To roślina pnąca, rodzima dla tropikalnych obszarów Azji i Afryki. Zaliczana jest do 50 najważniejszych ziół w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej. Obecna jest także w tradycyjnej medycynie Japonii, Korei i Tajwanu.
Jej chińska nazwa zwyczajowa brzmi Fen Fang Ji, a pozyskiwanym z niej surowcem zielarskim jest korzeń. Roślina ta posiada bardzo długą historię zastosowania w ludowym lecznictwie, jednakże nie przeprowadzono jeszcze zbyt wielu badań klinicznych z jej udziałem. Pomimo tego cieszy się coraz większą popularnością i jest bardzo ceniona przez Stephena Buhnera – wybitnego zielarza z USA.
Korzeń stefanii stosowano dawniej w bardzo szerokim zakresie dolegliwości. Traktowano go przede wszystkim jako surowiec przeciwzapalny i hamujący autoagresję immunologiczną, a także rozkurczowy i przeciwbólowy. Zalecano go w reumatyzmie, nadciśnieniu, arytmii i cukrzycy. Wierzono, że pomaga unormować pracę serca i że pobudza wydzielanie insuliny, szczególnie w połączeniu z tragankiem. Według dzieł starej chińskiej medycyny korzeń ten miał także zdolność do zwiększania gęstości kości i do ochrony wątroby przed zwłóknieniem czy uszkodzeniem.
[1, 2, 3]
Do użytku zewnętrznego.
Stephania (korzeń cięty) – odwar:
1-2 łyżeczki korzenia stefanii gotuj w szklance wody przez 10-15 minut.
Nalewka:
Korzeń cięty zalej alkoholem 25% w proporcji 1:3. Pozostaw do maceracji na minimum 2 tygodnie.
Stephania tetrandra – korzeń 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Traganek, berberyna lub nalewka z berberysu, lukrecja.
Stephania tetrandra należy do rodziny Menispermaceae – miesięcznikowatych. Występuje głównie w Chinach, ale pojawia się również w innych częściach Azji. Lubi rosnąć na łąkach i zboczach wzgórz. Jest pnączem osiągającym długość od 1 do 3 m. Na jej niezbyt grubej łodydze wyrastają okrągłe, trójkątne lub sercowate liście, których ogonki umiejscowione są na spodzie, przez co liście te wyglądają jak małe parasole. Kwiaty stefanii kwitną od maja do czerwca. Są żółto-zielone i bardzo drobne. Pomimo wiotkiej części nadziemnej, stefania wykształca solidny, mięsisty korzeń o cylindrycznym kształcie. Po trzech latach od wysiewu jest on gotowy do zebrania.
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę.
Jakość oferowanych produktów jest dla nas bardzo ważna. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Stephania tetranda korzeń cięty (mielony) dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail
1. A critical review: traditional uses, phytochemistry, pharmacology and toxicology of Stephania tetrandra S. Moore (Fen Fang Ji). https://www.ncbi.nlm.nih.gov
2. Stephania tetrandra. https://examine.com
3. Stephania tetrandra. https://buhner.pl
4. Stephania tetrandra. https://en.wikipedia.org
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas