Szanta zwyczajna (Marrubium vulgare) to roślina o wyjątkowo gorzkim smaku. Jej łacińska nazwa rodzajowa marrubium pochodzi od hebrajskiego słowa marrob, co oznacza „gorzki sok”. Substancje, które nadają jej gorzki smak, korzystnie oddziałują na ludzki organizm i wspierają walkę z dolegliwościami układu oddechowego i trawiennego.
Szantę znano i ceniono już w starożytności. Egipcjanie wybierali ją na pierwszym miejscu spośród ziół wspomagających leczenie kaszlu i chorób dróg oddechowych. Grecy stosowali ją ponadto w przypadku żółtaczki i problemów z płodnością u kobiet, a w Meksyku spożywano napary z szanty, aby uśmierzyć bóle głowy i kobiece bóle menstruacyjne.
DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne
Diterpeny obecne w zielu szanty to substancje, które działają wykrztuśnie poprzez stymulację wydzielania śluzu w błonach śluzowych górnych dróg oddechowych i lekki rozkurcz oskrzeli. Dzięki temu napary z szanty wspomagają odkrztuszanie zalegającej wydzieliny i przynoszą ulgę w kaszlu.
Związki aktywne szanty wywierają korzystny wpływ na układ pokarmowy: wspierają czynności trawienne i wspomagają funkcjonowanie wątroby i dróg żółciowych. Marubina pobudza wydzielanie żółci, a kwas marubinowy sprzyja produkcji soku żołądkowego.
Ziele szanty wspomaga prawidłową i regularną pracę serca. Związek o nazwie marubenol sprzyja utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi poprzez rozkurczanie naczyń krwionośnych.
SZANTA ZWYCZAJNA – ZASTOSOWANIE
- uporczywy kaszel
- słabe trawienie, przeciążona wątroba, obniżony apetyt
- dla zdrowego serca
SKŁAD
Szanta zwyczajna – ziele 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Najważniejsze substancje bioaktywne obecne w zielu szanty to diterpeny, marubina i jej pochodne, olejek eteryczny, śluzy, fitosterole, garbniki, cholina, kwasy organiczne.
SZANTA – DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Szanta – herbata (cięte ziele):
1 łyżeczkę ziela zalać szklanką wrzącej wody. Przykryć i odstawić na 20 minut, przecedzić. Pić 2-3 razy dziennie po szklance naparu.
Zalecana dzienna dawka ziela wynosi 4,5 g.
SYNERGIA
Działanie żółciopędne oraz pozytywny wpływ na wątrobę i drogi żółciowe szanty wzmocni liść mięty pieprzowej, korzeń mniszka lekarskiego i ziele bylicy pospolitej.
Działanie wykrztuśnie wzmocni ziele macierzanki, liść babki zwyczajnej i kwiat ślazu dzikiego.
PRZECIWWSKAZANIA
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę.
Szanta jest bezpieczna zarówno dla dorosłych jak i dzieci, jednak nie należy przekraczać zalecanych dawek. Przedawkowanie może poskutkować zaburzeniem rytmu serca i zbyt dużym spadkiem ciśnienia krwi.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Szanta zwyczajna to roślina z rodziny jasnotowatych. Nazywana była niegdyś krzeciną, krzeczyną lub gorzkim zielem. Występuje głównie w krajach o ciepłym klimacie. W Polsce jest bardzo rzadka i znajduje się na liście gatunków krytycznie zagrożonych. Naturalny obszar jej występowania obejmuje Afrykę Północną, Europę południową i środkową oraz Azję Zachodnią i Środkową. Została zawleczona również do Australii i obu Ameryk.
Szanta osiąga około pół metra wysokości. Wyglądem przypomina nieco jasnotę. Liście szanty mają karbowane brzegi i pokryte są włoskami. Ich kształt jest nieregularny, czasem sercowaty, a czasem prawie okrągły. Kwiaty są drobne i białe. Wyrastają w kątach liści i tworzą gęste skupiska. Owocem szanty jest rozłupka.
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Szanta ziele dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
- Certyfikat analizy
- Specyfikację jakościową
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail.
BIBLIOGRAFIA
1. http://www.czytelniamedyczna.pl
2. http://rozanski.li
3. http://pl.herbs2000.com
4. https://pl.wikipedia.org
***