięki czemu zapobiega chorobom układu krążenia
  • Jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych (szczegółowy skład poniżej)
  • Zawiera wysokie ilości karotenoidów, głównie beta-karotenu i kryptoksantyny, które są prekursorami witaminy A i silnymi antyoksydantami
  • Zawiera chlorofil, fikocyjaninę i porfirynę, które również są antyoksydantami i wspierają pracę układu pokarmowego i krwionośnego
  • Fikocyjanina pochodząca ze spiruliny wykazuje ponadto działanie przeciwzapalne i stymuluje procesy odpornościowe organizmu [1]
  • Żelazo zawarte w spirulinie okazało się być lepiej przyswajalne niż te pochodzące z warzyw i z mięsa! [2]

Spirulina jest doskonałym suplementem dla osób o wysokiej aktywności fizycznej i umysłowej. Wzbogaci w białko i żelazo dietę sportowca, weganina i wegetarianina. Zalecana jest również osobom starszym, a także pacjentom po operacjach lub przewlekle chorym. Może być podawana dzieciom. Zalety z jej spożywania odczują również osoby o niskiej odporności i alergicy.


SKŁAD

Sproszkowana spirulina 100%. Surowiec najwyższej jakości.


WARTOŚĆ ODŻYWCZA na 100 g

Wartość energetyczna 361 kcal (1526 kJ)/100 g
Białko 65 g
Tłuszcz 4,6 g
– w tym nasycone kwasy tłuszczowe 2,3 mg
Węglowodany 14 g
– w tym cukry <1 g
Sól 4,2 g
Żelazo 28,5 mg (204% RDA*)
Magnez 195 mg (52% RDA)
Potas 1363 mg (68% RDA)
Cynk 2 mg (20% RDA)
Wit. B1 2,4 mg (218% RDA)
Wit. B2 3,7 mg (264% RDA)
Niacyna 12,8 mg (80% RDA)
Kwas pantotenowy (B5) 3,5 mg (58% RDA)
Wit. B6 0,36 mg (26% RDA)
Wit. A 2081 µg (260% RDA)
Wit. E 5 mg (42% RDA)
Wit. K 25,5 µg (510% RDA)

RDA – Recommended Daily Value = zalecane dzienne spożycie.


SPOSÓB UŻYCIA

Zalecana dawka spiruliny to 1 łyżeczka raz dziennie. Dawkę tę można zwiększyć, jeśli alga jest dobrze tolerowana przez organizm. Aby proszek mógł dobrze się wchłonąć, należy rozpuścić go w letniej wodzie lub dodać do posiłku. Spirulina posiada słonawy, lekko grzybowy smak, więc pasować będzie do potraw słonych, zup i koktajli warzywnych.

Za każdym razem należy pamiętać o popijaniu spiruliny dużą ilością wody!
Nie zaleca się spożywania jej przed snem.


PRZECIWWSKAZANIA

Brak jest przeciwwskazań do stosowania spiruliny.
Spirulina posiada status GRAS, co oznacza, że jest bezpieczna.

Działania niepożądane, które mogą wystąpić na początku suplementacji to swędzenie skóry, podniesienie temperatury ciała, zawroty głowy, zaparcia i zwiększone pragnienie. Efekty te pojawiają się jednak bardzo rzadko i ustępują po pewnym czasie.

Bardzo wysokie dawki spiruliny mogą spowodować bóle brzucha i nudności.


BIBLIOGRAFIA


1. Purification and immunomodulating activity of C-phycocyanin from Spirulina platensis cultured using power plant flue gas. http://www.sciencedirect.com
2. Iron Availability from Iron-Fortified Spirulina by an in Vitro Digestion/Caco-2 Cell Culture Model. http://pubs.acs.org
3. Szczegółowa wartość odżywcza. Baza USDA. https://ndb.nal.usda.gov
4. http://dolinabiotechnologiczna.pl
5. http://www.filozofiazdrowia.com
6. http://www.damianparol.com
7. https://www.spirulinabio.pl

***

Kraj pochodzenia: Chiny
Zdrowie: Prawidłowa odporność, Prawidłowy cholesterol, Sprawne krążenie, Przeciwutleniacze, antyoksydanty
Zastosowanie: Odchudzanie, Oczyszczanie organizmu

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Wiesław Z., W dniu: 02.08.2019

    super

  • Ocena: (5/5)

    Małgorzata S., W dniu: 04.06.2019

    super

  • Ocena: (5/5)

    Aleksandra R., W dniu: 19.03.2019

    Dobra do zielonych koktajli.

  • Ocena: (5/5)

    Anna M., W dniu: 22.10.2018

    Jakość super. Bardzo szybka realizacja zamówienia.

  • Ocena: (5/5)

    Krzysztof M., W dniu: 05.09.2018

    Bardzo dobry produkt.Fajnie się sprawdza jako dodatek do smmothie.

  • Ocena: (5/5)

    Andrzej N., W dniu: 27.12.2017

    Jest ok , obowiązkowy specyfik dla aktywnych i nie tylko.

  • Ocena: (5/5)

    Weronika G., W dniu: 22.01.2017

    Zajadam spirulinę z płatkami owsianymi i bakaliami i nawet nie czuję ich niezbyt atrakcyjnego smaku. Cenowo znalazłam lepszą ofertę.

  • Ocena: (5/5)

    Mariusz Z., W dniu: 24.11.2016

    każdy powinien obowiązkowo zajadać Spirulinę :)

  • Ocena: (4/5)

    Artur R., W dniu: 03.11.2016

    fajny smak glonów (mi to odpowiada) nawet dzieciaki na pizzy to zjadły. Walory smakowe ok lecz co do efektów smakowych to ciężko się wypowiedzieć.

  • Ocena: (5/5)

    Jarosław D., W dniu: 13.10.2016

    Wszystko ok

  • Ocena: (5/5)

    Artur R., W dniu: 03.10.2016

    ciekawy smak

  • Ocena: (5/5)

    Marek K., W dniu: 09.12.2015

    W magicznymogrodzie wychodzi najkorzystniej cenowo (najlepiej 0,75kg), poza tym świetna na uzupełnienie żelaza.

  • Ocena: (5/5)

    Magiczny O., W dniu: 22.09.2015

    Bardzo dobra roślinka algi to po prostu bomba witaminowa,dodajemy 1 małą łyżeczkę do jogurtu raz dziennie i wystarczy po stosowaniu minimum 2 tygodnie mamy efekty .Bardzo gorąco polecam!( Komentarz przeniesiony ze starej wersji strony.)

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK