Spirulina w proszku z upraw ekologicznych
Spirulina w proszku to wysuszone, a następnie zmielone mikroalgi, które dostarczają wielu wartościowych składników. To właśnie w postaci proszku trafiają na rynek, a następnie mogą być przetworzone w formę tabletek lub kapsułek.
Spirulina w proszku to prosta w przygotowaniu i najtańsza forma do wyboru. Jako że ma specyficzny smak, który nie każdemu może przypaść do gustu, warto na początek zaopatrzyć się w małe opakowanie i dodawać ją do posiłków albo smoothies.
Spirulina – co to jest?
Spirulina to nazwa handlowa obejmująca niepozorne, mikroskopijne algi należące do cyjanobakterii albo inaczej do sinic, które stosowane są w celach spożywczych, suplementacyjnych, a nawet paszowych.
Najważniejsze gatunki alg należących do spiruliny to Arthrospira platensis i Arthrospira maxima. Zamieszkują one wody słodkie i zasadowe. Nazwa zwyczajowa – spirulina – pochodzi od słowa „spiral” i wskazuje na kształt, jaki przybierają te jednokomórkowe organizmy.
Spirulina jest naturalnie zielono-niebieska, ponieważ posiada chlorofil i fikocyjaninę. To barwniki, które nadają jej wyjątkowy kolor, a także właściwości prozdrowotne. Jednak spirulina zawiera w sobie dużo więcej doborci – o czym za chwilę!
Dzięki swojej wysokiej wartości odżywczej spirulina stała się popularnym suplementem dla osób dbających o dobrą kondycję i odporność. Jednak jej zalety docenili już Aztekowie! Do dziś stosowana jest też tradycyjnie, np. w w niektórych rejonach Afryki, gdzie wykorzystuje się te algi do wyrobu placków o nazwie dihe.
Spirulina – właściwości
Pierwszą analizę biochemiczną spiruliny przeprowadzono w latach 60. ubiegłego wieku, a jej masowa hodowla rozpoczęła się pod koniec lat 70. Uwagę badaczy przykuła wyjątkowo wysoka wartość odżywcza tej algi. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) określiła spirulinę jako „interesujący z wielu względów produkt spożywczy, bogaty w żelazo i białko, który może być bezpiecznie podawany dzieciom”. Spirulina zyskała status superfood, czyli produktu pochodzenia naturalnego, bogatego w składniki odżywcze, których ilość i właściwości mogą działać korzystnie na organizm człowieka.
Spirulina – dla kogo?
Spirulina jest doskonałym suplementem dla osób o wysokiej aktywności fizycznej i umysłowej. Wzbogaci w białko i żelazo dietę sportowca, weganina i wegetarianina. Zalecana jest również osobom starszym, a także pacjentom po operacjach lub przewlekle chorym. Może być podawana dzieciom. Zalety z jej spożywania odczują również osoby o niskiej odporności i alergicy.
Spirulina – na co? Po co przyjmować spirulinę?
- na dobrą odporność
- żeby mieć lepszy skład krwi
- żeby odżywić organizm
- żeby podnieść poziom codziennej energii
- na wzmocnienie organizmu
- na alergie
- na odchudzanie – wysoka gęstość odżywcza spiruliny może pomóc w kontroli apetytu
- na skórę – oczyszczające właściwości spiruliny skutkują poprawą kondycji skóry!
- na oczy – antyoksydanty zawarte w spirulinie regenerują oczy i wspierają widzenie
Uprawy spiruliny a środowisko
W tej chwili odchodzi się od uprawy w zbiornikach naturalnych na rzecz sztucznych kontenerów, coraz częściej pod przykryciem. Jakkolwiek nie brzmi to nienaturalnie, wydaje się być dobrym kierunkiem ze względu na postępujące skażenie środowiska na całym świecie. W takich warunkach samo pochodzenie alg nie ma już tak dużego znaczenia jak wcześniej. Bardziej istotne stały się m.in. jakość wody stosowanej do uprawy, źródła składników odżywczych, dwutlenku węgla, optymalna temperatura czy czystość kultur stosowanych w uprawie. Wyniki badań laboratoryjnych spiruliny i chlorelli z różnych źródeł to potwierdzają. W związku z tym koncentrujemy się przede wszystkim na pozyskiwaniu spiruliny o niskiej zawartości metali ciężkich, czystej mikrobiologicznie i o jak najniższych wartościach WWA (wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne). Oraz oczywiście o wysokiej zawartości witamin, minerałów i białka.
Spirulina BIO
Spirulina BIO (ekologiczna) jest hodowana w sposób, który wyklucza użycie sztucznych nawozów, pestycydów, herbicydów czy innych chemikaliów. Zamiast tego stosuje się naturalne metody uprawy, co zapewnia czystość produktu. Ze względu na lepsze metody uprawy, spirulina bio może zawierać wyższe stężenia niektórych składników odżywczych. Czystsze środowisko hodowli może również przekładać się na wyższą jakość i mniejszą zawartość zanieczyszczeń, takich jak metale ciężkie. Uprawy spiruliny bio przyczyniają się ponadto do zmniejszenia negatywnego wpływu na środowisko, dzięki wykorzystaniu naturalnych metod hodowli i dbałości o ekosystem.

SPROSZKOWANA SPIRULINA – DZIAŁANIE
- Spirulina jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka (57% spiruliny stanowi białko!) i zawiera komplet aminokwasów egzogennych [1].
- Spirulina zawiera kwas GLA (gamma-linolenowy), który utrzymuje cholesterol na właściwym poziomie [1].
- Spirulina w proszku jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych [1] (szczegółowy skład poniżej).
- Żelazo zawarte w spirulinie jest bioprzyswajalne! [2]
- Spirulina zawiera wysokie ilości karotenoidów, głównie beta-karotenu i kryptoksantyny, które są prekursorami witaminy A i silnymi antyoksydantami [1].
- Zawiera chlorofil, fikocyjaninę i porfirynę, które również są antyoksydantami i wspierają pracę układu pokarmowego i krwionośnego [1].
- Fikocyjanina pochodząca ze spiruliny wspiera procesy odpornościowe organizmu i pozytywnie wpływa na działanie układu immunologicznego [3].

SPIRULINA – WARTOŚCI ODŻYWCZE
Skład: Spirulina w proszku BIO z upraw ekologicznych 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Wartość odżywcza na 100 g:
Wartość energetyczna |
361 kcal (1526 kJ)/100 g
|
Białko |
65 g |
Tłuszcz |
4,6 g |
– w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
2,3 mg |
Węglowodany |
14 g |
– w tym cukry |
<1 g |
Sól |
4,2 g |
Żelazo |
28,5 mg (204% RDA*) |
Magnez |
195 mg (52% RDA) |
Potas |
1363 mg (68% RDA) |
Cynk |
2 mg (20% RDA) |
Wit. B1 |
2,4 mg (218% RDA) |
Wit. B2 |
3,7 mg (264% RDA) |
Niacyna |
12,8 mg (80% RDA) |
Kwas pantotenowy (B5) |
3,5 mg (58% RDA) |
Wit. B6 |
0,36 mg (26% RDA) |
Wit. A |
2081 µg (260% RDA) |
Wit. E |
5 mg (42% RDA) |
Wit. K |
25,5 µg (510% RDA) |
RDA – Recommended Daily Value = zalecane dzienne spożycie.

SPIRULINA W PROSZKU – DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
1 łyżeczka raz dziennie. Porcję tę można zwiększyć, jeśli alga jest dobrze tolerowana przez organizm. Aby proszek mógł dobrze się wchłonąć, należy rozpuścić go w letniej wodzie lub dodać do posiłku. Spirulina posiada słonawy, lekko grzybowy smak, więc pasować będzie do potraw słonych, zup i koktajli warzywnych.
Za każdym razem należy pamiętać o popijaniu spiruliny dużą ilością wody! Nie zaleca się spożywania jej przed snem.

SPIRULINA – PRZECIWWSKAZANIA I DZIAŁANIA NIEPOŻĄDANE
Brak jest przeciwwskazań do stosowania spiruliny.
Spirulina posiada status GRAS, co oznacza, że jest bezpieczna.
Działania niepożądane, które mogą wystąpić na początku suplementacji to swędzenie skóry, podniesienie temperatury ciała, zawroty głowy, zaparcia i zwiększone pragnienie. Efekty te pojawiają się jednak bardzo rzadko i ustępują po pewnym czasie.
Bardzo wysokie dawki spiruliny mogą spowodować bóle brzucha i nudności.

BIBLIOGRAFIA
1. Nutritional analysis of spirulina sp to promote as a superfood candidate. https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1757-899X/509/1/012031/pdf
2. Iron Bioavailability From Spirulina (Arthrospira Platensis) And Its Interactions With Other Dietary Factors In Vitro And In Vivo. http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/6562/
3. Purification and immunomodulating activity of C-phycocyanin from Spirulina platensis cultured using power plant flue gas. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S135951131400275X