Traganek korzeń
- Cena za 100g:31,80 zł
:fill(white)/0c61126f8779e52d02fd28023dbfc228.jpg)
:fill(white)/0c61126f8779e52d02fd28023dbfc228.jpg)
Korzeń traganka błoniastego
Traganek błoniasty (Astragalus membranaceus) to nieocenione wsparcie dla systemu odpornościowego, na który wywiera wielokierunkowy wpływ. Poza tym wzmacnia serce, zwiększa zdolności adaptacyjne organizmu i redukuje poziom stresu oksydacyjnego.
Traganek to roślina motylkowa rosnąca w Azji Centralnej. Jego korzeń stosowany jest od tysięcy lat w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej, która zalicza go do 50 najważniejszych ziół i nazywa Huang Qi. Obecny jest także w medycynie japońskiej i koreańskiej. Dawniej wykorzystywano go w leczeniu infekcji wirusowych i bakteryjnych, chorób serca, nowotworów, biegunek i cukrzycy oraz w celu wzmocnienia osłabionego organizmu. Chińczycy wierzą, że traganek równoważy energię życiową zwaną qi, a więc niweluje zmęczenie i wspiera funkcjonowanie śledziony i innych narządów, a także podnosi wei qi – energię obronną organizmu, czyli odporność.

KORZEŃ TRAGANKA – DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne:
- Najważniejszym działaniem traganka jest jego wpływ na system immunologiczny. Roślina ta wspiera naturalne mechanizmy obronne organizmu poprzez pobudzanie aktywności komórek odpornościowych i zwiększanie ich liczebności.
- Oprócz tego traganek pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Wykazuje właściwości kardioochronne, a więc wspiera prawidłowe funkcjonowanie serca i wzmacnia je. Pomaga także w utrzymaniu zdrowego ciśnienia tętniczego krwi.
- Traganek zaliczany jest do adaptogenów – roślin, które wzmacniają odporność organizmu na czynniki stresowe.
- Substancje bioaktywne zawarte w traganku wykazują silne działanie antyoksydacyjne.
[1, 2, 3]

ZASTOSOWANIE
- w okresie obniżonej odporności
- wzmacnianie organizmu
- wspomaganie pracy serca i układu krążenia
- narażenie na stres
- wyczerpanie i osłabienie

SKŁAD
Traganek błoniasty (Astragalus membranaceus) – korzeń 100%. Surowiec najwyższej jakości!

TRAGANEK KORZEŃ – DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Traganek – herbata (cięty korzeń):
1 łyżkę surowca zalać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut na małym ogniu. Spożywać 4 razy dziennie po pół szklanki.
Traganek w proszku:
Płaską łyżeczkę mielonego traganka wymieszaj z niewielką ilością gorącej wody. Po ostudzeniu, wypij z osadem. Spożywaj 3 razy dziennie przez miesiąc.
Możesz podawać dzieciom powyżej 12 r.ż.
Nalewka:
Pocięty lub zmielony korzeń traganka zalać alkoholem 40-70% w proporcji 1:5. Macerować min. 2 tygodnie. Zażywać po 5 ml (1 łyżeczka) 2-3 razy dziennie.

SYNERGIA
Dzięgiel chiński – zwiększa wchłanianie substancji aktywnych traganka.
Stephania tetrandra – w połączeniu z tragankiem skuteczniej wspiera metabolizm węglowodanów.

PRZECIWWSKAZANIA
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę.
Nie należy stosować traganka w przypadku chorób autoimmunologicznych.
Interakcje:
Traganek osłabia działanie immunosupresantów! Nie należy go przyjmować jednocześnie z takimi lekami.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Traganek błoniasty należy do rodziny bobowatych. Rodzimy obszar jego występowania to północne Chiny oraz Mongolia, a jego uprawy znajdują się w Chinach, Korei i Japonii. Traganek rośnie w klimacie umiarkowanym i znosi temperatury spadające do -7°C. Osiąga od 25 do 80 cm wysokości. Jego korzeń ma jasny, kremowy kolor, około 1-2 cm grubości i 30 cm długości. Tworzy kilka odgałęzień. Owłosione pędy traganka porośnięte są pierzasto złożonymi liśćmi, na które składa się kilkanaście mniejszych, wąskich listków. Kwiaty traganka są białe, żółte, różowe lub jasnofioletowe. Mają motylkowy kształt i zebrane są w grona lub kuliste kwiatostany na szczytach pędów. Owocami traganka są strąki z nasionami.
BADANIA LABORATORYJNE
Jakość oferowanych produktów jest dla nas bardzo ważna. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Traganek korzeń cięty/mielony dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
- Certyfikat analizy
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail


BIBLIOGRAFIA
1. Astragalus
2. Astragalus
3. Astragalus – Uses, Side Effects, and More